Knelkoppeling koper blijft lekken

pavlosm

  • #1
Hallo,
Ik heb nieuwe koperen leidingen geplaatst, en daarbij knelkoppelingen gebruikt voor een overgang. Het blijft echter steeds lekker bij de knelring. Ik had de knelkoppeling al zo strak telkens gedraaid met twee bahco's dat het niet strakker kan, en het lekte nog steeds. Vervolgens een nieuwe knelring geplaatst met moeite (moest de andere eraf zagen), pijp opnieuw geveild en vastgezet, en weer precies dezelfde lek bij de ring. Het lekken is iets van een druppel per half uur dus niet spectaculair, maar na dagen komt er toch een plasje en blauw/groene corrosie.
Ik snap er persoonlijk niks van want ik gebruik dezelfde knelringen bij stalen cv leidingen en daar zijn ze nooit gaan lekken.
Wat kan ik doen? Ik was aan het denken om iets van een wico steunhuls te gebruiken, omdat koper wat zachter is dan staal, of denk ik verkeerd?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
pavlosm schreef:
Ik snap er persoonlijk niks van want ik gebruik dezelfde knelringen bij stalen cv leidingen en daar zijn ze nooit gaan lekken.
Ik zou me kunnen voorstellen dat er verschil zit in het materiaal van de knelring.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Over wat voor buis gaat het, harde koperen buis of wicu?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Ook al geprobeerd met een andere wartelmoer?

Lijkt me dat er 3 opties zijn waarvan je er 1 uitgesloten hebt (op een foute productie batch na maar die kans lijkt me niet zo groot)

* Buis teveel beschadigd
* Ring niet goed
* Wartelmoer niet goed
 

Bramb

  • #5
Zit de buis wel goed in de koppeling? Dus niet scheef (onder spanning). Of bv bij een knie koppeling, dat je die eerst op 1 buis vast trekt, daardoor iets draait en dan pas de andere buis vast zet. Die zit dan scheef.
Dan knelt ie ook niet recht op de buis/koppeling en dan kun je draaien wat je wilt maar blijft lekken.
Indien dit zo is dan moet je dat ook aan de knelring kunnen zien, dat die niet rondom even veel 'beschadigd' is.
 

Hharbers

  • #6
Scheurtje in de wartelmoer of koppeling?
 

pavlosm

  • #7
Ik gebruik dezelfde knelset voor koperenbuizen als voor CV buizen, alleen voor de CV buizen neem ik de vernikkelde versie, ik neem aan dat knelringen identiek zijn?
Wartel had ik gelijk samen met de knelring vervangen, ik had een nieuw setje gekocht. Het is geen flexibel koper, dus ik neem aan gewoon hard kopere buis dan.

Ik heb een gevoel dat het aan de koperenbuis ligt, ik zie dat er een heel klein inkepinkje/kras zit in de buis vlak bij de boven rand van de knelring, draai ik de knelring te strak aan dat het in het koper gaat snijden?

De opmerking van @Bramb zal ik ook even checken, ik had de bocht te lang gepakt en ging dus ietsjes scheef naar de koppeling, maar vond het niet 'significant', paar graden.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #8
Plaats even een foto dat is veel handiger voor ons.
 
  • Like
Waarderingen: Henk253

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu