Klokthermostaat en deel radiatoren werken niet.

Sytze

  • #1
Omdat de iSense klokthermostaat bij mijn Tzerra ketel (beide dus Remeha) herhaaldelijk uitviel, heb ik een nieuwe thermostaat geplaatst, maar deze heeft hetzelfde euvel, vooral 's ochtends in de opwarmfase. Daarom vraag ik me af of de oorzaak niet buiten de thermostaat ligt.
Daarnaast blijft sinds vandaag een aantal radiatoren in een deel van ons huis koud. Radiatoren die gister nog warm waren, blijven vandaag koud.Ontluchten helpt niet en bevroren leidingen lijken onwaarschijnlijk omdat het in deze vorstperiode in huis niet vriest en we in eerdere (strengere) winters nooit problemen hebben gehad.
Ik vraag me dus af of de klokthermostaat reageert op een verstoring ergens in het cv-systeem. Kan het zijn dat het een te maken heeft met het ander en hoe zou ik deze problemen kunnen oplossen?
Aanvullend kan ik nog opmerken dat de ketel een maand geleden zo nu en dan een luid brommend geluid maakte. De monteur die de ketel enige tijd daarvoor een servicebeurt had gegeven, kon geen oorzaak vinden maar het geluid heeft zich na een paar herhalingen niet meer voorgedaan.
Misterieuze apparaten zijn dat toch, die cv's!
 

Bert pit

  • #2
Vroeger was het zo, dat waneer de aanvoertemperatuur 80 graden was en de pomp draaide flink, dan had je een warm huis. Nu zijn we zover dat de ketels zelf nadenken en verbruiken we minder gas.

Dat brengt wel allerlei problemen met zich mee, zeker als het 4 maanden niet in de buurt van het vriespunt komt en dan ineens wel. Begin eerst met het in balans brengen van de installatie: waterzijdig inregelen. Als je dat hebt gedaan weet je zeker dat alle ruimtes even snel en goed warm worden.

Natuurlijk moet je ketel wel goed werken, alle zwaktes in de apparatuur worden uitvergroot bij deze lage temperaturen. Wat het probleem met je ketel is, wordt gissen, maar las er bepaalde radiatoren niet warm worden denk je snel aan de pomp, zet deze wat hoger.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Eerst inregelen, pas daarna parameters aanpassen.

Is de klokthermostaat opentherm?

De Isense is een veel betere thermostaat voor deze ketels.Zonder kan je deze NL niet uitlezen en parameters instellen.
 

Sytze

  • #4
Veel dank voor de snelle reacties: mijn vraag was tegen vijven geplaatst, 's avonds en de volgende ochtend al reacties!

Ik ben nog niet bij de oplossing. Allereerst de nieuwe thermostaat is weer een iSense. Deze valt regelmatig uit, net zoals de vorige waarvan ik dacht dat deze defect was. Jaartal, dag en tijd moeten opnieuw ingesteld worden en dan gaat de ketel weer branden tot de thermostaat weer uitvalt. Kan het zijn dat de klokthermostaat niet stuk is maar uitvalt door signalen vanuit het systeem?

Dan de radiatoren. Het zijn de radiatoren die het verst verwijderd zijn van de ketel die koud blijven. Gister heb ik een tijdlang alle warme radiatoren dichtgedraaid, maar dit had geen enkel effect op de koude. Radiatoren die eergister nog warm werden bleven gister koud.
Het is me nog steeds niet duidelijk wat daarvoor een reden kan zijn.

Verder: ik ben een simpele klusser die niet handelingen aan de ketel zal verrichten waarbij specifieke deskundigheid en/of meetapparatuur nodig is. Ik wil vooral proberen te begrijpen wat er aan de hand is en dan beslissen of ik zelf iets kan doen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Zouden die leidingen bevroren kunnen zijn?

Ik krijg nu een behoorlijk aantal meldingen van bevroren leidingen.

PS. Een warme leiding bevriest eerder dan een koude!
 

Sytze

  • #6
Weer dank voor de reactie!
We wonen in een vooroorlogs huis waar de leidingen deels op zolder onder het dak achter knieschotten lopen, maar daar zijn ze goed geïsoleerd. Daarom leken bevroren leidingen mij onwaarschijnlijk, ook om dat de gemeten temperatuur in die ruimtes niet onder de 0 graden was. Kan ik me daarin vergissen?
Hoe kan ik dit duidelijk krijgen en stel dat de leidingen bevroren kunnen zijn, wat moet ik dan doen of laten?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #7
Isolatie helpt alleen als er ook stroming is.
Als water stilstaat in een leiding duurt het wat langer, maar de leiding bevriest uiteindelijk wel!

In de ruimte kan het wel boven nul zijn, dan hoeft het achter die knieschotten nog niet boven nul te zijn...
 

Sytze

  • #8
De temperatuur heb ik gemeten in de ruimtes achter de knieschotten, niet in de kamers ervoor.
Wat ik vreemd vind is dat een radiator die eergister nog warm was gister koud bleef. Er was eergister dus wel beweging in het water die gister abrubt opgehouden is.
 

Bert pit

  • #9
De iSense is opentherm, de datacommunicatie tussen de ketel en de iSense loopt via de tweedraads verbinding waarover hij ook gevoed wordt.

Je kunt 3 AA batterijen in de iSense plaatsen, dat maakt hem onafhankelijk van de ketelstroom. Je instellingen blijven dan in elk geval behouden na een storing of als je de stroom van de ketel afhaalt.

Misschien is daarmee ook het hele probleem wel verdwenen.

:wink: (management by hope)
 

Sytze

  • #10
Dank voor het reageren op de problemen met de thermostaat. De klokthermostaat is steeds voorzien geweest van batterijen. Bij het plaatsen van het nieuwe exemplaar heb ik zekerheidshalve ook de batterijen vernieuwd.
Ik leer er wel van dat de twee draadjes niet alleen gebruikt worden voor het aan/uitzetten van de ketel.Daarom opnieuw mijn vraag: kan de thermostaat reageren op een storing in het systeem (brander,pomp, electronica bij de ketel, leidingen etc.)? Met andere woorden moet ik de nieuwe thermostaat terugsturen of krijg ik mogelijk met een derde exemplaar hetzelfde probleem?
 

Sytze

  • #11
Door de opmerking op dit forum van veel bevroren cv-leidingen ben ik teruggekomen van mijn idee dat vorst als oorzaak zeer onwaarschijnlijk was.
Om in geval van bevriezing eventueel verder bevriezen te voorkomen heb ik het installatiebedrijf ingeschakeld om met elektrische stroom de leidingen achter de knieschotten te verwarmen. Het bleek dat bij een kniestuk de cv-leiding, dus zeer plaatselijk, niet goed geïsoleerd was en daar bevroren. Alle radiatoren zijn intussen weer warm. Dank voor het meedenken!

De andere vraag wil ik graag handhaven. Moet ik de thermostaat retourneren of is er mogelijk iets buiten dit apparaat de oorzaak? De monteur van vandaag was geen verwarmingsspecialist (iedereen van het installatiebedrijf was vanwege de vorst ingezet) en wist het niet. Ook over de bromtoon kon hij niets zeggen. Wie wel?
 

Marcn88

  • #12
Ik zou het niet in de th zoeken maar eerder in een slechte kabel waar af en toe de verbinding wegvalt of in de hmi van de ketel, slecht contact in aansluitblokje th op hmi
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Bij slecht of niet geïsoleerde ruimtes zo lang de vorst duurt de pomp continu laten draaien om bevriezing te voorkomen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu