Kitten Ja/nee? Volgorde verven muren plafonds kozijnen

LazM29

  • #1
Hoi allemaal, na heel veel googlen toch maar besloten zelf een bericht te plaatsen.
Ik heb onlangs mijn muren en plafonds laten stucen (bouwjaar 1994). Stucen van plafond was op advies van stukadoor zodat er geen scheuren zouden komen tussen plafond en muur. Maar nu ik zo alles nalees zou je hiervoor je naden moeten kitten. Is dat nu nog nodig? Ik weet ook bijna zeker dat de stukadoor geen inkepingen heeft gemaakt, kan dat nog wel?
Stel dat het niet nodig is dan zal het vast wel nodig zijn bij de kozijnen en deurposten, om dat mooi af te werken. De kozijnen/deurposten moeten ook nog geschilderd worden, wil ik zelf doen. De muren en plafonds wil ik laten spuiten met latex want volgens mij krijg ik dat nooit mooi met een roller (betreft glad stucwerk).
Wat is dan de volgorde? Want wil niet dat ik met afplaktape kit of verf meeneem. Kunnen jullie mij hierin adviseren? Het liefst een soort van stappenplan.
Alvast bedankt!
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Spuiten geeft een heel glad resultaat. De ondergrond moet dan 100% perfect zijn want iedere onregelmatigheid zie je terug en accentueer je juist. Met een vochtroller sausen vind ik mooier.

Inkepingen maken kan alleen tijdens het sturen. Zodra het opgedroogd is is dat niet meer mogelijk.

Binnenhoeken moet je altijd kitten met akrylaatkit (schilderskit), anders komen er vroeg of laat altijd scheurtjes in de hoek.

Als je de muren gaat witten zou ik na het latexen pas kitten met dezelfde kleur kit als de verf. Kit je voor het latexen, dan moet je se kit goed laten drogen, anders gaat de latex barsten op de kit. Hoewel sommige tubes vermelden dat het na 30 minuten overschilderende is, heb ik dat nog nooit meegemaakt. Pas na een aantal dagen drogen voor een bescheiden voegje bleef de latex er mooi op zitten.

Behandel het nieuwe stucwerk eerst met een primer, anders zuigt de muur te veel verf op en blijf je latexen vanwege vlekken. Zorg er voor dat de primer niet druipt, want dat blijf je zien door de latex. En natuurlijk alles goed stof- en vetvrij maken voor je gaat latexen en schilderen.

Ik zou deze volgorde aanhouden:
- Plafond latexen;
- Muren latexen;
- Hoek muur - plafond kitten;
- Kozijnen en deuren schilderen;
- Naden tussen muur en kozijn kitten.

Als je een kleine kier hebt tussen je muur en kozijn hoef je niet af te plakken. De kier kit je na het schilderen namelijk netjes dicht en is er geen overgang meer te zien. Uiteraard dan niet verser dan de kier schilderen ;).
 

StucDennis

Specialist Stukadoor Werkzaamheden
  • #3
Gebruik een Non Crack kit van Pro.old. Kit leggen, natte spons er over en dan met vinger gladstrijken. Perfect en geen scheurvorming naderhand Overschilderbaar na volledige droging. Dagje van te voren alles afkitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu