Bedankt voor alle reacties!
Ik snap inderdaad dat de ketel wel moet branden om überhaupt warmte te krijgen, en die test met radiator open heb ik al regelmatig gedaan (weliswaar per ongeluk) en dan word ik badend in het zweet wakker in een soort van sauna, echt niet prettig. De keuze is dus aan of uit, en dat maakt het soms erg lastig (grootste gedeelte van het jaar is uit gewoon prima, maar als het 's nachts vriest is het wel een probleem, en in de slaapkamer zit ook nog eens de achterdeur dus als ik laat thuis kom neem ik alle kou mee naar binnen).
Ik zal even een (zo uitgebreid mogelijke) beschrijving doen van de situatie en wat ik van plan was.
Ik woon in een benedenwoning tussen een garage en portiek in, en heb 5 radiatoren: bijkeuken, gang, tochtportaal, woonkamer en slaapkamer (een 6e uitgang is door vorige bewoners afgedopt en zit nu verstopt onder het bad, helaas in de badkamer dus geen radiator). De radiatoren in bijkeuken, gang en tochtportaal zitten altijd dicht, ik gebruik alleen die in de woonkamer (+- 30m2) en slaapkamer (11m2). De thermostaat (simpele aan/uit thermostaat) zit in de woonkamer op een tussenmuur, aan de andere kant van die muur zit de ketel, staat de (condens)droger en zit de mechanische ventilatie, met aanzuiging via een open buis (doorsnede 20cm) die vanaf buiten komt. De temperatuur in dat hok schommelt daardoor heel erg, als het buiten koud is wordt het erg koud daarbinnen, maar als de droger aanstaat wordt het daar erg warm en dat wordt beide gereflecteerd op de thermostaat in de woonkamer. Dat het voor een uurtje warmer lijkt dan het daadwerkelijk is, is niet zo'n enorm probleem, maar het tegenovergestelde wel. In de winter brandt de ketel bijna continu omdat het volgens de thermostaat in de woonkamer dan maar 13 graden is (maar dat komt dus door de achterkant van die muur). Wat ik nu bijvoorbeeld doe is 's avonds even de radiator in de slaapkamer opendraaien en die in de woonkamer dicht en wordt het in de slaapkamer wat warmer. Daarna draai ik em in de slaapkamer dicht en zet ik de thermostaat op 17 graden, maar dan is het 's ochtends echt erg koud op de slaapkamer, en ik ben ook wel eens wakker geworden dat ik het bloedheet had, omdat ik de kraan dan net niet strak genoeg had dichtgedraaid (is echt een irritant dopje wat er nu op zit). Maar ook in de woonkamer kan ik dus nu niet de radiator open laten staan en thermostaat op 17, omdat dan alsnog de hele nacht gestookt wordt en dat vind ik zonde van de energie. Daartegenover staat dat het in de winter wel echt koud kan worden in huis omdat ik geen buren onder of naast me heb, en alle radiatoren dicht laten dan eigenlijk te koud is.
Mijn plan was om zowel in de slaapkamer als in de woonkamer een klokthermostaat op de radiator te zetten, zodat ik kan instellen dat de slaapkamer bij naar bed gaan en bij opstaan zo rond de 18 graden. Prettig lijkt me en dan hoef ik 's avonds ook niet meer zo'n gedoe. Als ik dan in de kamer de klokthermostaat bijvoorbeeld op 21 graden zet tussen 19 en 23u, en de kamerthermostaat op 22, dan zouden alle radiatoren altijd warmte vragen op de geplande tijdstippen, maar staan ze daar tussenin gewoon dicht en wordt er ondanks dat de kamerthermostaat op 22 staat, niet verwarmd in het huis.
Klopt mijn theorie? En is het echt heel nadelig voor de ketel als er via de kamerthermostaat warmte gevraagd wordt van de ketel, maar alle radiatoren dicht staan?
Ik moet er nog even bijzeggen dat ik nog maar 2 of 3 jaar in het huis denk te blijven wonen, dus daarom dat radiatorthermostaten voor mij voorkeur hebben boven een nieuwe regelbare kamerthermostaat.
Ik woon sinds juli 2012 in dit huis en er is toen een nieuwe HR combiketel geplaatst (Intergas HRE 24/18 Kombi Kompakt) en wil binnenkort onderhoud laten uitvoeren. Ik dacht eerst al de radiatorthermostaten te monteren en wat uit te proberen en daarna bij het onderhoud de monteur om advies te vragen, maar als jullie nu al advies voor me hebben zou dat helemaal mooi zijn!