Klokthermostaat radiatorkraan?

Lisanneke

 • #1
Beste allemaal,

Na een zomer van uitstel is nu toch de koude tijd aangebroken waarin ik graag mijn wooncomfort wil verhogen door middel van een klokthermostaat op mijn radiator. Ik heb nog niets gekocht, maar vanuit de online beschikbare handleidingen ziet het er niet uit dat ik deze gemakkelijk op mijn radiator kan monteren.
Kunnen jullie mij aan de hand van bijgevoegde foto adviseren over wat voor kraan en hulpstukken ik nodig heb, voor ik een standaard klokthermostaat daar op kan draaien?

Groetjes, Lisan

 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
 • #2
Ik ken deze niet, is het wel een thermostaat kraan? En staat er een merk op de kop?

Groeten b
 

Neesje

Specialist Verwarming
 • #3
Kijk eens naar het hartje op de kraan Boudewijn.
Volgens mij een Herz kraan en is inderdaad een zogenaamde thermostaatkraan welke met deze knop gewoon gebruikt wordt als een open-dicht kraan.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
 • #4
Neesje je hebt gelijk, keek over het hartje heen, maak eens een foto zonder de knop erop, dan kan je goed zien of deze kraan inderdaad thermostatisch is.

Groeten b
 

Lisanneke

 • #5
Bedankt voor de snelle reacties!
Verder geen merkje kunnen vinden maar dat hartje is volgens mij idd Herz.
Ik dacht dat het geen thermostatische kraan was, maar dat komt mogelijk dus door de knop? (Dat is inderdaad alleen open en dicht!)
Dan zou het binnenwerk dus al goed zijn en kan ik er zo een klokthermostaat opdraaien (zonder water af te sluiten etc)?
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
 • #6
Als het een thermostatische is, dan zijn er adapters voor wat jij wilt, dus haal de kop er eens af, en dan nog een foto.
Is de huidige kraan niet thermostatisch, dan zal het niet zo makkelijk gaan, en moet de kraan zelf ook worden vervangen.

Groeten b
 

Lisanneke

 • #7
Bij deze. Kunnen jullie het hier aan zien of moet ik nog iets meer verwijderen?

 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #8
Is idd een thermostaat kraan. Dat is positief .

Minder goed is dat het pennetje op de binnenste stand vast hangt.
Klop eens met een hamertje op de ZIJKANT van de kraan en kijk of het pinnetje naar buiten komt anders kun je er op zetten wat je wil maar werkt het helaas niet.
 

Lisanneke

 • #9
Wow, het heeft gewerkt! :D Bedankt!

Kan ik nog iets doen om te voorkomen dat dat pinnetje vaker op de diepste stand blijft vastzitten?

Ik moet trouwens wel nog even checken of dat binnenwerk bij alle radiatoren zo gaat, want ik had nu een radiator in de gang als voorbeeld genoemen, maar wil in de slaapkamer graag een klokthermostaat.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
 • #10
Pennetje even inspuiten met iets als wd40 en een paar keer met iets hards indrukken werkt vaak goed.

Groeten b
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
 • #11
Als je de optionele hertz adapter erbij besteld, dan moet het gewoon werken ja.

Groeten b
 

Lisanneke

 • #12
Perfect! Ga ik morgen proberen. Nu eerst lekker dromen over een warme slaapkamer bij opstaaan. :)
Bedankt voor alle hulp heren!
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
 • #13
Opstaan bij een warme slaapkamer is lekker, maar dan hoop ik niet dat jij een kamer thermostaat hebt, die je in de nacht laag zet.
Dan gaat het niet werken, want de kamerthermostaat is de leider, en de ínstelbare radiatorkraan zal niets doen, als de kamer thermostaat niet op warmte vragend staat.

Groeten b
 

Neesje

Specialist Verwarming
 • #14
Tja!
Heb jij dat verhaaltje ook al zo vaak moeten vertellen?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
 • #15
Eenvoudige test: Laat de radiator een paar dagen open staan. Wordt het nog steeds niet warm genoeg, dan kun je een gouden thermostaatkraan aanschaffen, maar het helpt je niet.

Je moet dan met je regeling aan de slag, of de kamerthermostaat 's morgens hoger zetten.

(Ik moet er trouwens niet aan denken te gaan slapen of wakker te worden in een slaapkamer met verwarming aan, ook al vriest het dat het kraakt mijn raam staat altijd op een kier. Is trouwens ook veel gezonder)
 

Lisanneke

 • #16
Bedankt voor alle reacties!
Ik snap inderdaad dat de ketel wel moet branden om überhaupt warmte te krijgen, en die test met radiator open heb ik al regelmatig gedaan (weliswaar per ongeluk) en dan word ik badend in het zweet wakker in een soort van sauna, echt niet prettig. De keuze is dus aan of uit, en dat maakt het soms erg lastig (grootste gedeelte van het jaar is uit gewoon prima, maar als het 's nachts vriest is het wel een probleem, en in de slaapkamer zit ook nog eens de achterdeur dus als ik laat thuis kom neem ik alle kou mee naar binnen).

Ik zal even een (zo uitgebreid mogelijke) beschrijving doen van de situatie en wat ik van plan was.

Ik woon in een benedenwoning tussen een garage en portiek in, en heb 5 radiatoren: bijkeuken, gang, tochtportaal, woonkamer en slaapkamer (een 6e uitgang is door vorige bewoners afgedopt en zit nu verstopt onder het bad, helaas in de badkamer dus geen radiator). De radiatoren in bijkeuken, gang en tochtportaal zitten altijd dicht, ik gebruik alleen die in de woonkamer (+- 30m2) en slaapkamer (11m2). De thermostaat (simpele aan/uit thermostaat) zit in de woonkamer op een tussenmuur, aan de andere kant van die muur zit de ketel, staat de (condens)droger en zit de mechanische ventilatie, met aanzuiging via een open buis (doorsnede 20cm) die vanaf buiten komt. De temperatuur in dat hok schommelt daardoor heel erg, als het buiten koud is wordt het erg koud daarbinnen, maar als de droger aanstaat wordt het daar erg warm en dat wordt beide gereflecteerd op de thermostaat in de woonkamer. Dat het voor een uurtje warmer lijkt dan het daadwerkelijk is, is niet zo'n enorm probleem, maar het tegenovergestelde wel. In de winter brandt de ketel bijna continu omdat het volgens de thermostaat in de woonkamer dan maar 13 graden is (maar dat komt dus door de achterkant van die muur). Wat ik nu bijvoorbeeld doe is 's avonds even de radiator in de slaapkamer opendraaien en die in de woonkamer dicht en wordt het in de slaapkamer wat warmer. Daarna draai ik em in de slaapkamer dicht en zet ik de thermostaat op 17 graden, maar dan is het 's ochtends echt erg koud op de slaapkamer, en ik ben ook wel eens wakker geworden dat ik het bloedheet had, omdat ik de kraan dan net niet strak genoeg had dichtgedraaid (is echt een irritant dopje wat er nu op zit). Maar ook in de woonkamer kan ik dus nu niet de radiator open laten staan en thermostaat op 17, omdat dan alsnog de hele nacht gestookt wordt en dat vind ik zonde van de energie. Daartegenover staat dat het in de winter wel echt koud kan worden in huis omdat ik geen buren onder of naast me heb, en alle radiatoren dicht laten dan eigenlijk te koud is.

Mijn plan was om zowel in de slaapkamer als in de woonkamer een klokthermostaat op de radiator te zetten, zodat ik kan instellen dat de slaapkamer bij naar bed gaan en bij opstaan zo rond de 18 graden. Prettig lijkt me en dan hoef ik 's avonds ook niet meer zo'n gedoe. Als ik dan in de kamer de klokthermostaat bijvoorbeeld op 21 graden zet tussen 19 en 23u, en de kamerthermostaat op 22, dan zouden alle radiatoren altijd warmte vragen op de geplande tijdstippen, maar staan ze daar tussenin gewoon dicht en wordt er ondanks dat de kamerthermostaat op 22 staat, niet verwarmd in het huis.
Klopt mijn theorie? En is het echt heel nadelig voor de ketel als er via de kamerthermostaat warmte gevraagd wordt van de ketel, maar alle radiatoren dicht staan?

Ik moet er nog even bijzeggen dat ik nog maar 2 of 3 jaar in het huis denk te blijven wonen, dus daarom dat radiatorthermostaten voor mij voorkeur hebben boven een nieuwe regelbare kamerthermostaat.

Ik woon sinds juli 2012 in dit huis en er is toen een nieuwe HR combiketel geplaatst (Intergas HRE 24/18 Kombi Kompakt) en wil binnenkort onderhoud laten uitvoeren. Ik dacht eerst al de radiatorthermostaten te monteren en wat uit te proberen en daarna bij het onderhoud de monteur om advies te vragen, maar als jullie nu al advies voor me hebben zou dat helemaal mooi zijn!
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #17
Zoals je het nu opschrijft heb je er dus niets aan.
De radiator in de woonkamer moet sowieso altijd open staan omdat hier jou referentie ruimte is.
Wat iets wil helpen is een plankje achter de thermostaat zetten en de thermostaat hier op monteren. Of hem verplaatsen naar een constantere muur.

Als je de radiator in de wk dicht zet en de temp zakt onder de 17 graden, dankt me de koekoek dat je badend in het zweet wakker wordt.
De thermostaat heeft het koud en zegt dat hij moet gaan stoken terwijl de temp niet omhoog gaat.
 

Lisanneke

 • #18
Bedankt voor je reactie, zo'n plankje is misschien wel een goed idee. Eens kijken of ik daar iets voor kan bedenken om het ook nog op een mooie manier weg te werken. Een andere muur is niet echt een optie omdat de andere muren in de woonkamer allemaal buitenmuren zijn. Ik heb maar een 2 kamer appartementje :)

Dat het zo niet werkt dat snap ik wel inderdaad en daar probeer ik dus een oplossing voor te vinden. Maar het plan dat ik opschreef klopt dus niet? Als de ketel brand gaat de warmte toch naar de radiator die open staat en kan je met een thermostatische kraan regelen hoeveel warmte er binnenkomt, toch? Of heb ik er ergens een denkfout in zitten?
 

Obelix2

Specialist Witgoed
 • #19
Ja dat klopt, maar als de woonkamer nu af koelt en onder de 17 graden komt dan gaat de ketel aan en blijft eeeeeeeeeeuwig stoken. Omdat de thermostaat niet meer hoger komt.
Omdat je de radiator in de woonkamer hebt dicht gedraaid.

Dus radiator in de woonkamer altijd open laten.
Slaapkamer er bij openen en klaar is Lisanneke.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu