Kleurverschil gordijnen achter isolatieglas

Mitsu

  • #1
In onze achtergevel zitten twee ramen en dubbele openslaande deuren. Er is Pilkington Insulight Therm S3A HR++ isolatieglas geplaatst. We hebben inmiddels witte in-betweens opgehangen van hetzelfde type Kendix voor ramen en deuren.
De in-betweens voor de deuren zien er bij zonlicht iets donkerder uit (lijken wel "verkleurd") , die voor de ramen witter. Verwisselen levert steeds het beeld dat de in-betweens voor de deuren er donkerder uitzien.

Wat zou de oorzaak kunnen zijn?

Als we zonder de in-betweens "naar buiten kijken" hebben we niet de indruk van kleurverschillen tussen het glas in ramen en deuren.
In die deuren zit glas met een kleinere spouw......

Ik probeer nog de andere koderingen in de spouw van het isolatieglas te ontcijferen.

tnx
Jaap.
 

Fiesiekus

  • #2
Kan ook zijn dat de ruiten in de deuren een andere coating hebben of een ander interferentiepatroon geven (t.g.v. de dunnere spouw)
 

Mitsu

  • #3
Dat zou kunnen, ofschoon dat niet gespec't was.... ik probeer de kodering in de spouw morgen te ontcijferen om eventuele verschillen te achterhalen. breking door spouwdikte, glasdikte, variatie in de spouw (deurruit is hoger dan het raam) kunnen ook invloed hebben....
 

Fiesiekus

  • #4
Mitsu schreef:
breking door spouwdikte, glasdikte, variatie in de spouw .... kunnen ook invloed hebben....
Klopt, dat valt onder de noemer "interferentie". Nog een parameter: hangen de "in-betweens" in beide gevallen even ver van de ruiten?
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #5
Plak op beide ruiten een wit stuk papier.
zie je kleurverschil dan zit het verschil in de ruiten.

wat eventueel ook zou kunnen is dat er boven de ene ruit een afdakje zit en de andere niet
 

Mitsu

  • #6
De in-betweens hangen in beide gevallen ongeveer 25cm van de ruiten af. het iets naar het glas toe en ervanaf bewegen verandert het kleurverschil niet.

de truc met het witte papier laat inderdaad kleurverschil zien! verwisselen van de twee vellen printerpapier neemt het probleem niet mee, dus het ligt niet aan het papier.

de koderingen in de glasspouw leveren mij behalve typenummer (S3 argon) alleen een ordernummer/volgnummer op, de maat van de ruit en de produktiedatum.

de ramen in de deur hebben een kleinere spouw, wellicht is het glas dunner om het gewicht in dit deel te verminderen.....

lijkt me toch wel sterk die twee parameters die lichttransmissie zo beinvloeden....hoe kan ik bepalen wat voor coating er op de ruit zit? het is Insulight Therm dus er is iets gedaan om warmte transport te verminderen...

tnx
Jaap.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
De iso ruiten in deuren hebben normaal gesproken altijd een kleinere spouw dan die in de kozijnen, maar ik denk niet dat het kleurverschil daarom zo groot kan zijn.
Mijn vermoeden is dat de coating van de deuren zwaarder is dan die van het glas in de kozijnen.
Niet alle glasplaten met coating hoeven het zelfde te zijn. Je hebt ook kleurverschillen in gefigureerd glas, als dit niet uit het zelfde fabricage lot is.
IK wet de productie datum niet, maar als de ruiten er al wat jaren inzitten denk ik dat het moeilijk wordt om verhal te halen nu.
Maar nooit geschoten is altijd mis moet je maar denken
 

Mitsu

  • #8
Produktiedatum is juli 2008, en dezer dagen doe ik met de aannemer de tweede oplevering van wat andere zaken, dus dit onderwerp komt op de agenda.....
geeft de produktiesticker die op de ramen zit extra info? die heb ik waarschijnlijk nog wel ergens (ik verzamel alle stickers ;-) ), wellicht de moeite dan om die op te zoeken.
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #9
Op die sticker staam alle gegevens van de ruit;
maat
samenstelling
uitvoering
productie datum etc
wellicht ook nog een barcode

glasfabriek kan aan de hand hiervan e e a nazien.
 

Mitsu

  • #10
De info op de stickers:
Alle materialen van Pilkington, type Insulight therm S3A (Argon gevuld) HR++.

De ramen in de kozijnen/draai-kiepramen: 4 - 15 - 5 gasgevuld.
In de tuindeuren: gelaagd 33.1 - 12 - gelaagd 33.1 gasgevuld.

Dus het issue is: de licht-transmissie door het gelaagde glas heeft een andere karakteristiek, "is dat normaal?", "is dat te vermijden?", "zijn gelaagde ruiten altijd donkerder vanwege de gelaagde opbouw?",....

Heeft iemand hier ervaring mee? Zijn bijv. de beide gelaagde ruiten van gekleurde folie voorzien ipv heldere of iets dergelijks?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
Gelaagde ruiten hebben een lijmlaag tussen de lagen met een eigen lichtdoorlaatkarakteristiek (lees absorbtie van een deel van het spectrum). Daardoor zal een object door gelaagd glas iets donkerder en mogelijk met een lichte kleurzweem waargenomen worden. Helaas is daar weinig aan te doen.
 

Fiesiekus

  • #12
Mitsu schreef:
In de tuindeuren: gelaagd 33.1 - 12 - gelaagd 33.1 gasgevuld.
Wat wordt hiermee bedoeld?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #13
Alle ramen zijn HR++ dus ze hebben in ieder geval allemaal een coating om infrarood licht binnen te houden. Maar ramen in deuren en grote oppervlakken worden soms in gelaagd glas uitgevoerd vanwege veiligheid. Dat is hier kennelijk gebeurd.
gelaagd 33.1 - 12 - gelaagd 33.1 gasgevuld.
Dit is een typeaanduiding voor een laag gelaagd glas, dan 12 mm spouw en vervolgens weer gelaagd glas. 33.1 geeft gelaagd glas aan met twee lagen glas van 3 mm, met daartussen een lijmfolie van 0,38 mm zoals ook in voorruiten van auto's bijvoorbeeld zit. Die lijmfolie en extra overgangen tussen glas en lijm beinvloeden de lichtdoorlaat.

In dit geval is de lijmfolie Polyvinyl butyral (PVB) Een bijna heldere kunststofsoort.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu