Kookplaat 2 van 3 fasen

HBH

  • #1
In de keuken komt een 5 x 2,5 mm2 kabel uit de muur (van een krachtgroep uit de meterkast) bestemd voor een kookplaat. Na aanschaf van de kookplaat (7,4 KW) blijkt nu dat er maximaal 2 van die 3 fasen op de plaat aangesloten kunnen worden. Vraag: waar 'isoleert' men die derde fase?
In de meterkast reeds, of in een eventueel te installeren lasdoos aan het eind van die kabel, of in het Perlilex stopcontact, of in de kookplaat zelf?
Zelf dacht ik om die 3-fasen kabel te termineren in die eventueel te installeren lasdoos en van daaruit met 2 fasen verder te gaan naar het Perilex stopcontact, maar misschien is dit in strijd met de regelgeving. Advies is welkom.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Ik zou de drie fasen in ieder geval doortrekken naar de Perilex-doos. Misschien dat je later een toestel aan wilt schaffen dat wel drie fasen nodig heeft. Ook voor het geval dat je een keertje gaat verhuizen, houd je op deze manier je installatie overzichtelijk.

Sommige kookplaten hebben een lege klem voor de derde fase. Anders zet je er een lasklem op.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

ABCDE

  • #3
Gewoon volledig aansluiten. Platen hebben er vaak een loze klem voor en anders gebruik je 4-aderig netsnoer of sluit je 1 pen van de stekker niet aan.
 

HBH

  • #4
Het betreft een NEFF T46TS61N0. Deze heeft helaas geen 'lege' klem. Rekening houdend met de voorgaande reacties ben ik geneigd om zowel de Perilex doos als de stekker, volledig met de 3 fasen te bedraden en in het aansluitkastje van de plaat zelf, de ader van fase L3 te isoleren en daar ter plaatse op een of andere manier met geëigend materiaal vast te binden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu