Draad kleuren kloppen niet. Lastig bij installatieventilator

Snoekhg

  • #1
Beste allen,

Hopelijk kunnen jullie mij helpen met het volgende probleem. Ik probeer een ventilator te installeren. Dit betreft een ventilator die aan en uitgezet wordt met een schakelaar (geen vochtsensor of timer). Als ik de ventilator heb aangesloten blijft deze draaien ongeacht de stand van de schakelaar. Ook na het omwisselen van de nul- en fasedraad blijft dit gebeuren.

Nu heb ik met een spanningsmeter (zo'n schroevendraaiertje) de draden gemeten. Op de bruine draad staat altijd spanning ongeacht de stand van de schakelaar. Op de blauwe draad staat geen spanning. Op de groen gele draad brand het lampje in de spanningsmeter heel zwak bij een uitgeschakelde stand van de schakelaar en brand het lampje sterk als de schakelaar ingeschakeld is.

Zou het kunnen dat de blauwe draad in dit geval is gebruikt als aarde draad, de groen/gele draad is gebruikt als schakeldraad en de bruine draad (zoals het hoort) de fasedraad is? Ik denk dat het aansluiten van de fasedraad (bruin) en schakeldraad (in mijn geval dan groen/geel) de oplossing is maar wou het graag controleren.

Alvast heel erg bedankt voor het advies!

Hieronder een foto van de drie draden.

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Bruin is fase, blauw is nul, geel/groen is gebruikt als schakeldraad. Dat laatste mag niet.

Een aardedraad heb je dus niet.
 

Snoekhg

  • #3
Bedankt voor de snelle reactie Xander.

Dit roept vervolgvragen op:

1) Kan ik dit zo laten? De kleuren zijn verkeerd, dat is onhandig, maar kan het kwaad?

2) Hoe moet ik de ventilator aansluiten als het zo kan blijven? Fasedraad en schakeldraad of nuldraad en schakeldraad? Het kroonsteentje van de ventilator heeft twee ingangen dus ik er blijft altijd een draad over een over.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Controleer hoe de draden bij de schakelaar zijn aangesloten. En als er geen schakeldraad is, zul je deze toe moeten voegen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
De kleuren zijn verkeerd, dus dit mag niet zo. Als je de woning nu verkoopt dan verkoop je de woning dus met een gebrek, wat je zult moeten vermelden. Als iemand na jou hier een toestel met een metalen behuizing aansluit en denkt dat groen/geel de aarde is dan zet hij het hele apparaat onder spanning. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Als je geen vaste spanning nodig hebt, dan zou ik het andere uiteinde van de kabel opzoeken en de bruine draad als schakeldraad gebruiken. Groen/geel gewoon aansluiten op aarde en aan de kant van de ventilator los laten / afdoppen als er geen aansluiting voor is.
 

CV__

  • #6
Groengeel mag nooit voor iets anders dan aarding gebruikt worden.

Die schroevendraaiertjes zijn waardeloos, die lichten op van elke spookspanning.

Kijk gewoon wat er op de schakelaar is aangesloten, indien die direct bedraad is naar dit punt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu