Aansluiten van een Zanussi inductie kookplaat

Keebul

  • #1
Goeden dag, ik heb een Zanussi inductie kookplaat 7,4 KW met 4 kook zones die heb ik tot nu gebruikt op een 1 fase aan sluiting, waarbij ik vanuit de meterkast 2 groepen naar de kookplaat heb lopen, zodat de kookplaat verdeeld is over 2 groepen. zoals op het plaatje hier onder de rechter aansluiting.
IMG-20211102-WA0005 - kopie (2).jpeg
IMG-20211102-WA0003 - kopie (3).jpeg

Sinds kort heb ik zonnepanelen en een 3 Fasen aansluiting, de kookplaat wil ik dus graag over 2 Fasen verdelen zoals op het plaatje de middelste aansluiting. Ik heb de kookplaat dus zo aangesloten maar de kookplaat ging aan en direct weer uit, het probleem voor gelegd aan Zanussi maar ik krijg hier geen reactie van. De aansluiting was voor de aardlekschakelaar want die vloog er al gelijk uit. als de kookplaat werd ingeschakeld.
nieuwe meterkast JPG.jpg
wcd.jpg

Dit is de nieuwe meterkast, en ik wil de kookgroep verdelen over de groene en de blauwe Fasen. de installateur, wil het wel doen maat ik kreeg de volgende reactie van hem binnen, de namen heb ik er uit gelaten.

Reactie installateur:
"Hoi Theo, je wens voor het anders aansluiten van de kookplaat is van de week een paar keer besproken op kantoor. Niet dat we het niet willen of kunnen of zo. Maar het is norm technisch niet toegestaan om een kookgroep te splitsen naar 2 fases. Technisch kan het wel, dat de ene helft van de kookplaat op L1 zit en de andere helft op L2 of L3 bijvoorbeeld. Gisteren heb ik ook zitten grasduinen op tweakers met deze vraag… en dan lees ik hetzelfde. Sommige kookplaten laten een krachtgroep toe, maar deze kookplaat kan of op 1-fase of op 2x1-fase worden aangesloten. Mocht het nodig zijn dat je hier toch verder over wilt nadenken/bomen kun je ook naar kantoor bellen en vragen naar. Hij is de directeur en heeft ons vanochtend uitgelegd wat wel en niet kan/mag met kookgroepen. Daarmee zit de kookplaat nu correct aangesloten, zijn we van mening. Hopelijk kun je het ook zo zien, anders adviseer ik je om naar kantoor te bellen, want ik kan het maar tot dit punt toelichten."

Ik ben nu dus op een punt dat ik niet goed weet wat nu wel en wat nu niet mag, ik hoop dat u mij hierin kunt helpen.
Vriendelijke groet Theo.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Op de kookplaat staan 2 aansluitschema's:
- Voor aansluiten op 2 verschillende fasen (wat jij wilt).
- Voor aansluiten op 1 fase (geen kookgroep!)

Ik weet niet hoe jij hem voorheen had aangesloten, maar juist een kookgroep is bij deze plaat dus niet correct. Waar laat je de tweede nulgeleider dan?

Wat je nu wilt is prima: aansluiten op 2 fasen. Maar daarvoor zul je een krachtgroep moeten plaatsen, bijvoorbeeld een 4-polige aardlekautomaat B16/30mA. Daar heb je nog wel plek voor als je de huidige "kookgroep" verwijderd.

Nu heb je geprobeerd om de kookplaat achter 2 aardlekschakelaars aan te sluiten, dat mag niet en werkt niet.
 

Keebul

  • #3
Bedankt XanderH, voor je snelle reactie, en wat vind je van het bericht welke ik kreeg van de installateur, volgens hem mag het allemaal niet, maar dat strookt dan weer niet met het schema op de kookplaat, of is dat een soort van "ik (de installateur) heb er geen zin in en dat kost weer geld" want ik heb al betaald voor deze meterkast, die zat in het pakket met de zonnepanelen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik kan moeilijk voor anderen spreken maar de aansluitschema's spreken volgens mij toch voor zich.
 

Keebul

  • #5
Je hebt daar een punt, en inderdaad de schema's zijn duidelijk, ik ga toch nog maar eens met de installateur overleggen, bedankt voor de informatie.
 

Keebul

  • #7
Ik ben nu al een poosje aan het lezen maar het is behoorlijk ingewikkeld als ik zo de verhalen lees, ik vraag mij af wat wijsheid in deze is, ik zal er nog eens dieper in moeten duiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu