Kortsluiting door slecht kitwerk en gebroken voegen

Nick K

  • #1
Dit is de eerste keer dat ik hier een bericht plaats en heb zelf vrijwel geen verstand van klussen, danwel kluservaring, en dat gebrek is uitgelopen op een steeds groter wordend probleem.
Ik heb een betegelde douchecabine met in het midden een afvoer van 10x10 cm. Toen ik in dit huis kwam wonen was het kitwerk om de afvoer al matig, en der sijpelde water naast de afvoer de grond in. Ik heb enkele malen geprobeerd het kitwerk te verbeteren maar met slecht resultaat.
De moeilijkheid schuilt hem vooral in een geul van bijna 1,5 cm tussen de afvoer en de tegels die ik niet goed gevuld kreeg. Ook is het mogelijk dat ik stappen oversla of niet goed doe, zo weet ik ook niet of het ontvetten goed is gegaan.
Ik heb hier Rubson sanitair siliconen kit voor gebruikt (zogenaamd geschikt voor geglazuurde ondergronden (mijn tegels zijn dat geloof ik niet) en ongevoelig voor schimmel (de kitrand die er nu nog opzit is inmiddels zwart van schimmel).

Door frustratie en het feit dat er water elders uit de muur stroomt naar een andere afvoer in de het midden van de badkamer heb ik het lang geleden opgegeven om nog te proberen het te verbeteren.
Langzaamaan zijn hierdoor de voegen van de twee omringende tegels in de douche losgeraakt zijn en er stroomt steeds meer water uit de muur.
Om een idee te geven van de schaal: de badkamer staat inmiddels blank na een douchebuurt van 15 minuten als de afvoer in het midden van de badkamer verstopt is. Recentelijk is het zover gekomen dat de aardlekschakelaar deruit knalt. Waar dit door komt weet ik niet, maar ik kan het probleem dus duidelijk niet langer afdoen als mild ongemak.

Nu is de vraag dus welke stappen ik moet doorlopen om de badkamer goed te kitten, danwel de tegels voegen. Een andere optie is het over te laten aan de vakman, en zo ja, aan wie (ik woon in Utrecht).
Echter ik heb slechte ervaringen in het verleden gehad hiermee en vind het daarom dus ook vrij belangrijk dat het ook echt goed zou gebeuren, dus daarbij komt meteen de vraag hoe ik dat zou kunnen controleren danwel als ik het zelf doe, of als ik het laat doen.

Alvast hartelijk bedankt voor elk advies dat jullie kunnen bieden
 

Fiesiekus

  • #2
Om te beginnen de verstopping helemaal verhelpen. Dan alle losse en slechte voegen verwijderen evenals de slecht vast zittende tegeltjes.

Na grondig schoonmaken, reinigen ontvetten en drogen, de tegeltjes met flexibele tegellijm weer monteren. Na droging alles voegen met een flexibel voegenmiddel, eventueel langs het doucheputje niet vol voegen maar de laatste 5 mm (na droging) dichten met ms-polymeerkit.

Dan alles 100% laten drogen.
 

Polydipsia

  • #3
Als er water uit de muur komt elders is je probleem groter dan alleen een kitvoegje lijkt mij. Ik zou een vakman inschakelen als je niet zo handig bent, zoals je zelf al aangeeft. Dat een aardlek eruit springt betekend dat je door het water ergens kortsluiting hebt gekregen. Dit is dus een serieus probleem.

Succes met het zoeken naar een vakman.
 

Nick K

  • #4
Ik heb mogelijk een andere reden gevonden voor de kortsluiting, er druppelde wat vocht van een kraan op shouderhoogte richting een verlengsnoerdoos die achter de wasmachine was gevallen, zeker weten doe ik natuurlijk niet, dus ik ga dat probleem nog even aankijken en als het weer gebeurt schakel ik de vakman in.

Wat het voegen betreft, alleen de twee omliggende tegels zitten los en de voegen van de tegels daaromheen lijken in orde dus dit ben ik wel bereid te proberen te repareren dankzij de tips van fiesiekus. Ook het versmallen van de geul rond het putje lijkt me een goed idee, al heb ik niet zo'n goed beeld hoe ik dat netjes en recht kan doen. Nu rest mij alleen nog de vraag met welke middelen ik moet gebruiken voor het procesn van het geheel schoonmaken, reinigen, ontvetten en drogen en hoe ik kan merken dat dit goed gebeurt is. het belangrijkst lijkt me hierbij dat ik niet begin met lijmen als het nog niet droog genoeg is, maar een handdoek of een hoog opgestookte kachel lijken me niet afdoende
 

Fiesiekus

  • #5
Tijd niet gebruiken en zorgen voor verwarming i.c.m. ventilatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu