Knikarmscherm ophangen: verankeren aan binnenmuur?

Kenza750

  • #1
Hoi,

Ik heb een elektrische knikarmscherm over kunnen nemen. Het gaat om een scherm van 4.50m breed en een uitval van 2.50m

Ik wil hem monteren op onze uitbouw. In 2010 hebben we de uitbouw laten plaatsen zoals op de foto te zien is.Ik heb een hoop gelezen op dit forum mbt het monteren van zo'n scherm. Het scherm heeft een beugel links en rechts met ieder 2 gaten voor de bouten. Nu was ik van plan om hem sowieso mbv chemische ankers te bevestigen maar ik zou graag jullie idee/mening willen weten.

a. ik kan het scherm zo monteren dat er een rij of 5-7 boven het scherm zit. dus qua stevigheid zou het moeten kunnen (toch?)
b. ik heb RVS draadstaal gekocht van 10mm. Mijn plan was om dus per beugel 2 stukken draadstaal in de muur te bevestigen dmv een chemisch anker

Mijn vragen:
1. is deze manier van ophangen geschikt voor mijn uitbouw of adviseren jullie wat anders?
2. hoe diep moet ik het draadstaal in de muur doen? Ik heb een binnenmuur van kalzandsteen (10cm dik geloof ik) en buitenkant is gemetseld. Moet ik het draadstaal alleen in het gemetselde deel bevestigen, of moet ik een stuk in de binnenmuur verankeren?

Alvast bedankt voor jullie reactie!
 

Kenza750

  • #2
Nobody?
 

Lehciam

  • #3
Ik weet niet veel van Chemische verankering maar wat je ook kunt doen is verlengde kapsteunen toepassen. Deze zorgen er voor dat de kracht niet op de bovenste lagen stenen komt maar verder naar beneden. De steunen worden dus verder naar onder in de muur (e.v.t. met chemische verankering) bevestigd en het scherm wordt op de gewenste hoogte aan de steunen bevestigd. Belangrijk hierbij is om het scherm hoog genoeg te monteren zodat de deur probleemloos open kan.

Bij chemische verankering komt de alle kracht nog steeds op die bovenste lagen te staan. Maar zoals ik al schreef, ik weet er niet veel van maar misschien is het wel heel goed mogelijk als je het scherm ook aan de binnenmuur verankerd.

Succes.
 

Kenza750

  • #4
Hoi Maich,

Dank voor je antwoord. Ik ga ook even kijken waar ik die verlengde steunen vandaan kan halen. Wellicht is dat de makkelijkste optie.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
Verankeren aan het binnenblad wordt vaker gedaan, dan lange zeefhulzen toepassen die in de spouw met tape afgeplakt worden, dus van te voren even meten.
Voordeel: belasting komt dan rechtstreeks op het binnenblad welke verankerd hoort te zijn aan het dak en niet via spouwankers. Nadeel in 100 mm is dit moeilijk uitvoerbaar zonder dat dit zichtbaar is aan de binnenzijde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu