Kitrand tussen vensterbank en kozijn

Wa2ygo

  • #1
Ik heb houtrot in de onderdorpel van een kozijn en ben op zoek naar de oorzaak. De plek zit precies in de hoek onder de verbinding met de stijl. Zie foto's hieronder.

Het is een 40 jaar oud kozijn op de regenzijde van het huis. Het stuk van het kozijn dat in de gevel steekt is niet gegrond. Niet gek wellicht dat er na 40 jaar dan een rotte plek zit.

Wat me wel opvalt is dat de naad tussen vensterbank en kozijn is afgekit. Zou het kunnen dat lekwater uit de spouw hierdoor opgesloten is geraakt, waardoor de houtrot is ontstaan? Bij de andere kozijnen in het huis is deze naad ook afgekit en heb ik vooralsnog geen problemen. De naad bedraagt ongeveer 4 mm. Dient zo'n naad afgekit te worden of niet?

IMG_20210924_095347762_HDR.jpg


IMG_20210924_095352074.jpg


IMG_20210924_113407793_HDR.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Zelf zou ik nooit een laag kit aanbrengen aan de buitenkant. Binnenkant prima om de luchtdichtheid van de woning te verbeteren maar buiten zou ik openlaten. Ben van mening dat een kozijn zonder kit beter droogt. Het lastige is wel om het hout goed te beschermen tegen water. We denken dus afsluiten met kit.
Water komt van buiten naar binnen en vocht gaat van binnen naar buiten.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Haal de aluminium strip ook eens eraf, het lekwater wat daarin terecht komt, wil ook wel eens problemen geven.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Houtrot in hoekverbindingen van kozijnen begint vaak bij een slechte of poreuze topafdichting tussen glas en glaslat. Water zoekt de weg van de minste weerstand, naar beneden dus.
Ook liggers van kozijnen die niet waterpas liggen zijn bekende veroorzakers. Water blijft op kwetsbaarste plek zitten.
U heeft een vlakke raamdorpelsteen zonder waterkering. Zo'n waterkering zit onder het kozijn in de kalksponning en laat water aflopen. Hier ontstond er na montage een fikse kier tussen dorpelsteen en. kozijn die men heeft dichtgekit. Hierdoor wordt het vocht opgesloten met dit gevolg.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu