Kleuren van draden

Han3

  • #1
Even mijn ervaring met een lampje in de badkamer; huis jaren 70, komen drie draden uit de muur, rood, grijs en zwart. Nu las ik ergens hier op de site dat grijs de oude kleur is voor de aarde (nu; geel/groen), na een vijftal keren de zekering te hebben ingeschakeld bleek dat de RODE draad de aarde was. De zekering zit op een andere verdieping.......pffff, ff lopen.
Ter lering ende vermaak. Lampje doet het nu. Ik heb geen ohmmeter voor het vinden van de aarde; wel een spanningszoeker, ook al heel handig.....suc6.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Han3 schreef:
wel een spanningszoeker, ook al heel handig
Sorry hoor, maar een spanningszoeker beschouw ik niet als 'handig'. Je kunt er de grootste meetfouten mee maken en denken dat iets veilig is (maar dat helemaal niet veilig is).

Een ohmmeter zit in alle multimeters en een multimeter koop je voor 10 tot 20 Euro bij een bouwmarkt. Je verdient hem altijd weer terug, omdat je daarmee wél correcte metingen kunt doen.

Ik hoop dat je de situatie met die rode draad als aarde gewijzigd hebt en dat de kleuren nu weer kloppen? Want als je dat niet gedaan hebt, ben je ervoor verantwoordelijk dat iemand naderhand zich vergallopeert in de kleuren en denkt een aarde aan te sluiten, waar het in werkelijheid een fase of nul is. Dan kan er zo maar 230 Volt op een buitenkant van een apparaat komen te staan!

Dus helemaal niet 'ter lering ende vermaak, maar gewoon droef, mocht je dit zo hebben laten zitten.

Overigens heb je je reactie geplaatst bij een afgerond topic van een jaar geleden, waar is dat voor nodig?
 
Laatst bewerkt:

Han3

  • #3
Nou Kees, niet zo onaardig doen. Ik ben erg blij met deze site, veel goede tips, ook van jou, laat het los.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Het was helemaal niet de bedoeling om onaardig te doen en als je dat zo hebt gevoeld, dan sorry!
Hetgeen ik heb gezegd, is namelijk gewoon zoals het (technisch) is.
Als je daarmee niets wilt doen, dan moet je dat helemaal zelf weten hoor, ik hoef daaraan niets 'los te laten' (als ik dit bericht geschreven heb, ben ik het alweer vergeten namelijk, net als die ruim 16.000 andere antwoorden die ik al heb geschreven sinds 2005).
 

Han3

  • #5
Bedankt voor de zeer goed bedoelde waarschuwing.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu