Koffiezetter + vaatwasser op 1 groep?

Ruudje88

  • #1
Kan ik een Atag koffieapparaat (Aansluitwaarde 1,35kw) en een Atag vaatwasser (Aansluitwaarde 2,2kw) op een groep aansluiten?

Gaat om een 16A b zekering en volgens mij mag ik die tot 3680 watt belasten dus zit ik met 3550 watt totaal goed? Of is dit risicovol?

Dankje!
 

DSR9500

  • #2
Nee, dat mag gewoon.
En mocht het net te krap blijken, dan moet je gewoon beide apparaten NIET tegerlijkertijd AAN zetten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Het was altijd zo dat ieder vast apparaat met een aansluitwaarde boven de 2kW op een eigen groep moest zitten. En volgens mij is dat niet gewijzigd.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Ja, dat is wel gewijzigd. Dus geen probleem! Al zou ik, als ik de keuze had, wel 2 groepen trekken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Ok, bedankt voor de update.
 

Timo_zwolle

  • #6
Ik lees als leek even mee met deze vraag, maar teveel apparaten op een groep kan toch nooit risicovol zijn? Oncomfortabel lijkt het me wel als je groep er vaak uit knalt, maar het risico is toch juist weggenomen doordat er een zekering in zit die er eerder uit knalt dan dat je draden smelten?
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #7
Het klopt als je flink teveel op 1 groep hebt zitten en dit flink te veel ook in 1 keer aan/uit zet.
Dan klapt inderdaad de zekering er uit en naast dat je "stoppen" blijft kopen of de automaat maar blijft bedienen is er weinig aan de hand.
Het gevaar ontstaat pas bij langdurige overbelasting welke net te weinig is om de zekering te laten smelten of de automaat in werking te laten komen.
Bij zo'n situatie kun je dus wel langdurige overbelasting krijgen en ook bij een minder goede verbinding oververhitting met alle gevolgen van dien.

suc6

Gerrit
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Nou, dat valt wel eens tegen Timo. Een zekering of installatieautomaat is geen digitaal toestel wat er direct uitklapt wanneer er 16,1A gebruikt wordt ipv 16A. Een automaat kun je kortstondig prima overbelasten, zonder problemen enkele secondes tot 3x I nominaal (48A!), 1,5x I nominaal houdt de gemiddelde automaat wel enkele minuten vol, 1,2x I nominaal gaat je wel een uur lang lukken...

Als je dat grensgebied regelmatig opzoekt, dan moet je maar hopen dat de zekering het inderdaad eerder begeeft dan de installatie. Compleet weggesmolten draden zijn misschien zeldzaam maar ik heb toch al een flinke portie aan gesmolten lasklemmen, stekkers en contactdozen mogen aanschouwen.

Bij een goed ontworpen installatie zorg je er daarom voor dat er gewoon niet meer dan 16A gebruikt kan worden. Bewaar de zekering maar voor defecte apparatuur, niet als reminder dat je rustig aan moet doen met het gourmetstel tijdens de kerst. ;)

Dat gezegd hebbende... Ik heb totaal geen problemen met de situatie die Ruudje88 voorstelt. Met 2 vast aangesloten apparaten <16A loop je minder risico op langdurige overbelasting dan met een algemene groep waar regelmatig de stofzuiger, het strijkijzer en met kerst natuurlijk het gourmetstel of de fonduepan ingestoken worden...
 

Timo_zwolle

  • #9
Bedankt voor de mooie antwoorden, Xander en Gerrit!
Interesant forum dit. Net ontdekt :-)
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu