(koude) waterleiding dicht als gevolg van kalk ?

Buuffie71

 • #1
Hoi even een vraag:

Kan een (koude) waterleiding überhaupt wel dicht komen te zitten als gevolg van kalk?
Ikzelf zou denken dat dat niet kan, omdat kalk zich pas aan een wand lijkt te hechten als het in contact komt met lucht/zuurstof).

Een kalkring in een waterglas (o.i.d.) ontstaat altijd ter hoogte van het waterniveau en in een waterkoker op de bodem ontstaan luchtbelletjes dus ook daar is het niet raar dat het verwarmingselement verkalkt en de rest niet.

Waarom vraag ik dit: we hebben last van zingende waterleidingen, dat ontstaat eigenlijk alleen als we een kraan opendraaien die in contact staat met de (huur)boiler (alleen heet water, geen CV).
De eigenaar/verhuurder van de boiler wijst allerlei oorzaken aan die het volgens mij helemaal niet kunnen zijn. Ik vermoed dat die z'n verantwoordelijkheid niet wil nemen omdat hun dat tijd/geld kost.
Overigens heeft een buurvrouw een soortgelijk probleem gehad en daar was het inderdaad opgelost nadat ze (uiteindelijk na heel veel zeuren en tijd) een andere/nieuwe boiler geplaatst had gekregen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  Kalk ontstaat door verdamping van water(ring op het glas) of door hoge temperatuur(waterkoker,boiler)

  In koudwaterleidingen ontstaat nooit kalk.
  Zingende leiding? warmwater?
  Kijk dan de inlaat kombinatie na, deze verkalken nogal eens
   

  Buuffie71

  • #3
  Thnx Headhunter voor je antwoord.

  Lijkt me toch iets voor de verhuurder van de boiler dan, want de kraan die onder de boiler hangt dat is een nogal afwijkende, die hoort ook echt bij de boiler.
  Denk dat de 'inlaatcombi' zoals jij het noemt misschien wel geïntegreerd zit in die kraan, in ieder geval zit er wel een soort van overloop ventiel in waardoor de boiler z'n druk kwijt kan bij het opwarmen.
   

  Henk253

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Wat voor oorzaken geeft je huisbaas aan dan?

  plaats anders even een foto van kraan en overloop ventiel
   

  Buuffie71

  • #5
  De boiler is niet van de huisbaas, het is een huurboiler van Tempus(Eneco).
  Ze geven allerlei mogelijke oorzaken aan: het ligt aan de warmwaterleiding, de koudwaterleiding, braampjes in de waterleiding, kalk in de waterleiding, etc. etc.

  Eigenlijk is al uitgesloten dat het aan de koudwaterleiding of aan kalk in de leidingen ligt.

  Daarnaast heeft een buurvrouw het ook al eens gehad en dat is door onderhoud/vervanging van de boiler verholpen.
  Alles wijst op de boiler of de kraan die daarbij hoort, maar de verhuurder van de boiler blijft ons met een kluitje in het riet sturen.

  Ik probeer eigenlijk nu argumenten te verzamelen waarom het wel/niet aan iets kan liggen. Om daarmee in ieder geval de verhuurder van de boiler zo ver te krijgen dat ze het oplossen zoals het hoort en niet continue met allerlei redenen komen waarom het niet aan hun boiler zou kunnen liggen (om er vervolgens na een hoop gezeur toch achter te komen dat het wel aan de boiler ligt).
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #6
  Met argumenten haal je je gelijk nooit.

  als je wilt dat ze de boiler vervangen 1 tip, zet het geld op een apparte rekening stuur ze een brief met de klacht en vertel dat je het geld van de huur op een apparte rekening hebt gezet en betaald als het probleem opgelost is.

  kleine gok dat ze er zo zijn.

  john
   

  Buuffie71

  • #7
  Helaas, onze verhuurder doet ook maar z'n best en heeft er al naar gekeken en kan niks doen (weten ze daarnaast uit ervaring ook al).

  De huurboiler is van Tempus (Eneco) daarvoor wordt 10,-/maand in rekening gebracht door Eneco waar ik ook m'n elektra heb.
  Vrees dat die € 10,- per maand ze amper wat zal interesseren. En dat dat juist de reden is voor hun om zo min mogelijk tijd en energie er aan te besteden.
   

  Buuffie71

  • #8
  Hier trouwens nog een foto van de kraan
  Het is geen foto van ons, maar het is wel dezelfde kraan, bij ons hangt de boiler pal boven de kraan in de keuken.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #9
  Vrees dat die € 10,- per maand ze amper wat zal interesseren. En dat dat juist de reden is voor hun om zo min mogelijk tijd en energie er aan te besteden.
  Dit klinkt alsof u er van overtuigd bent dat ze er niets aan doen. :?
  Ook voor € 10 per maand kommen ze wel in actie, al zal het misschien voor hen een principekwestie zijn die € 10 te vangen.
  Hebt u al contact met Tempus gehad ?
  De huisbaas kan er waarschijnlijk niets aan doen en zal ook wel oppassen om te gaan sleutelen aan gehuurd apparaat.
   

  De loodgieter

  Vaste beantwoorder
  • #10
  Als jou kraan gelijk onder je boiler zit en dit dezelfde is als op de foto huur je deze ook.

  deze kraan is namelijk gelijk de inlaatcombinatie van je boiler en als het fluit bij warm water gebruik komt dat waarschijnlijk door de kraan.

  kijk eens in je huurovereenkomst hier staat meestal in boiler en bijbehorende kraan en leidingwerk.

  john
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu