Kookplaat, van 1-fase naar 2-fase

Woens

 • #1
Hoi, alweer een vraag...

Wij zijn onze woning aan het renoveren en de keuken komt ook aan de beurt, dus ik ben aan het plannen hoeveel kabels ik richting keuken ga trekken.
Elk toestel boven de 2000W krijgt z'n eigen groep en de WCD's verdeeld over 2 groepen (3 bij de koelkast en 1 bij de vaatwas) maar waar ik over twijfel is het volgende:

Momenteel hebben we een een elektrische oven (Ikea) en een inductie kookplaat (inventum IKI7710), allebei op 1-fase. Kookplaat werkt prima maar omdat het maar 1-fase is ben je beperkt als alle vier de pitten in gebruik zijn, lastig soms. Voor de oven is 1-fase voldoende.
Ik wil sowieso een 5-ader draad richting kookplaat trekken (kookgroep).
Zou onze huidige kookplaat op één of andere manier aan te sluiten zijn dat ze gebruik kan maken van die 2e fase? er zit momenteel een "gewone" stekker aan.
Of laat ik 1 blauwe en 1 bruine draad onbenut in in een lasdoos eindigen (met lasklem erop) en dan ligt de draad al klaar in geval we ooit een ander kookplaat aanschaffen?

Ik weet niet of dat verschil maakt maar we gaan overstappen van 35A (denk ik) naar 3x25A.

En geen paniek: de groepenkast aansluiten en controle van de instalatie worden door een profesional gedaan,
kabels trekken, WCD's en lichtschakelingen doe ik zelf (onder toeziend oog).
Vind ik nog wel een leuk en uitdagend klusje (schroeven en smeren zijn normaal gezien meer mijn afdeling :) )
 
Laatst bewerkt:
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Krunnie

  Specialist Elektra
  • #2
  De IKI7710 is speciaal voor enkelfase gebruik en kan niet omgebouwd worden. Als je naar een 3x25A aansluiting gaat zou ik direct een Perilex WCD aanleggen met alle drie fasen bedraad. Je kunt je huidige kookplaat daarop aansluiten door de standaard stekker te vervangen door een Perilex stekker waarin maar één fase aangesloten is. In de WCD wel alle fases aansluiten. Geen losse draden daarin met een lasklem laten bungelen.
   
  • Like
  Waarderingen: Woens

  Vonken_trekker

  Specialist Elektra
  • #3
  Daar sluit ik me volledig bij aan. Krunnie was me net voor :wink:
   
  • Like
  Waarderingen: Woens

  Woens

  • #4
  Ok.
  Dus 3fase kookgroep, perilex-wcd volledig aansluiten & Bij perilex stekker slechts voor 1 fase aansluiten.
  Maar hoe check ik dan of de nul en fase die ik op het toestel aansluit bij dezelfde groep horen, of maakt dit niet uit bij zo'n kookgroep?

  Met deze kookplaat zullen we dan nog even verder moeten, ze is nog geen jaar oud (vorige is stuk gegaan op slecht moment, jaar voor verbouwing...)
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #5
  Als je de aansluiting om laat zetten naar 3x25 heb je geen kookgroep meer voor een kooktoestel maar een krachtgroep. En in zo'n krachtgroep zit maar één nul in samen met drie fases. Je kunt dus nooit de verkeerde nul pakken op de Perilex. Er is namelijk maar één :P
   
  • Like
  Waarderingen: Woens en Vonken_trekker

  Woens

  • #6
  Weeral wat bijgeleerd!
  Bedankt
   
  • Like
  Waarderingen: Krunnie

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu