Koude vloer

Status
Niet open voor verdere reacties.
2 jaar geleden hebben we een aanbouw laten plaatsen. Deze aanbouw is niet voorzien van een kruipruimte. Er is een betonnen vloer gestort (voorzien van "piepschuim" isolatie). De afgelopen 2 (vrij koude) winters trok er erg veel kou op via de vloer. We overwegen nu vloerverwarming. Is dit verstandig of is het beter de vloer aan te pakken (isolatielaag ?). Er ligt overigens linoleum op vloer met een ondervloer.
 
Dat de vloer koud aanvoeldt, komt door de goede geleiding van warmte (en dus ook koude) van het beton. Als er ook nog nachtverlaging wordt toegepast, blijft de vloer de hele dag koud. Dat is nog onafhankelijk van de isolatie onder de betonvloer.

Of er vloerverwarming kan worden toegepast, is afhankelijk van de constructie van de vloer. Is er op het beton een 3 a 4 cm zand-cement afwerklaag, dan kan daar prima vvw ingefreesd worden.

Hoeveel warmte naar de wormen en de mollen gaat, is afhankelijk van de dikte van de isolatielaag onder het beton. Ideaal is 20 cm dikte, redelijk is 15 cm, minimaal moet het toch wel 10 cm zijn. Dat de diktes wat hoger zijn dan bij muurisolatie, komt omdat de temperatuur van de vloer ook iets hoger is.

Of er een apparte verdeler met pomp nodig is, ligt aan de situatie en opp.
Om het goedkoop te houden, kan de vvw aan de retour van de radiatoren. Dat gaat echter alleen voor een beperkte oppervlakte. Ik zou dat willen stellen op 5 m2 per radiator-retour.
Pigion

Even nog een aanvulling:
Als de vvw aan de retour van de radiatoren wordt gekoppeld, moet de verwarmingslang 16 mm zijn en met een max lengte van 25 meter. Dat laatste ligt ook aan hoever de radiatoren van de ketel zijn en of de dichterbij geplaatste radiatoren instelbare voetventielen hebben. Je kan dan het warme water beter verdelen en de ver weg gelegen radiator met ook nog eens 25 m vvw komt dan geen water te kort. Als de slangen h.o.h 15 cm worden ingefreesd, krijgt een mooie verwarmde vloer.
De regelbaarheid van vvw gekoppeld aan één of meerdere radiatoren is niet super, doch acceptabel.

Pigion
 
Bedankt voor je reactie. Er zit een dikke laag isolatie onder de vloer, het piepschuim is zeker 20cm dik. De afwerkvloer is 3 a 4 cm dik. De remeha ketel (2009) heeft een extra circuit voor vloerverwarming. Als ik je reactie goed begrijp moet het dus allemaal geen probleem zijn. Mijn grootste zorg is dat ik niet voor "de molen en de wormen" ga stoken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan