Kookplaat van 3 naar 2 fasen?

BeeTeeWee

  • #1
Ik wil een Bosch keramische kookplaat aansluiten die bij de vorige eigenaar drie fasen aangesloten was. In mijn meterkast zit een kookgroep (2x 16A) en op de Perilex meet ik bovenaan twee keer een N (massa) en onderaan twee keer L (fase, 230V).

Op de foto staat hoe deze kookplaat ingeval van 3N, 2N of 1N moet worden aangesloten. Als ik het zo zie is het enige verschil dat ik 2 en 3 met elkaar moet verbinden. Moet ik dat in de kookplaat doen door middel van een 2,5mm draadbrug? Klopt het dan dat 1 massadraad bij deze manier van aansluiten onbenut wordt gelaten?

Ik heb die kookplaat inmiddels trouwens
al in het gat laten zakken maar krijg ‘m er door die clips aan de zaagranden niet meer uit. Iemand nog een goede tip?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Om dit goed te kunnen adviseren, nog een paar vragen terug; Heb je een 1fase of 3fase hoofdaansluiting? En wat meet je in de perilex tussen de twee fasen?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
Wat is het opgenomen vermogen van deze kookplaat? Staat op het typeplaatje bovenaan het aansluitschema, maar is niet te lezen op de foto.
 

BeeTeeWee

  • #4
Er zal geen sprake zijn van 3x35 of zelfs 3x25A, dus gewoon een enkele fase. Er is een kookgroep van waaruit 2 fasedraden en 2 nuldraden vertrekken. Ik heb nog geen voltage gemeten, alleen een spanningzoeker gebruikt. Ga er even vanuit dat je daar 400V op zult meten.

De plaat verbruikt maximaal 7000 watt.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als dit de enige 3 opties zijn, dan is deze kookplaat niet geschikt voor een Nederlandse kookgroep.

Een kookgroep is 2L + 2N
Aangezien 4 en 5 gekoppeld zijn heb je maar 1 neutraal beschikbaar.

Het is misschien mogelijk de verbinding er tussenuit te halen, maar dan is het afhankelijk van hoe het van binnen is aangesloten.

Klopt het dat het e-nummer nkt625feu is?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Je wilt dus zeggen dat je een 1fase installatie hebt? Dan wordt het inderdaad een kookgroep want krachtgroep is niet mogelijk.

Als je in een 1fase installatie gaat meten tussen de fasedraden van een kookgroep, verwacht ik juist niet dat je 400V gaat meten. Eerder iets richting de 0 volt...
'Meten' doe je trouwens niet met een spanningszoeker maar altijd minstens met een 2 polige meter.

Bij een kookgroep altijd ook 2x nul aansluiten! Anders kan er 32a door de ene nuldraad gaan lopen. Je zult dus moeten nagaan of dit mogelijk is voor deze plaat.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #7
Het feit dat er geen aansluitschema bij staat voor 2x230V, zou voor mij al reden genoeg zijn om die plaat niet te gebruiken in een enkelfase-installatie.

Ik zie een brug ingetekend tussen 4 en 5. Als je die verwijdert en op 4 en 5 je twee nuldraden aansluit, dan gaat het waarschijnlijk wel goed.
 

BeeTeeWee

  • #8
Maar staat onder 2N niet juist het schema voor twee keer 230V? Ik zie daar twee keer een "L", op de aansluitingen 1 en 2.

Mijn bezwaar tegen die (draad?)brug tussen 4 en 5 was inderdaad dat je dan blijkbaar maar een enkele nuldraad gebruikt terwijl de Perilex twee nul-aansluitingen heeft. Ik zal 4 en 5 inderdaad eens op aparte nuldraden aansluiten.

Iemand nog suggesties om die kookplaat uit die vervelende clips in het zaaggat te krijgen? :roll:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
Als je 2 nuldraden kunt aansluiten dan zal het veel kans wel werken.

Hoe zien de clips eruit?
 

BeeTeeWee

  • #10


Het zijn een soort weerhaakjes. Als de plaat eenmaal voorbij het verende deel in het midden is klikt de plaat in en krijg je 'm niet meer terug omhoog. Ik heb al geprobeerd om er vanaf de onderkant een plamuurmes en een steekmes tussen te krijgen, maar het lukt nog niet erg...
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #11
Vonken_trekker schreef:
Als je 2 nuldraden kunt aansluiten dan zal het veel kans wel werken.
Ik zit aan de middelste schema te denken met dien verstande, dat wat Vonkentrekker in mijn quote over de nuldraden aangeeft, overbrugging tussen de nul klemmen verwijderen en hier afzonderlijk beide nuldraden op aansluiten.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #12
Klipjes één voor één verbuigen en er iets duns tussen steken zodat ze niet meer haken. Stukje blik of iest dergelijks.
 

BeeTeeWee

  • #13
Ik ga ermee aan de slag, dank voor jullie aanwijzingen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu