Koper en kalk / stucwerk

Noodles

  • #1
Hoi ik ben nieuw op dit forum en bezig met de verbouwing van ons huis waarbij ik regelmatig tegen vragen aanloop. Graag hoor ik jullie adviezen en tips.

Ik lees in verschillende topics dat koperbuis niet onbeschermd in stucwerk en/of cementdeklvloer mag liggen vanwege invreten van het koper. Tevens wordt het afgeraden knelkoppelingen in muur of vloer weg te werken (omdat ze na verloop van tijd toch nog iets kunnen gaan lekken?)

Nu kom ik het volgende tegen: knelkoppeling die zijn weggewerkt in de muur waarbij het koper onbeschermd in contact staat met het stucwerk en in de cementdekvloer ligt leidingwerk van de cv en de waterleidingen uitgevoerd in volgens mij Alu-pex (ommanteld dus). De Alupex leidingen hebben een kunststofmantel en zijn dus beschermt tegen corrosie, ik kom echter ook een koppelstuk van koper tegen wat niet beschemt is.

Mijn vraag is of dit op termijn problemen kan geven en daardoor beter preventief verwijderd/vervangen moet worden.
 

Remco de prutser

  • #2
Kale koperen leidingen in cement kunnen soms veel geluid gaan maken. Wegvreten van koperen leidingen is mij niet bekend, maar ik ben ook maar een doe-het-zelver. Ik zou zelf nooit een knelkoppeling in de muur of vloer wegwerken want je kan er toch nooit meer bij. Handiger om het even te solderen.
 

Noodles

  • #3
Ik loop er tegen aan omdat ik op dit forum in meerdere topics mensen stellig hoor beweren dat koper en stuc een slechte combinatie is.

Zie bijvoorbeeld onderstaande topic:
Hoe erg is koper bloot in de vloer (in het gips)

Als het een risico vormt dan weet ik het graag nu zodat ik het kan aanpassen. Als het een fabeltje is weet ik het ook graag, want dat bespaard me veel werk. Graag hoor ik een reactie van iemand die hier in de praktijk mee te maken heeft.

In onze keuken heb ik een stukjes nieuwe koperleiding van de warm- en koudwaterleidingen zonder matelbuis door de muur lopen (zijn de overgang tussen Alupex en de felxibele aansluitslangen voor kraan), wat vervolgens al dichtgestuct is. Het keukenblok is er ook al voorgeplaats waardoor ik er nu niet zomaar bij kan. Moet ik me hier zorgen over maken.

Dat knelkoppelingen in een muur niet aan te bevelen zijn weet ik en ga ik aanpassen.
 

Migs

  • #4
Koper en kalk verhaal.

als je koper en kalk bij elkaar doet en voor 100 jaar op bergt.
zul je zien dat het koper niet ingevreten is.

een ander verhaal is als het koper/kalk en vocht is.
dat vreet wel in. en vergeet niet dat de koudwaterleiding een mooie plek is voor condens vocht.

hoelang het duurt voor dat het problemen geeft geen idee.
in mijn oude huis had mijn pa aardig wat stuc over wat koperen buizen gemorst na 10 jaar verhuist en had toen nog effe gekeken. ik kon niet zeggen dat het koper er door zwaar beschadigt was. een beet je verkleurt dat was het. na een schuur papiertje er over zag het weer als nieuw uit.

zorgen maken zou ik niet doen.
als het echt teveel werk is gewoon laten zitten.
alleen in de toekomst niet meer doen.
 

Noodles

  • #5
Bedankt voor je reactie.

Ik ben er wel uit en laat het mooi zitten. Ik ga er vanuit dat er geen of vrijwel geen vocht bijkomt en dat het niet zo'n vaart zal lopen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu