Kogelkraan verkeerdom gemonteerd

XanderH

Specialist Elektra
 • #1
Een kort dom vraagje...

Ik heb vandaag een kogelkraan gemonteerd. Zo'n model:


Helaas zag ik een beetje laat dat er een pijltje op staat voor de stroomrichting. Het resultaat laat zich raden: Ik heb het ding verkeerdom gemonteerd. Gevolg is natuurlijk dat het aftapkraantje niet goed werkt.

Ik heb het zojuist ook al "gefixt"; ik heb de hendel losgeschroefd, het binnenwerk 180 graden rechtsom verdraaid en de hendel terug gezet. Nu werkt alles zoals ik zou verwachten inclusief aftappen.

Maar: Is dit wijs? Kan ik dat binnenwerk zomaar meer dan de bedoelde 90 graden draaien? Of is het nu wachten op lekkages of zie ik andere dingen over het hoofd?

Omdraaien is wellicht verstandiger maar niet zo simpel, de leiding waar dit kraantje in zit zit klem tegen de muur, ik moet meer demonteren om hem er tussenuit te kunnen krijgen. Ik heb ook geen nieuwe knelringen ofzo in huis dus ik blijf er nu liever even vanaf nu de bouwmarkten dicht zijn met pasen. ;)

Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen? Gewoon laten zitten zo of toch maar weer gaan klussen?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • The headhunter

  Specialist Elektra
  • #2
  De druk in de leiding drukt normaal de kogel in de zitting, bij jouw wordt hij er juist uit gedrukt hierdoor kan het zijn dat hij iets blijft doorlaten bij gesloten kraan.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #3
  Helder verhaal. Dan ga ik hem binnenkort maar weer los sleutelen. Als de winkels open zijn dan, als ik het niet meer dicht krijg heb ik een ander probleem. ;)

  Kan ik de kraan na deze acties nog wel gewoon vertrouwen? (druk op de verkeerde kant van de kraan en het mechanisme verder verdraaien dan bedoeld).
   

  The headhunter

  Specialist Elektra
  • #4
  Ik verwacht van niet.
   

  Tiho

  • #5
  Deze vat ik niet. Alle kogelkranen die ik kan zitten aan beide kanten in dezelfde zitting. De kogel is immers rond en moet op zijn plaats gehouden.

  De enige reden dat hier en pijl op staat is dat er een gaatje aan die kant in de kogel zit voor het aftappen. Draai je hem door veranderd er technisch toch niks?
   

  Peter

  Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
  De kraan gewoon even er tussen uit halen, en om draaien.
  Je hebt geen nieuwe knel ringen nodig.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #7
  @Tiho: Ik heb geen idee... Ik blijf normaal ver van dit soort klussen vandaan, daarom kom ik hier advies inwinnen.

  @Peter: Wat ik uit de reacties begrijp heb ik misschien zelfs een nieuwe kraan nodig?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #8
  Eventueel hendeltje eraf, andersom zetten en de hele kraan in de goede stand zetten, hendeltje maakt niet uit in welke stand die staat, de afdichting is een bol die rondom sluit.
  Er zit op het kraanhuis een stootnokje, bij een gesloten kraan zal de punt van de hendel daar tegenaan komen en in de goede stand staan.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #9
  Ja, als ik de kraan op de juiste manier monteer zal ik sowieso de hendel andersom moeten zetten. Anders kan ik hem niet bedienen (gasleiding zit in de weg).  Maar ik twijfel nu dus om de gehele kraan maar meteen te vervangen als ik er mee bezig ga... De watermeter en de muur geven niet genoeg mee om de kraan er makkelijk tussen uit te krijgen, heb geen zin om dat binnenkort weer te moeten doen als blijkt dat ik de kraan gesloopt heb. ;)
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Als de kraan zou sneuvelen moet er hoe dan ook toch een andere komen, ik zou het nog moeten zien of je de kraan kapot krijgt.
  Je kunt de kraan goed zetten en de hendel een halve slag draaien.
   

  Tiho

  • #11
  Als je de knie bij het hout loshaalt , zit er niks meer strak toch. Dat gaat opzij weg.
   

  XanderH

  Specialist Elektra
  • #12
  Nou, hij is omgedraaid. So far so good. Mocht hij gaan lekken dan zie ik het dan wel weer.

  @Tiho dat gaf me net niet genoeg ruimte. Heb het T-stuk onderin de foto ook los gehad waardoor deze iets kon draaien, dat gaf wel genoeg ruimte. Het viel me uiteindelijk mee. ;)
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu