Kortsluiting bij insteken stekker - Bosch vaatwasser

Ms63

 • #1
Hallo,

Probleem: Toen ik de stekker in het stopcontact stak kreeg ik een vonk en een knal en sloeg in de meterkast de automatische zekering en de aardlekschakelaar af. Het apparaat stond uit. Ik heb het stopcontact getest met een ander apparaat. Dat werkte gewoon. De stekker is gegoten, dus daar kan eigenlijk niet veel mis mee zijn. Het snoer vertoont geen gebreken.

Verhaal: Ik heb een gebruikte vaatwasser, Bosch - SGV43A33EU/46 aangesloten. Ik ging er vanuit dat er, na lang niet gebruikt te zijn, geen water meer in zou staan, maar heb 'm voor de zekerheid een dag laten staan. Dat was kennelijk een foute inschatting. Hij is waarschijnlijk niet rechtop vervoerd met water erin en er is dus waarschijnlijk water gekomen in elektrische onderdelen.

Vraag: Is er een zekering in het apparaat doorgebrand of kan ik rekenen op meer schade? Zit de schade dan vóór de voeding, of heb ik de voeding zelf opgeblazen, of kan er nog iets anders aan de hand zijn? En uiteindelijk natuurlijk de vraag: is ie dood of kan ie nog gereanimeerd worden? Zo ja, hoe?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • S.oldeerbout

  Specialist Keukenapparatuur
  • #2
  Morgen even bellen met Astro TV misschien weet een paragnost iets?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Deze waarzegger ziet heel vaag in zijn kristallen bol iets van een netfilter. :mrgreen:

  Want als de hoofdschakelaar uit staat is dat het enige dat met het netsnoer verbonden is.

  Netfilter bevindt zich aan de achterkant van de machine, direct waar het snoer naar binnen gaat. En kan, indien inderdaad defect, gewoon vervangen worden. Google even met het nummer: 00165201 (je krijgt dan vervangende artikelen te zien, die zijn er voor in de plaats gekomen).
   

  Ms63

  • #4
  Bedankt Kees, voor een antwoord waar ik iets aan heb.
  Nu heb ik nog nooit aan een vaatwasser gesleuteld en wil voorkomen dat ik van alles los ga draaien wat niet nodig is c.q. wat ik daarna niet meer vast krijg. Dus mijn volgende vraag: hoe kom ik bij die condensator? Kan ik die van buitenaf los klikken met een schroevendraaier (is het het deel waar het snoer in verdwijnt, wat ik aan de buitenkant kan zien [zie foto]) of moet ik 'm open gaan schroeven, en zo ja, waar moet ik dan zijn? Het achterpaneel eraf? Of de bodem los?

   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Je moet mbv. een schroevendraaier, die je in twee van die sleufjes steekt, twee palletjes losmaken. Dan schuif je dat ding er (als het goed is) zo uit.

  Ik kan je echter niet zeggen welke sleufjes precies, want de laatste keer dat ik dat bij mijn eigen vaatwasser heb gedaan was begin 2012...

  Even voorzichtig proberen dus.

  Edit: ik heb hier nog een deel van de notities die ik destijds heb gemaakt van de reparatie. Die betrof niet een defect netfilter (waterwisselaar was defect) maar die moest er wel uit tbv. de werkzaamheden.
  Netaansluiting gedemonteerd
  Aan achterzijde sokkel netdoorvoer eruit geklikt. Gaat erg lastig, je moet net het juiste punt vinden om een klein schroevendraaiertje ertussen te steken. Daarna netaansluiting ontkoppeld (markeren!) en vastgeplakt aan frame.
   

  Ms63

  • #6
  Ok. Precies wat ik weten wil. Ik ga het eens proberen. Heb inmiddels het onderdeel besteld. Hoe groot schat je de kans dat dat het enige probleem is dat door het water is veroorzaakt?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Ik denk zelf dat, indien het inderdaad het netfilter is, dat probleem helemaal niet door water is veroorzaakt.

  Het komt gewoon af en toe voor dat die dingen kortsluiting maken.

  Zo kan het er uit zien:  Foto komt oorspronkelijk uit dit topic in het Teamhack forum.
   

  Ms63

  • #8
  Haha. Als ik die zwarte veeg aan de buitenkant zie (bij mij) dan verwacht ik wel zoiets te gaan zien. Als ik het goed zie lijken de palletjes waar je het over had aan de kant van het snoer te zitten. Heb er tot nu toe nog geen geluk mee om hem los te krijgen, maar dit helpt misschien.
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #9
  Ja inderdaad nu je het zegt... Ik zie de palletjes. Dunne (horlogemakers-)schroevendraaiers in de gaatjes, palletjes opzij duwen, kant met het snoer omhoog halen en dan schuiven. Dat was het volgens mij.

  Succes!
   

  Ms63

  • #10
  Nou, ik heb 'm eruit. Maar het is niet helemaal heel gebleven. Met terugzetten een beetje improviseren om hem weer vast te zetten. Maar is inderdaad helemaal zwart.
  Krijg morgen het nieuwe onderdeel. Ben benieuwd.

  Nog even iets anders: ik las ergens dat het verschil maakt (andere oorzaak) of de zekering of de aardlekschakelaar uit springt. In mijn geval deden ze dat allebei. Kun je daar nog iets uit afleiden?

  In ieder geval alvast hartelijk bedankt voor je hulp. Ik laat nog wel weten of het uiteindelijk allemaal goed is gekomen.
   

  Ms63

  • #11
  Kees hartstikke bedankt! Hij werkt weer! Top! :prima:
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #12
  Verschil tussen zekering en aardlek:

  Bij zekering eruit is er een sluiting tussen nul en fase. Er zit in het filter een (vrij grote) condensator tussen nul en fase. Voor een kortsluiting die de zekering laat gaan moet er een stroom hebben gelopen van minstens 16 A. In de praktijk is de (zeer kortstondige) kortsluitstroom vele malen hoger.

  Bij aardlek heeft er een lekstroom gelopen van meer dan 30 mA, meestal van fase naar aarde. In het filter zit een 2 kleine condensatoren, elk vanaf aarde, 1 naar fase en 1 naar nul. Het kan zijn dat die ook doorgeslagen zijn doordat de andere condensator uit elkaar geknald is. Maar het kan ook zijn dat er door assymetrie in het apparaat tijdens de sluiting ook een aardlekstroom ontstaat, die de aardlekschakelaar er uit laat klappen.

  Allemaal niet zo belangrijk meer, hoofdzaak is dat ie het weer doet!

  Bedankt voor de terugmelding. :prima:
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu