Koper leiding 8mm ontstoppen? Hoe?

Gerke

 • #1
Hoi,

Heeft iemand een goede tip hoe ik 8 mm koperleiding in een zonneboiler systeem van AWB kan ontstoppen?

De koperen buis in de collector is verstopt. Ik heb mijn systeem weer werkend gekregen, alleen bij de buren is de verstopping dermate hardnekkig dat doorblazen met de compressor (5 bar) niet voldoende is. Het hele systeem is op de collector na schoon, doorgespoeld en op plaatsen voorzien van nieuwe steekkoppelingen. Alleen de doorstroom is er dus niet.

Zijn er bijvoorbeeld speciale ontstoppingsveren voor te krijgen? Of zijn er andere methodes?

Ik hoor het graag.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Wilibald

  Specialist Verwarming
  • #2
  Wat is de oorzaak van de verstopping? Als het kalk is kan je schoonmaakazijn proberen.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Je zou een kunststof trekveer kunnen proberen
  die zijn niet zo dik
   

  Gerke

  • #4
  Hoi,

  Dat weet ik helaas niet. Wat wel heel duidelijk is: er is in 11 jaar nooit enig onderhoud aan het systeem gepleegd, omdat de onderhoudsinstallateur steeds vol hield dat het een gesloten systeem was. Ik weet inmiddels beter.

  Mijn pomp en terugloopvat zat vol met sludge en een roest-achtig gruis. Ik ben twee jaar geleden zelf op onderzoek uit gegaan en na lang zoeken kwam ik er achter dat AWB (waar het systeem van is) elke 3 jaar nieuwe antivries adviseerde. AWB is echter al in 2009 gestopt met deze systemen en kon mij verder niet van dienst zijn.

  Ik heb de antivries toen besteld (het had een ander bestelnummer gekregen) en uiteindelijk, na 5-6 keer opnieuw verstoppen was het systeem schoon. Mooie is dat de pomp steeds verstopte. Die is heel makkelijk schoon te maken. Inmiddels draait mijn boiler probleemloos en op een zonnige dag verwarmt er 100 liter water naar 80 graden C.

  Nu dus de verstopping bij de buren. Ik ben daar dezelfde sludge en gruis tegen gekomen, alleen zit er bij hen dus een hardnekkige verstopping. Als ik druk op de collector zet en ik ontkoppel de luchtslang komt een een wolk roeststof uit. Wel vult de collector zich gedeeltelijk met water, want er komt in eerste instantie gewoon stoom uit de leidingen. Alleen is er bijna geen doorstroming. Dat resulteert ook in een gedeeltelijke opwarming van de leidingen, maar de retourleiding blijft leeg bij het terugloopvat. Laat ik de druk wat langer op de leiding staan dan zie je aan het andere uiteinde wel vaag wat stof/stoom ontsnappen. Maar dat staat in geen verhouding tot de 5 bar die ik erop zet. Dat laat mij de conclusie trekken dat er steeds een heel klein beetje water in damp omgezet wordt en dat dus de leiding opwarmt, maar in geen geval het boilervat kan opwarmen.

  Wat zou je doen? Pure natuur azijn afvullen en dan het systeem gewoon aan zetten en hopen dat de damp (en druk veroorzaakt door de pomp) die in de collector ontstaat de verstopping oplost? In de pompunit heb ik alle (kunststof) leidingen vervangen, het systeem is verder helemaal dicht, dus aanzetten kan. Ik hoop alleen dat de zaak niet aangetast wordt door de zure dampen.

  Of bestaat er een ontstoppingsveer die dun en flexibel genoeg is die ik zou kunnen doorvoeren?

  Hoor het graag!

  Ik kan wat experimenteren want de installateur heeft de boiler defect verklaard. De buren overwegen nu het ding van het dak te halen, dus kapotter dan nu kan ik 'm niet maken, hoewel ik betwijfel of het ding kapot is. Want alles werkt... alleen nu die verstopping oplossen.
   

  Marcn88

  • #5
  Meer druk erop 8bar bv en eventueel proberen met een dunne trekveer oid
   

  Gerke

  • #6
  Hoi,

  Meer druk kan mijn compressor niet leveren, helaas. Ik ga eerst azijn proberen en daarna de dunne trekveer, denk ik. Laat het resultaat weten.

  Dank zover!
   

  Henk E

  • #7
  Die 8 mm is de buitendiameter? en hoe lang is het te ontstoppen deel?
   

  Gerke

  • #8
  Hoi Henk,

  Dat klopt. 8 buitenwerks en 6 binnenwerks.

  En ja, hoe lang dat verstopte deel is weet ik niet. Weet niet eens wáár precies in de collector de verstopping zit.

  Wat ik al eerder schreef, er is een minimale doorlaat, onder druk zie je wat stof ontsnappen. Allicht dat daarom azijn in het systeem het meest handig is. En het systeem dan gewoon een paar dagen inschakelen. Hopelijk doet de verwarmde azijn (damp) dan zijn werk.

  Of heb jij andere suggesties?
   

  Henk E

  • #9
  Ik heb nog wel een 8 mm ontstoppingsveer en daarmee heb ik eerder eens een stukje ijzeren buis rond 15 mm.schoongemaakt welke dicht geslipt was maar dat was een lengte van ongeveer 1 meter met maar 1 bocht.
  Ik heb geen idee hoe het er in jou situatie uitziet en dat die leiding van koper is maakt het ook niet echt geschikt om er met een ijzeren veer in om te draaien.
  Jou laatste idee zou wel eens de oplossing kunnen zijn, beter kan ik zo ook niet bedenken.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #10
  Ik zou een ontkalker voor koffie machines gebruiken in Plaats van schoonmaak azijn.

  gebruik gedemineraliseerd water om hem opnieuw te vullen als je die antivries moet verdunnen
   

  Gerke

  • #11
  Hoi,

  Misschien ook een goede oplossing, idd. Wat raad je aan? Die kant en klare flesjes van 250 ml ? En dan onverdund? Alles bij elkaar heeft het systeem een capaciteit van ongeveer 2,5 liter.

  Dan nog de vraag: hoe lang laat ik het zitten? Enkele dagen?

  Hoor het graag.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
  Neem dan citroenzuurpoeder, daar is die ontkalker ook van gemaakt, maar poeder is veel goedkoper.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #13
  Hg levert flessen van 0,5 liter
  ik zou het laten zitten tot het doorloopt
  het is wel het beste als het in beweging blijft

  citroenzuur kan inderdaad ook dat ontroest ook nog prima.

  koop korrels die geschikt zijn om in voeding te doen dat is de schoonste versie die er wordt geleverd
   

  Gerke

  • #14
  Het systeem is inmiddels afgevuld met 1,5 liter kalkoplosser voor koffiemachines. Nu de boiler gewoon in werking gesteld. Dus zodra de collector genoeg opgewarmd slaat de pomp aan. Hopelijk levert het wat op.
  Gedestilleerd water ga ik zeker gebruiken voor de definitieve afvulling. Dank voor de tip!

  Nog iemand raad hoe lang ik de oplosser moet laten zitten? Enkele dagen? Een week?  Hoor het graag.
   

  Peter184523

  • #15
  Hallo Gerke,

  Hoe is het dan afgelopen met die verstopping in de zonnecollector van je gebuur ?

  Ik heb helaas net hetzelfde probleem met mijn zonneboiler installatie van ESE, tevens een leegloop systeem met koperleidingen (buiten diameter 10 mm - binnen 8 mm). Heeft 9 jaar perfect gewerkt ...
  Maar nu zit er ergens in de collectoren (3 in serie) een serieuze verstopping, zelfs met perslucht van 8 bar krijg ik er helemaal niets door.
  Ik verdenk het gebruikte warmtedragermedium Tyfocor LS. Heb dat al verschillende keren vervangen, gaat echt niet lang mee en is niet goedkoop. Als ik de verstopping kan oplossen ga ik gewoon gedemineraliseerd water gebruiken, dat kan niet verstoppen ...
  Ik vrees dat kalkoplosser voor koffiemachines niet zal werken bij mij, er is helemaal geen flow. De kalkoplosser zal dus nooit tot bij de verstopping geraken (de lucht kan niet weg).

  Ben heel benieuwd hoe jij het dan opgelost hebt !!
  Ik kijk uit naar je reactie.

  Beste groeten,
  Peter.
   

  De loodgieter

  • #16
  ik weet dat dat vroeger bij de geisers ook nog al eens gebeurde, wij hadden daar toen een ontkalkingspomp voor welke we aansloten op een zijde en de andere zijde retour het vat in. Weet niet of er ergens in jou buurt een installateur zit di dit nog in zijn bezit heeft.
  Was vrij simpel pomp er op en vloeistof er in perssen en wachten tot ie door kwam, daarna nog flink doorpompen en goed naspoelen.
  Misschien een oplosing voor je nee heb je ja kun je krijgen.

  Google maar ff op ontkalkingspomp
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #17
  Zie dat ze ook een soort plantenspuit verkopen. Zelf heb ik zo'n simpel ding voor het spuiten van planten en struiken. Tuit en een pistoolgreep en aan het einde van de tuit zit schroefdraad. Zou je daar en op die buis een aansluiting kunnen maken ben je een heel eind. HG ontkalker druk in het vat en hopen dat de buis zover open is dat deze vloeistof doorlaat.
   

  Peter184523

  • #18
  Bedankt voor jullie reacties !
  Ik heb ondertussen eens gezocht naar zo een ontkalkingspomp en dat ziet er heel interessant uit. Bij huurland kan je dat zelfs huren. Er staat in de handleiding echter dat er niet kan ontkalkt worden als er geen minimale doorgang is voor de ontkalkingsvloeistof. Dat is nu net het probleem bij mij, ik krijg er helemaal niets door, zelfs geen lucht van 8 bar ...
  Ik ga dus op het dak moeten kruipen en de panelen moeten ontkoppelen en hopen dat ik een trekveer door de collector buisjes kan krijgen om zo de verstopping weg te duwen.
  Dat zal niet evident worden ...
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #19
  Regel een rolletje holle tennissnaar of andere dunne starre slang(lucht)
  Daar zet je aan 1 kant de ontkalker op met een perspompje En de andere voer je in er komt niet veel uit maar je kan wel bij de prop komen.En dan geduld.
   

  KlusserHein

  • #20
  Misschien een domme opmerking hoor.
  Maar kan je niet een nieuw stuk leiding ertussen maken?
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu