Klopt mijn HSB wandopbouw?

Bitcoinbouwer

 • #1
Hoi allemaal,

Ik ben bezig om mijn HSB uitbouw te realiseren, maar ik loop tegen wat vraagtekens aan tav de wandopbouw. Ik had zelf in eerste instantie het volgende bedacht van buiten naar binnen:

- Gevelbekleding wrc
- Rachel 30mm tbv ventilatie
- Dampdoorlatende folie
- skelet 175mm
- Opgevuld met minerale wol
- Dampremmende folie
- OSB plaat 11mm
- Gipsplaat

Nu vroeg ik me af of het nog noodzakelijk is om nog een plaat aan de buitenzijde (tussen de rachels en de dampdoorlatende folie) aan te brengen ivm geluid en/of vochtwering? Ook ben ik benieuwd of ik met deze opbouw weg kom qua vochtregulering en isolatiewaarde zonder een separate installatiespouw? Maakt het incidenteel doorbreken van de dampremmende folie tbv elektra een significant verschil?

Alvast bedankt voor de reacties.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #2
  Hoe groot en hoog wordt je aanbouw?

  Rachelwerk buiten: verticaal aanbrengen.

  OSB buiten: niet noodzakelijk, maar een doosconstructie is steviger en minder gevoelig voor ongedierte.

  OSB binnen + gipsplaat: 11 mm OSB is erg dun.

  Installatiespouw: is zeker gewenst, iedere onbreking geeft een mogelijkheid tot lekkage van warme vochtige lucht, met kans op condensatie en houtrot in het element.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #3
  Omdat je voorbij de wol een geventileerde spouw van 30 mm hebt voorzien, welke met buitenlucht wordt geventileerd kan er in de constructie geen vocht worden opgesloten daardoor kan de dampremmendelaag achterwege blijven. Breng je deze laag toch aan heb ik geen idee welk voordeel dat geeft.
   

  Bitcoinbouwer

  • #4
  Dank voor de reacties :)

  De aanbouw wordt 7x5m en de hoogte wordt 3.1m (dak). Houtrot is het laatste wat ik zou willen in m'n constructie. Vandaar dat ik probeer te achterhalen hoe bepalend 'lekkages' in mijn wand zijn in combinatie met voldoende ventilatie aan de buitenzijde. Ik kom qua afmetingen namelijk niet lekker uit met mijn geveldoorbraak wanneer ik nog een installatiespouw aanbreng (iets met inzicht achteraf).

  Is er een reden waarom het rachelwerk aan de buitenkant verticaal moet? Ik was namelijk van plan om de gevelbekleding al verticaal van WRC te maken met 7 mm tussenruimte tussen de latten.

  Mijn redenering bij de dampremmende laag aan de buitenzijde is het zo veel als mogelijk weren van neerslag.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Met verticale stroken achter de gevelbekleding heb je er ventilatie achter, bij horizontale stroken heb je geen luchtstroom. Bij verticale bekleding dus dubbel uitstroken.
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #6
  Om doorslag van regen tegen te gaan is een waterkerende folie geen slecht idee. Maar neem hiervoor een dampopen variant ipv een dampdichte.
   

  Wgb

  Vaste Beantwoorder
  • #7
  Ook in dampdoorlatende folies zit verschil zoek naar een folie welke zoveel mogelijk vocht kan doorlaten.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu