Kookplaat aansluiten.

Dick 7

  • #1
Goedendag,

Kunt u mij helpen met het aansluiten van een kookplaat?

Wij hebben een 3 fase installatie in de meterkast, met een krachtgroep en aardlekschakelaar. (zie foto 1 en 2). Met universeel meter is tussen de fasen grijs-zwart-bruin ca v380 volt gemeten. Tussen de blauwe nuldraad en de fasen is ca 220 volt gemeten.

Vanuit de meterkast gaat 5 aderige YMVK kabel naar een Perilex wandcontactdoos.(zie foto 3).

Maar omdat de kookplaat niet volgens de gebruiksaanwijzing op 3 fase, maar op 2 fase aangesloten moet worden, vragen wij ons af hoe we dat moeten doen. Op foto 4 ziet u de door de firma van de kookplaat 3 mogelijk aansluitmogelijkheden weergegeven. Welke van de 3 mogelijkheden is voor ons van toepassing?

Op de 1e mogelijkheid zie je 2 fase draden (zwart en bruin), 1 nuldraad en een aarde aansluiteng. Maar wij hebben nog een 3e fasedraad namelijk de grijze draad. Die staat niet vermeld. En er staat 400V 2N.

Op de 2e mogelijkheid zie je volgens mij de 1 fase aansluiting, die zal voor ons niet van toepassing zijn.

Op de 3e mogelijkheid zijn er behalve de zwarte en bruine fase draad ook 2 blauwe nuldraden aangesloten. Wij hebben maar 1 nuldraad. Zie boven.

Hoe moeten wij de 2 fase kookplaat nu met een 3 fase krachtgroep aansluiting nu aansluiten?

De kookplaat is 6 kW.

En de draad met stekker die vanuit het Perilex wandcontactdoos komt moet aan de kookplaat met eindhulzen worden aangesloten. Is dat nodig?

IMG_6977.jpeg IMG_6978.jpeg IMG_6981.jpeg IMG_6973.jpeg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
De eerste aansluiting is van toepassing: 3 fase-aansluiting, daarbij 1 fase niet aansluiten (wel in de perilex doos, maar niet in de stekker aansluiten en aan beide zijden terdege isoleren). Bij het schema staat: 400V 2N, maar omdat bij 3 fasen de spanningen / stromen onderling 120° verdraaid zijn, is de stroom door de nuldraad nooit groter dan 16A en dus mag je volstaan met één nuldraad. Wel dat brugje tussen aansluiting 4 en 5 maken, anders werkt de plaat maar half.

Adereindhulzen zijn niet alleen nodig, maar voor dergelijke zware verbruikers essentieel om brand te voorkomen!
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu