Oude stoppengroep van 3 fasen naar 2 fasen voor kookplaat.

Miriam22

  • #1
IMG_20210125_101909_1.jpg

Op de foto de 3 fase groep zoals die nu is. Nu denk ik dat ik de ene fase kan los maken en daar op de nul plaat de draad kan aansluiten zodat ik op de periflex contactdoos 2 keer fase heb en 2 keer nul. Op aansluitschema van kookplaat staat L1 en N1 en L2 en N2 en aarde. Heb ik dat dan ook zo gecreëerd of kan de nullen niet op dezelfde strip aangesloten worden. Natuurlijk meet ik dan eerst even welke fase ik moet losmaken om de tweede nul op de juiste positie te hebben.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Waarom zou je dat willen?
Een kookplaat voor 2 fase kan ook op 3 fase.
Op de kookplaat de nul doorverbinden en één fase niet gebruiken.
De stroom door de nul van een 3 fase krachtgroep zal nooit hoger worden dan 16 ampere.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Miriam22

  • #3
Dat dacht ik ook maar veel forums vertellen dat door een 2,5 mm2 draad dan teveel kracht doorheen gaat en erg warm kan worden. Dus dacht ik dan laat ik 1 fase vervallen en maak daar een nul draad van dan heb ik niet 1 maar 2 nul draden alleen op dezelfde nul aansluiting bij de stoppen. Dan word de draad niet te warm. Maar dat was mijn simpele redenatie. Ik heb er niet veel kaas van gegeten daarom dacht ik stel de vraag. Een gewoon stopcontact aansluit kan ik prima maar dit word de eerste keer dat ik een inductie kookplaat aansluit. In eerst instantie dacht ik fijn een periflex stekker. En toen kwam de twee fase om de hoek ipv 3 fase. De huidige kookplaat (keramisch) met oven is drie fase aangesloten. Nieuw word kookplaat en combi oven appart. In elk geval bedankt voor uw antwoord. Geeft me meer zekerheid nu.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dat is onzin: in een 3 fasen krachtgroep kan dankzij de faseverschuiving nooit meer stroom door de nul lopen dan er door de fasen wordt verbruikt.

S.oldeerbout zijn suggestie is juist; gewoon de krachtgroep intact laten.

Plaat hier anders eens het aansluitschema van de nieuwe kookplaat.
 

Miriam22

  • #5
Woensdag komt de kookplaat binnen dan zal ik het schema plaatsen. Het is een Cendo Flex Inductie Kookplaat | 60 cm | Booster | TouchSwipe | KR91FITS

 

Miriam22

  • #6
IMG_20210126_152306_1.jpg
IMG_20210126_152306_1.jpg
 

Miriam22

  • #7
IMG_20210126_150942_1.jpg
 

Miriam22

  • #8
Ik zou een foto plaatsen van de kookplaat. De ene foto heb ik per ongeluk dubbel geplaatst weet niet hoe de ene weer weg moet. Maar dit is de aansluiting van de kookplaat. Zoals te zien is zijn ze al af leverancier voor gemonteerd moet alleen de periflex stekker nog monteren.
Vandaar de vraag kan ik 1 fase van de 3 fase losmaken in de meterkast en die op het nul blokje aansluiten in de meterkast waar de andere nul al op zit of gaat het dan verkeerd. Dus fase 1 fase 2 en beide nullen op hetzelfde nul blok waar nu dan 3 fase opzitten. Ik heb inmiddels wel gekeken welke stop op welk contact op de wandcontactdoos zit in de muur. Dus weet waar welke draad heen gaat.
 

Bowls

  • #9
Je mag niet zomaar draden omzetten. Deze hebben niet voor niets een kleurcodering. Een veiligheidsissue ligt op de loer. De kleurcodering op de sticker komt ook al niet overeen met de kleur draden die uit de kabel komen (alarmbel 1). officieel is blauw de nul, bruin, zwart en grijs respectievelijk L1, L2 en L3 en groen/geel is aarde. Het feit dat in de kookplaat een grijze draad op een N-contact is aangesloten klopt ook al niet (alarmbel 2). Dit is waarschijnlijk gedaan omdat een kabel met twee blauwe draden moeilijk te vinden is?
Als je op deze officieel zou aansluiten met de juiste kleuren op de 3 fasen dan zou dit betekenen dat op de zwarte en de grijze draad elk een fase komt (terwijl de kookplaat fase en nul nodig heeft). De spanning tussen twee fasen is 400 Volt. Tussen fase en nul is dit 230 Volt. Als het aan mij lag zou ik deze kookplaat terugsturen naar de leverancier.
 

Miriam22

  • #10
Dank je voor het antwoord. Ik denk dat ik de kookplaat terug stuur. De buurman had me wel verteld als je in de groep een fase omzet naar nul dan zet er even een blauwe krimpkous op zodat je daar kan zien dat het nul is en hetzelfde even bij de wand contactdoos. Dan zien ze later ook dat die draad op nul aangesloten zit. De bedrading even controleren op de aansluiting ook om te zien of de draden daadwerkelijk goed vast zitten en niet per ongeluk losjes zitten. Daarom had ik de klep even open gemaakt. Daar vandaan had ik wel stickers op de draden gezet welke op L1 en L2 en N1 en N2 zaten en aarde.
Bedankt voor de tips allemaal ben er blij mee.
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #11
Eén stop draai je er niet in althans geen smeltveiligheid er in dan houd je 2 fases over L1 en L2 en de nul verbind je door op de kookplaat of in de perilex.
Bij een ander toestel krijg je dit probleem ook.
 

Miriam22

  • #12
Dank je soldeerbout,
Dat ga ik doen, zojuist de fabrikant technische dienst gebeld en inderdaad je kan als de nul draad als die minimaal 4 kwardraad dik is de nul koppelen. Omdat de draad 2,5 is zei die kun je de ene fase draad voor de zekerheid even blauw merken en op de andere nul positie van het wand contactdoos zetten zodat je 2 keer nul van 2,5 hebt en dat is voldoende. Ze zijn dan verdeeld ofzo iets.
Hij zei uiteindelijk komen alle nullen op de nul draad uit dat in een woning binnen komt. Belangrijk is dat het achter 1 aardlekschakelaar zit per groep zodat alles van de plaat uitschakelde als er iets fout zou gaan. Althans zo begreep ik het. Heb dit laten bevestigen als het fout gaat de garantie niet vervalt.
Ik kan het beter houden de volgende keer bij stucken en schilderen dat kan ik beter.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Bowls schreef:
De kleurcodering op de sticker komt ook al niet overeen met de kleur draden die uit de kabel komen (alarmbel 1). officieel is blauw de nul, bruin, zwart en grijs respectievelijk L1, L2 en L3 en groen/geel is aarde.
De kabel is gewoon standaard. Een vijf aderige kabel komt doorgaans met bruin, zwart, grijs, blauw en geelgroen. Die hebben ze hier gewoon toegepast. Dit zie je heel vaak bij o.a. kookplaten.

Bowls schreef:
De spanning tussen twee fasen is 400 Volt. Tussen fase en nul is dit 230 Volt. Als het aan mij lag zou ik deze kookplaat terugsturen naar de leverancier.
Op de sticker wordt aangegeven dat je 230V tussen L1 en N1 moet hebben en ook 230V tussen L2 en N2. Dat is met een krachtgroep waarbij je maar 2 fasen gebruikt nog steeds het geval.

Door faseverschuiving kan er geen grotere stroom door de nul lopen dan door de fasen tezamen. Je kunt de nullen dus samenvoegen maar eigenlijk is dit niet eens nodig.
Let wel; het moet dan wel een echte krachtgroep betreffen met dus 3 verschillende fasen.

Ik zou eigenlijk nog een uitgebreidere sticker op de kookplaat verwachten met ook de aansluitvolgorde van de contacten op de kookplaat. Zit die er niet op?
 

Miriam22

  • #14
Kookplaat aangesloten en vandaag werkte het goed geen problemen geen warme kabel denk dat het goed gaat.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu