Kleuren schakelaars van ALS en automaten

Paul

  • #1
Weet iemand de betekenis (if any) van de verschillende kleuren schakelaars van ALS en automaten, zelfs als deze ALS / automaten (kennelijk) dezelfde specs hebben!

Voor wat betreft automaten heeft het denk ik te maken met "al of niet achter een ALS (wit of groen)", maar ik heb ook ALS in twee uitvoeringen: met blauwe en met een groene schakelaar. Beide zijn 40A/3 mA.

PS Ik bedoel uiteraard de "hoofdkleur", niet de zwarte "subschakelaar" voor de nul.

Groetjes, Paul
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien is het handiger als je exact specificeert, welke typen automaten en ALS je het over hebt (merken + typenummers).

En waar je het over hebt in je PS, bedoel je dat voor de automaat of voor de ALS?
 

Ronald42

  • #3
Er zijn (of waren) van Haupa groene aardlekschakelaars met een toegelaten lekstroom van 30 mA (0,03 A) en de Blauwe hadden een lekstroom van 0,5 A. De rest van de specificaties is hetzelfde.
 

Paul

  • #4
Klusidee Kees schreef:
Misschien is het handiger als je exact specificeert, welke typen automaten en ALS je het over hebt (merken + typenummers).

En waar je het over hebt in je PS, bedoel je dat voor de automaat of voor de ALS?
Ik begrijp uit de reacties dat mijn vraag kennelijk niet duidelijk genoeg is geformuleerd. Daarom deze toelichting:

Aardlekschakelaars:

Aardlekschakelaar merk ABB type F372. 40A/0,03A. Schakelaar aan voorzijde is blauw.

Aardlekschakelaar merk ABB-HAF. Type F372. Ook qua maatvoering identiek (module is 3,4 cm breed). Schakelaar aan voorzijde is groen!

Automaten:

Automaat 16A merk ABB type S232. Maatvoering identiek aan ALS, dus 3,4 cm breed. Bestaat uit twee modules met aparte zwarte schakelaar (fase en nul), die aan de voorzijde met een horizontaal "stangetje" zijn verbonden, zodat de alleen gezamenlijk bediend kunnen worden. De kleur van het horizontale stangetje is zwart.

Automaat 16A merk ABB type S261. Iets smaller dan de vorige automaat; deze meet 2,6 cm. Aan de voorzijde wederom twee schakelaars (fase en nul). De schakelaar voor de nul is GROEN uitgevoerd en over de volle breedte, zodat ie de (zwarte) schakelaar van de fase "meeneemt". Dit overigens alleen naar beneden, naar boven toe (aan stand) schakelen ze onafhankelijk (dus de nul wordt eerst doorverbonden)

Mijn vraag dus: wat heeft de blauwe resp groene kleur van de (identieke) ALS voor betekenis.

Waarom zijn van 16A automaten de voorzijden van de schakelaars soms in verschillende kleuren uitgevoerd. Hierboven staat groen en zwart genoemd, maar ik heb ook witte gezien!

Paul
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Kwa uitvoering maakt het niets uit.
De kleur gebruik je in combi met een sticker zodat je de groepen kan herkennen.

De groene automaten zitten achter ALS 1.
De witte automaten zitten achter ALS 2.

De kleur van een als heeft te maken met de fabrikant en heeft geen betekenis.

Alleen weet ik dat de groene holec en blauwe holec automaat B16 verschillend zijn, dat de een geplaatst mag worden in een vochtige omgeving (groen) zoals garages bergingen. Het gaat dan wel om dat de automaat in die ruimte geplaatst wordt.
 

Paul

  • #6
Bedankt, is hartstikke duidelijk.

Ik zal er een kleurig geheel van maken :lol: (maar wel met duidelijke stickers uiteraard).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu