Aansluitschema 2 fase Whirlpool kookplaat klopt niet?

Jacob88

  • #1
Ik heb 2x één fase (2x 230V) waarbij in de groepenkast een zgn “kookgroep” is gerealiseerd.

Op oude kookplaat was aansluiting 2 fasen erg makkelijk (duidelijk aansluitschema), dus kochten wij nieuwe kookplaat voor 2 fasen aansluiting. Doe ik wel fff zelf dacht ik want vakman komt niet binnen een week en wij willen graag vanavond weer eten koken ;-)

Hoewel deze Whirlpool (https://www.bol.com/nl/nl/p/whirlpool-akt-8330-lx-kookplaat/9200000041570011/) uitdrukkelijk als 2 fasen verkocht wordt, kom ik niet uit de aansluitschema's op de sticker aan de onderkant. Wie kan mij daarbij helpen?

Aansluitschema_Whirlpool_kookplaat.jpeg

Mijn belangrijkste vraag:
  • 1. Hoe sluit je 2 Fasen 230V aan? Ik gok zoals op tekening 5, maar waarom staat daar 400V 2N bij? Krachtstroom aansluiting is mogelijk toch anders zoals je bij 3 fasen in plaatje 2 en 6 ziet en anders hoefden ze het er niet uitdrukkelijk bij te zetten.

Vervolgens vraag ik me bij het schema van Whirlpool (een bekend merk, dus die zullen wel goede stickers plakken of als het echt fout was al verbeterd hebben) het volgende af:
  • 2. Waarom is er een aparte tekening 4 (voor UK en AU) als die exact gelijk is aan de standaard 1 fasen aansluiting van tekening 3? Zie ik daarin iets fout?
  • 3. Klopt tekening 6 wel, want heb je bij 3 fasen dan geen enkel N aansluiting nodig? Ik gok dat die tekening gelijk zou moeten zijn met tekening 2. Maar als dat niet zo is en tekening 6 is wel goed en dus anders dan een 400V 2N aansluiting (zoals op deze sticker staat), dan is de kans groot dat ik ook fout gok in mijn vraag 1 aanname dat tekening 5 ook voor 230V 2 fasen zou gelden?

Kortom ik twijfel aan de betrouwbaarheid van bovenstaande sticker en vraag me af of deze kookplaat wel op 2 fasen aangesloten kan worden. Een gokje wagen lijkt me te kostbaar en te gevaarlijk. Wie kan mij meer zekerheid geven over het aansluiten op een 2x230V (groepenkast) kookgroep?

Bij voorbaat dank,
Jacob
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Officieel niet, 2x230 is niet 2 fasen ,maar 2x1fase.

Tekening 6 is een 3 fasen met 127v tov nul en 230 tov een adere fase.
Net als 3 fasen 230v heeft tov van de nul en 400v tov een andere fase

Je kan omdat er een schema is dat 32a ondersteunt schema 5 gebruiken waarbij je de 2 nullen in de plaat samenneemt met een adereindhuls zodat nooit 1 van de 2 los kan laten maar odficieel mag dat niet!
 
  • Like
Waarderingen: Jacob88

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Ik zou deze kookplaat gewoon terugbrengen omdat de aansluiting niet voldoet.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Hij heeft maart 1 klem voor de nul, dus kookplaat is niet geschikt voor gebruik met een kookgroep.
 

Jacob88

  • #5
Super bedankt voor de antwoorden!!!

Als ik het goed begrijp is deze kookplaat officieel dus niet geschikt voor Nederlandse 2x230V kookgroep?

Volgens mij heb ik nu 3 opties. Voor welke optie zou jij wel of zeker niet kiezen en waarom?
  1. Aansluiten op 1 fasen zoals in tekening 3 en de tweede fasen/kabel van de kookgroep niet gebruiken.
  2. Illegale aansluiting maken zoals @The headhunter adviseert, beide nullen goed aan elkaar en onder schroef vier zetten, zoals tekening 5. Ik weet niet hoe je ziet dat hij 32A ondersteund, maar ik weet wel (doordat die hoofdstop bij vorig fornuis gesprongen is) dat de 3 fasens die hier het huis in komen ieder slechts stoppen van 25A hebben. Die kookgroep is op 1 van die drie fasen aangesloten en heeft dus in een verzegeld kastje van de energieleverancier een stop zitten die al bij 25A springt.
  3. De plaat terugsturen naar bol.com, maar hoe voorkom ik dan dat ik soortgelijke situatie bij een andere plaat krijg?
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Tekening 3, dat word dan een korte kooksessie.
De plaat gaat dan je groep overbelasten en je zekering springt eruit.
Of je pas alles aan,maar dan mag je een andere hoofdaansluiting gaan aanvragen van 3x50A. Omdat je met 1x35 de boel overbelast rn de volgende verzwaring 3x50 is.
 

Jacob88

  • #7
Bedankt @The headhunter. Dus alleen optie 2 en 3 blijven over ;-)

Mijn worsteling is nu of ik jouw illegale suggestie (optie 2) durf te volgen. Je zeg niet voor niets dat het officieel niet mag, dus ik denk dan zal er gevaar aan kleven. Daarnaast zal ik er dan een adereindbuis en tang voor moeten kopen.

Leverancier heeft inmiddels gereageerd met:
Een 2-fasen inductie kookplaat wordt met een perilex aansluitkabel aangesloten op een speciaal 5-polig perilex stopcontact. Een 2-fasen inductie kookplaat verbruikt maximaal 7400 Watt. Deze plaat: Aangesloten lading (elektrisch)6200 W AC invoer voltage 220-240 V Frequentie 50/60 Hz Stroom 27 A2-FASEN (PERILEX 5-POLIG)
Draad en stekker zijn aan te sluiten door een elektricien op een 2 polige automaat ( 2x 1 fase )


Probleem is alleen dat ik hier niet zo snel een elektricien krijg en klussen aan huis ook graag zelf doe, mede door krap budget. Eigenlijk wil ik gewoon de vijf draden van de 2x230V kookgroep gebruiken daar deze door een betonvloer lopen. Ik heb in een verouderde stoppenkast met nog ouderwetse stoppen. Daar druk je niet zo snel even een Perilex automaat bij denk ik. Kan ik daar zelf een Perilex aan knopen? Er is op Google veel te vinden over de stekker aansluiting, maar niet hoe je hem aan de kant van de meterkast moet aansluiten.
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Als je een 3x25A aansluiting hebt kun je gewoon een krachtgroep plaatsen i.p.v. de kookgroep en het schema midden onder gebruiken.

Heb je een foto van de groepenkast toevallig?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Een 2 fasen inductieplaat word aangesloten op een 3 fase perilex.
Een 2x230v op een kookgroep met perilex.

Zolang fabrikanten het verschil tussen 2 fasen(400v) en een 2x230v niet juist kunnen aangeven in hun verkoopbrocures blojft dit probleem bestaan.

Ps. Ik heb exact hetzelfde gehad met een omschrijving welke aansluiting ik moest maken voor een kookplaat.verkoper heeft geen duidelijkheid en de gabrikant Egt doodleuk dat ik het mezelf(installateur) maar moet vragen.
 

Jacob88

  • #10
Bedankt voor je hulp @XanderH . Zie bijgesloten foto's. Foto 1 van mijn totale stoppenkast. Foto 2 van het deel waarop de eerste 2 stoppen de kookgroep betreffen.

Op foto 1 komt onderaan in een verzegeld kastje 3 fases van het energiebedrijf binnen, met ieder een 500V - 25A stoppen. Daarboven de energiemeter, hoofdschakelaar en dan een soort gelijk kasje waar weer die 3 fasen lopen.

De eerste twee (tijdelijk eruit gedraaide) plekken in de daar boven zittende lange rij van 16A stoppen is de kookgroep waarop de vijf draden zitten die door beton naar mijn fornuis lopen.

Ik klus veel, maar dat verhaal van 2 fasen vind ik onduidelijk. Tot nu toe ging ik ervan uit dat met daarmee de + (plus) van 220V bedoelde en dat 2 fasen gewoon 2 stoppen betekende. Op foto 2 zie je dat stoppenkastje van de kookgroep open geschroefd. Als ik na de bruine draad aansluiting onderin kijk lijkt het mij dat het hele kastje en dus ook de beide stoppen van de kookgroep op slechts 1 van de 3 Stedin/energiebedrijf hoofdfase aangesloten zitten. Heeft 17+ jaar gewerkt, maar is dat dan wel goed? Want zeker naar jouw reactie twijfel ik of ze als ze praten over een 2 fasen aansluiting voor een keramische kookplaat daarmee die hoofdfasen van het elektriciteitsbedrijf bedoelen. Dus dat ze zo'n toestel over 2 (soms 3) van die 25A stoppen van Stedin willen laten lopen.

Hoe zou jij dit oplossen? Op langer termijn wil ik eigenlijk wel een nieuwe stoppenkast met automaten. Zou dat nog wel zelf kunnen want hoofdschakelaar uit, controleren of spanning overal af is en alles ompluggen op nieuwe kast lijkt me geen probleem. Maar die heb ik er niet binnen een week daar hangen en mijn vrouw en dochters willen niet zo lang wachten met koken ;-)

Stoppenkast.jpeg
KookgroepAansluitingIntern.jpeg

Alvast bedankt, Nico
 

Jacob88

  • #11
@The headhunter Lol, zij schuiven dozen en roepen dan zoek het maar uit met je installateur, zelfs als je dat zelf bent ;-)

Ik heb inmiddels foto's van mijn meterkast in deze post gehangen. Wat mij aangaat kan ik alles achter die hoofdschakelaar gaan aanpassen als ik weet wat ik moet kopen en doen. Weet jij een manier om daar zelf een officieel goede aansluiting voor mijn nieuwe kookplaat te krijgen?
 

Jacob88

  • #12
Weet iemand hoe ik in bovenstaande meterkast een krachtgroep kan plaatsen zoals @XanderH hierboven voorstelt?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #13
Niet, als je aan deze kast werken wil moet je de gehele kast laten voldoen aan de nu geldende eisen,.deze.kast is gewoon te oud enist nogal wat beveiligingen die tegenwoordig verplicht zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Jacob88

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu