Kopschot als gootafscheiding tussen 2 onder 1 kap?

Langedweil

  • #1
Onze woning heeft aan de achterzijde een dakgoot die uit één geheel bestaat, en die afloopt naar onze hemelwaterafvoer. Ook het hemelwater van de buren wordt afgevoerd via onze hwa en vind dat onwenselijk.
Wat ik nu graag zou willen is dat er in het midden van die goot een scheiding wordt aangebracht, zodat het water van de buren wordt afgevoerd via de hwa van de buren en nét via die van ons.
Is bijvoorbeeld een kopschot in de goot te lijmen, of is dat een houtjetouwtje-oplossing?
Graag jullie advies.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Het is maar de vraag of dit mag!
En een schot plaatsen lost niets op, het water blijft tegen het schot aanstaan en stroomt niet omhoog naar de afvoer.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Bij verstopping van jouw regenpijp wordt de kans op bouwkundige schade alleen maar groter als er maar 1 afvoer is.
 

Sander 1972

  • #4
Je zou over het geheel, een nieuwe goot kunnen laten plaatsen met afschot en uitloop naar beide zijde.
Dan wordt het naar beide zijde afgevoerd. Maar zou er geen scheiding in zetten. In een oude goot iets maken gaat eigenlijk niet.
 

Langedweil

  • #5
Bedankt voor jullie reacties. Ik ben wat onduidelijk geweest in mijn vraagstelling. Beide woningen hebben een hemelwaterafvoer.
@Sander 1972 : Een geheel nieuwe goot laten plaatsen met afschot naar beide zijden is geen optie, omdat de buren daar niet aan mee wensen te betalen. En nodig lijkt het mij niet, juist omdát beide woningen een hwa hebben. Mijn vraag is ingegeven door het feit dat hún hemelwater op ónze afvoer geloosd wordt. En daar baal ik best een beetje van.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #6
Daar heb je toch geen last van als er wat regenwater van de buren door jouw afvoer loopt? Zoals Walker al schreef, jij kunt ook voordeel hebben bij de situatie.

Als jouw eigen afvoer onverhoopt verstopt raakt of vol staat, dan kan het water weg via de afvoer die bij de buren zit. Omgekeerd werkt dat ook, zo dus ik weet zo geen reden waarom je een scheiding zou plaatsen in de goot.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Of je hebt zo'n hekel aan de buren dat je het niet eens meer over dit soort zaken wilt hebben. Maar dan zou ik ook eens bij mezelf te rade gaan. Techniek lost niet alle problemen op...
 
  • Like
Waarderingen: Mn22

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Vertel eerst eens wat het probleem is. Waarom wil je het water van hun niet en waarom stroomt "hun" water niet naar hun eigen afvoer?
 

Willem52

  • #9
Maak eens een foto, het lijkt erop dathet een zakgoot is.
 

Langedweil

  • #10
@Walker: Vooringenomenheid en niet ter zake doende aannamen lossen over het algemeen niets op. En als mijn regenpijp verstopt raakt door mijn eigen troep, is dat vervelend, maar als mijn regenpijp verstopt raakt door andermans troep, vind ik dat nóg vervelender.
@IJkenhout: Waarom 'hun' water niet naar hun eigen afvoer stroomt weet ik niet. Misschien tijd om er eens een loodgieter naar te laten kijken.
@Willem52: Ik kan me herinneren dat er in het verleden schilders bezig zijn geweest die een ladder in de dakgoot plaatsten om de dakkapel te kunnen schilderen. Zou mijn dakgoot daardoor verzakt kunnen zijn?
 
Laatst bewerkt:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Het is gebruikelijk dat goten elkaars overstroommogelijkheid geven. Er is meestal geen reden aan te nemen dat jouw afvoer verstopt gaat raken, bij meer water is er meestal juist een kleinere kans op verstopping. Desalniettemin is het verstandig de buren te vragen hun afvoer in orde te maken.
 

Langedweil

  • #12
@IJkenhout: Dat lijkt me, na alle suggesties die inmiddels gedaan zijn, de beste oplossing. Ik ga nogmaals een poging wagen bij de buren in de hoop dat zij zich deze keer wat meegaander zullen opstellen.

Ik dank iedereen voor voor het meedenken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu