Kitten glaslatten en kozijnen

DB9090

  • #1
Goedemorgen,

Wij hebben recent nieuw HR++ glas laten plaatsen. De glaszetter heeft tussen de glaslatten en het glas zelf afgekit. Ik wil de kozijen nu gaan bijwerken en schilderen, maar vroeg mij af of er tussen de glaslatten en het kozijn zelf ook gekit dient te worden (los van het esthetische deel, vraag ik mij af of het verder nodig is). Bij de draaiende delen zitten de glaslatten aan de binnenkant, bij de vaste delen aan de buitenkant. Ik weet niet of hier nog verschil in zit. Ook viel het mij op dat de glaslatten bij de meeste ramen gewoon mooi bij de hoeken op elkaar aansluiten, maar bij een paar ramen zie je wel een kier zoals op de foto. Aan de binnenkant van de hoek heeft de zetter dit wel gekit, maar aan de kopse kant niet. Moeten wij dit zelf nog doen, of kunnen we dit beter zo laten en gewoon overschilderen?

Verder viel het mij op dat (aan de binnenkant van de kozijnen) op heel veel plekken de verf bij de naden gescheurd is. Hoe kunnen we dit het best herstellen?

Alvast bedankt!

20230428_102812.jpg 20230428_102706.jpg 20230428_102737.jpg
 

Doehetzelfalshetkan

  • #2
Dit zou imho onder de zgn kierenjacht kunnen vallen om het huis beter te isoleren.

Link verwijderd, doet niet te zake - mod

Voor de naden van de foto's wordt vaak een elastische acrylaat kit gebruikt, goed verkrijgbaar in 310 ml kitkokers, deze kits zijn over het algemeen goed overschilderbaar. Neem nooit siliconenkit, die zijn zelden overschilderbaar. En als het even kan, gewoon zelf doen. Zorg wel dat de naden schoon zijn, losse verf en cement of andere resten weg is, eventueel wat bijschuren. Succes.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Siliconenkit of kit die siliconen bevat is NOOIT overschilderbaar.

De naden kun je dichtzetten met een acrylaatkit anti crack of een hybride glaskit. Laat de kit goed doordrogen voordat je gaat schilderen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Als bij het beglazen conform de regels een hieldichting is aangebracht, hoeft er tussen de glaslat en het kozijn geen kit aangebracht te worden.
 

Doehetzelfalshetkan

  • #5
Zaken als blauw omlijnd lijken me echt onder "kieren en nadenjacht" te vallen.
afbeelding_2023-04-28_132548520.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Nee, dat is een verkeerde veronderstelling. Zoek even op NPR3577.

Deze kiertjes krijg je namelijk niet langdurig dicht, omdat het hout werkt.
 

Doehetzelfalshetkan

  • #7
En een elastische kit is niet afdoende? Zeker voor naden die het open tochtgebied erachter afdekken?
Zal vanavond NPR3577 bekijken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
er is geen open tochtgebied...
 

DB9090

  • #9
Wat bedoel je met dat het onder de kierenjacht vult? Dat het overbodig is om dit te vullen, of juist wel zou moeten?

En Walker, als ik het goed begrijp zeg jij dat ook bijv acrylaatkit geen zin heeft omdat het door de werking van het hout alsnog gaat scheuren? Geldt dit ook voor de oudere scheuren die je op de foto's ziet, of zou ik dit wel dun kunnen afkitten en overheen schilderen?

Nog een vraagje over de gaten van de nagels in de glaslatten, kan ik die ook gewoon met acrylaatkit vullen, of wordt het dan niet glad omdat dit niet te schuren is? Ik hoorde namelijk om mij heen dat dat gewoon kan, maar twijfel door de elasticiteit van de kit of dit handig is. Ik heb ook nog gewone houtvuller (niet 2k) maar begreep dat dat niet goed aan de nagels hecht..
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #10
Kieren binnen vullen met acrylaatkit of hybride glaskit, kieren buiten vullen met hybride glaskit en gaatjes van de nagels vullen met 2K plamuur.

Of de kieren gedicht moeten worden voor tocht doet er niet eens toe, alleen het esthetische deel is al dusdanig belangrijk dat je ze dicht moet willen hebben. Kit is flexibel genoeg om de eventuele werking van het hout op te vangen.
 

Doehetzelfalshetkan

  • #11
Ik sluit me voor het elastische kit en esthetische deel hier bij aan.
Dat kieren gedicht moeten worden is een keuze, maar het dichten ervan draagt bij aan onnodig warmte verlies. Per huis kan het sterk verschillen waar welke factoren het meest bijdragen, maar daar ging het niet om. Vaak ziet het met een kieren afwerking, ook al is het voor tocht te voorkomen, ook zo dat het vaak de afwerking ook netter is ( esthetische deel).

Dus de kieren dicht maken en nog meer kiezen voor een bewuste, gecontroleerde manier om te ventileren (onafhankelijk van de gekozen methode), wordt algemeen gezien als de laatste stand van zaken op dit gebied.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu