Klap van boorhamer: hoe voorkomen?

Stax

  • #1
Ben gisteren flink geschrokken! Was gaten in de muur aan het boren met een gatenzaag (voor inbouwdozen). Ik doe dit met mijn boorhamer (met SDS-boorkopopzet) omdat de boor van de gatenzaag te dik is voor een normale boorkop. Bij het net iets te diep doorzagen in de muur liep ineens de gatenzaag muurvast, waardoor de boorhamer met geweld uit mijn handen werd geslagen. Resultaat: pijnlijke duim, pijnlijke pols, maar er lijkt er niets gebroken te zijn (maar was zonder twijfel kantje boord!). Dan kom je er pas achter hoe sterk zo'n machine is!

Ik kan me voorstellen dat dit soort ongelukken vaker gebeuren met deze werkzaamheden en vraag me af hoe een professional dit oplost (behalve door heel voorzichtig te boren...). Graag een adviesje!
 

Azijnpisser

  • #2
Niet. Stevig staan (beetje wijdbeens), beide handvatten gebruiken (de "pistoolgreep" en het extra handvat, een kwartslag gedraaid tov de pistoolgreep). En bedacht zijn op klappen.

Als het goed is zit er een slipkoppeling in de machine, die bij overbelasting in werking treedt, maar bij mij is de kracht juist voor het losschieten van de koppeling nog groot genoeg om een pols te breken.
 

Stax

  • #3
Tja... ik dacht: Voor die 10 gaatjes die ik per jaar in beton moet boren ga ik geen 300 euri uitgeven dus is het een B-merk ding van 50 euro geworden.... Met zonder slipkoppeling dus.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Ik doe dit met mijn boorhamer (met SDS-boorkopopzet) omdat de boor van de gatenzaag te dik is voor een normale boorkop.
Wanneer de boor meer dan 13 mm is kan er iets afgehaald worden met een draaibank en past hij in een 13 mm boorkop.
Past de boor niet in een 10 mm boorkop dan is dat maar goed ook, die boormachines zijn te licht, resultaat is een kapotte machine.
 

Willem5

  • #5
Omdat ik zelf linkshandig ben heb ik mij aangeleerd om de boormachine als een rechtshandige te gebruiken, want als hij als linkshandige vastslaat dan duw je onbedoeld het ,,vergrendelknopje" in wat ook zeer onprettig is.
 

Azijnpisser

  • #6
Ik ben ook linkshandig. Leuk he, klussen met elektrisch gereedschap. het is verbazend om te zien hoe alles op rechtshandigheid is afgestemd. Vooral cirkelzagen zijn leuk...

Overigens heb ik een 18mm staalboor liggen, met 10mm schacht. standaard zo gekocht. Deze gebruik ik voornamelijk in kunststof (PVC).

Als je gaat afdraaien, let er dan goed op dat de boor goed recht is ingespannen. een zwabberende boor is op zijn minst irritant.
 

Nightstalker

  • #7
Op mijn werk hebben we ook veel van die grotere boren met afgedraaide begin stukken ja, die zijn standaard zo te koop, tegenwoordig zijn alle boormachines wel beveiligd met een slip koppeling denk ik maar ik had voor deze een Metabo 1050watt, daar moest ik met mijn been naast gaan staan om de klappen op te vangen, maar dat gaat een beetje moeilijk als je in de muur bezig bent :roll:

een betere machine van een kennis lenen geen optie? voor een paar gaatjes boren is een goedkope machine best genoeg idd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
In het algemeen is het zo dat grote boren niet geschikt zijn voor gewone boormachines, de boren moeten langzaam draaien en dat is een belangrijk nadeel voor kleinere machines, door de electronische toerentalregeling is er minder kracht beschikbaar, het gevolg is meestal dat de machines op een te hoog toerental gezet worden en onbeheersbaar worden door het vastlopen van de boor.

Lang niet alle machines hebben een slipkoppeling.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu