Knallende leidingen (in de herkansing)

Chathanky

  • #21
Is het vermelden dat een keerklep voor de meter in 1997 niet voldoende dan?

Citaat comerciele link:
Vooral de laatste jaren zijn er meer klachten over waterslag ontstaan doordat de waterleveranciers een keerklep bij de toegang van het huis hebben geplaatst (sinds 1997 voorschrift).
Deze keerkleppen voorkomen dat de opgebouwde waterdruk bij het snel sluiten van kraan naar buiten op het openbare waterleidingnet weggeperst wordt. Dit was voor het plaatsen van de keerklep wel mogelijk, waardoor er minder klachten waren.
Genoeg zo, slotje?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #22
1997 was de datum dat waterleidingmaatschapijen een keerklep verplicht stelden bij de watermeter.
Heb ik geschreven dat dit vroeger een wettelijke verplichting was ?
De toenmalige waterleidingmaatschappij en ook anderen in ons land stelde dit bij nieuwbouw als verplichting.
Ook Fiesiekus geeft aan dat ze al tientallen jaren worden toegepast, daar reageer je niet op, beetje vreemd.
Toevoerslangen kom je niet meer tegen bij nieuwe wasmachine`s en vaatwassers? Worden ze met koperleiding aangesloten dan?
Waar beweer ik dit ?
Wastafels, stortbakken en gootstenen worden steeds vaker met flexibele leidingen aangesloten.
Waar in het topic heb ik het daarover ?
Bovendien zijn ze zo goed als drukvast dus hebben geen of nauwelijks invloed op terugslag.

Sorry hoor maar je lult maar wat en leest de tekst niet goed.
 

Fiesiekus

  • #23
Mijn vader plaatste ze bij nieuwe watermeters. Als je nou weet hoe oud ik ben ( :? ), dan weet je dat dat jaartal van 1997 beslist onjuist is. Pas op met getallen van het internet plukken; daar staan wel eens rare fouten op.
 

Chathanky

  • #24
Waar beweer ik dit ?

Tegenwoordig worden de problemen hoofdzakelijk veroorzaakt door de inlaatventielen van wasmachines en vaatwassers op de kraan te plaatsen, waar voorheen de toevoerslang de klappen opving is dat nu niet meer het geval.

Sorry hoor maar je lult maar wat en leest de tekst niet goed.
Een beetje fatsoenlijk taalgebruik zal een moderator niet misstaan Jan.
Dit soort onredelijke taal hoort hier niet thuis maar je bent er blijkbaar zelf niet vies van om het zelf te gebruiken mocht het je uitkomen.
 

Jvsteenb

  • #25
Tegenwoordig worden de problemen hoofdzakelijk veroorzaakt door de inlaatventielen van wasmachines en vaatwassers op de kraan te plaatsen, waar voorheen de toevoerslang de klappen opving is dat nu niet meer het geval.
Weet je dat zeker, Jan?

Ik ben geen witgoedspecialist, maar heb toch inmiddels heel wat (vaat)wasmachines e.d. aangesloten, en het enige ventiel dat ik daarop aan de kraan tegenkom is een gecombineerd slangbreuk/lekbeveiligingsventiel, dat tijdens gebruik in ieder geval de gehele wascyclus openstaat.
De inlaatventielen zitten bij mijn weten ook bij de nieuwste machines nog steeds IN het apparaat, dus ná de slang. Wèl lijken de nieuwere slangen stijver, zodat de dempende werking van de slang minder is.
Desondanks lijkt een extra krul in de slang of zelfs een langere slang soms nog wel eens te helpen.


vr. gr.

Job
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #26
Bij sommige (vaat)(was)machines zit het inlaatventiel in het grote grijze blok dat op de kraan geschroefd wordt, daarnaast zit in de moderne wasmachinekranen een terugslagklep.
De terugslagklep in de kraan gaat tegengesteld dicht in vergelijking met de terugslagklep bij de watermeter, de schokgolf kan geen kant op en veroorzaakt daardoor het knallen in de leiding.
De toevoerslang is ongeveer 1,5 meter, die kan wat klappen opvangen omdat die van rubber is, door de terugslagklep in de kraan wordt deze functie teniet gedaan.
 

Kristian

  • #27
Komop meisjes, geen ruzie maken nu!

Ik zal nog eenmaal de situatie schetsen, en dan is het afgelopen hoor.

Wij zijn in december 2007 in ons huis getrokken.
Hierbij zijn diverse stukken waterleiding vervangen, waarbij de volgende zaken aangesloten zijn:

- kranen (badkamer, douche, keuken, buitenkraan)
- verwarmingsketel
- wasmachine
- vaatwasser

Hierin is tot nu toe NIETS veranderd (dus ook geen nieuwe meter oid)
Hier hadden we nooit problemen mee, tot recentelijk de leidingen begonnen te knallen bij abrupt afsluiten van de toevoer (zoals een vaatwasser of wasmachine dat kan doen), en later ook bij het sneller dichtdraaien van de kraan.
Alle leidingen zijn bereikbaar en ik heb gecontroleerd of er ergens iets loszit of rammelt. Dit is niet het geval.
Daarnaast heb ik het idee dan de knal begint bij de meter en zich daarna verplaatst door de rest van de leidingen.

Uiteindelijk heeft het plaatsen van de waterslagdemper pal ná de watermeter het probleem opgelost, voor alle aftappunten in huis.

Hoe het probleem ontstaan is weet ik niet.
Misschien is de waterdruk vanaf de leverancier veranderd, misschien is de waterkering voor de meter aan slijtage onderhevig... geen idee...
Als ik dat allemaal wist, stelde ik hier geen vragen :cool:

Kortom, oorzaak onbekend, oplossing geaccepteerd; 1000 kudo's voor de oplosser en hulde aan de uitvinder van teflon tape :mrgreen:

slotje?
 

Kristian

  • #28
De terugslagklep in de kraan gaat tegengesteld dicht in vergelijking met de terugslagklep bij de watermeter
Ik wil niet zanikken, maar volgens mij kan dat dus gewoon niet :shock:

Dit zou m.i. betekenen dat deze dichtslaat wanneer de druk op de leidingen hoger is dan aan de buitenkant van de kraan. Altijd dus....

Gauw een slotje, voordat ik mee ga doen :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

Chathanky

  • #29
In het ontwerp was dat wel het geval vroeger. :mrgreen:
Keerkleppen in tegen gestelde richting voorkomt wel het klappen van de leiding. :mrgreen: Er komt dan immers geen druppel meer uit de kraan.
 

Kristian

  • #30
Chathanky schreef:
Keerkleppen in tegen gestelde richting voorkomt wel het klappen van de leiding. :mrgreen:
LMAO
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #31
De terugslagklep in de kraan gaat tegengesteld dicht in vergelijking met de terugslagklep bij de watermeter, de schokgolf kan geen kant op en veroorzaakt daardoor het knallen in de leiding.
Hier zit ik fout, hier bedoel ik het inlaatventiel, dat wordt elektrisch bediend, als dat op de kraan zit kan de terugslag geen kant op want de rubber toevoerslang kan niets opvangen en de schokgolf komt in de leiding terecht.
Mijn excuus voor de foute omschrijving.
 

Jvsteenb

  • #32
Bij de machines die ik onder ogen heb gehad, was dat grijze blok feitelijk een soort elektrisch bediende hoofdkraan, gecombineerd met een slangbreukbeveiliging. Die klep is het hele programma bekrachtigd (open), en gaat alleen dicht aan het eind van het programma, bij een lekdetectie, bij stroomuitval of (mechanisch) bij een slangbreuk.
Tijdens het programma wordt de watertoevoer geregeld door de inlaatventielen in de machine. Het kan best zijn dat dat niet bij alle machines zo werkt.

Ik begreep overigens prima wat je bedoelde, want de meeste inlaatventielen zijn uitgevoerd als "terugslagkleppen in omgekeerde richting", die alleen openen - tegen de stroomrichting in - wanneer ze elektrisch bekrachtigd zijn. Zonder die bekrachtiging zijn het in feite niet meer dan andersom gemonteerde terugslagkleppen.

DLASIP...... ( Didn't Laugh - Ass Still In Position ) :cool:

Vr. gr.

Job
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu