Koof voor afzuiging keuken

DB9090

  • #1
Goede avond,
Wij krijgen een nieuwe keuken inclusief nieuwe afzuigkap. Deze afzuigkap zal net onder het plafond naar buiten gaan en dit willen we dus met een koof tegen de muur en plafond wegwerken. Nu zaten we eerder te denken dit met mdf platen te doen, maar omdat we de keuken laten stucen lijkt het mij mooier deze koof gelijk mee te laten stuken zodat deze mooi wegvalt. Ik denk dat dit strakker is dan mdf platen in dezelfde kleur als de muur schilderen, wat denken jullie?
Echter, aangezien we laten stuken voordat de keuken geplaatst wordt en de afzuigkap er nog niet is, vragen we ons af hoe je dan kan bepalen waar precies het gat in de koof moet komen, op het leidingschema van de keukenboer staat namelijk niet op hoeveel centimeter deze precies komt. Ook staat er niet hoe hoog deze komt, dus ik vraag mij af, als wij hem bijvoorbeeld 18 cm hoog maken, plaatsen zij dan automatisch de afzuiging er netjes tegenaan, of is er een specifieke hoogte waarop dat moet hangen?
Aangezien ik vaak foto's zie waar de koof netjes wegvalt vraag ik mij af hoe anderen dit gedaan hebben.
Alvast bedankt!
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Normaal gesproken: hart kookplaat = hart afzuigkap = hart buis.
Hoe ziet de afzuigkap eruit die je gekocht hebt?
 

DB9090

  • #3
Weet niet zeker of links hier werken:

De kookplaat zelf is 90 cm breed en de afzuigkap ook. Volgens de tekening wordt die 2,5 cm van de muur geplaatst. Dus dan zou het middenpunt op 47,5cm zijn. De diameter van de afvoerbuis moet 15 cm zijn. Die zouden we dan dus al moeten plaatsen, dan de koof hier omheen en dan kan die monteur van de keuken die afzuigkap daar waarschijnlijk tegenaan monteren? Of zie ik dit verkeerd?

Ik zie ook mensen met een afzuigkap tot het plafond, waarbij de koof maar aan een kant van de afzuigkap zit. Maar dan moet er, lijkt me, een gat in de zijkant van de kap zitten.. Zoiets als op de foto. In de hoek op de muur die haaks op deze muur staat komt namelijk een kast tot het plafond. We kunnen dus niet een koof maken langs de gehele wand. Vandaar dat de afzuiging tegen het plafond en de koof alleen aan een zijkant maken misschien mooier is, anders stopt die koof zo ineens midden op de muur.

Screenshot_20210809-203147_Samsung Internet.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Koof breder maken dan 290 mm en wat door laten lopen, dan het schouw gedeelte er tegen laten lopen.
 

DB9090

  • #5
Sorry, hoezo 290mm?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Zie de tekening in je eigen link, de schouw is 310x290mm
 

DB9090

  • #7
Ahh vandaar. Goed dat je dat zegt, ik zat alleen maar aan die 150mm van die afvoer te denken, maar het moet natuurlijk ook als het ware het gat van die schouw afdekken.
Dankjewel voor je tips!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu