Kitnaden gaan open

Dafi

  • #1
Ik zit met het volgende probleem:

Heb de afgelopen weken mijn badkamer vernieuwd en een douchebak geplaatst op een houten ondervloer. De bak is rondom en in het midden ondersteund. Nu heb ik de naad tussen de (tegel)wand en de bak afgekit met speciale sanitairkit voor acrylbaden. Heb de ondergronden goed schoon en droog gemaakt voor t aanbrengen van de kit. Toch onstaan er nu (na 1 dag) kleine kiertjes in de kit naad op de aansluiting van de tegelwand. De kiertjes worden pas zichtbaar als ik wat druk uitoefen op de bak. Bovendien is de kit ook nog niet goed droog

Heb ik nu de wanden toch niet voldoende vetvrij gemaakt
Of ben ik te vroeg weer aan t werk gegaan in de badkamer en had ik de naden moeten laten 'rusten'?

Rondom de bak is de kleur kit wit. De rest van de wand-vloer aanhechting heb gekit met een basalt siliconenkit. Deze gaat ook al 'kieren' en bovendien is de aansluiting op de witte kit van de douchebak ook niet goed (en ook niet mooi :( ) .

Voor de duidelijkheid: ik heb de douchebak zo ingebouwd dat hij precies gelijk loopt met de vloertegels. Had graag een foto geplaatst ter ondersteuning maar het toestel weigert dienst.

Graag reacties op wat te doen met deze onwelwillende kitranden
 

Fiesiekus

  • #2
2 mogelijke oorzaken (die je zelf al noemt) : de bak beweegt teveel óf de ondergrond is niet 100% vetvrij gemaakt.

Even aangenomen dat het echt niet in orde is en ook niet meer gaat hechten na 100% droging, is de eerste/simpelste oplossing: kit grondig verwijderen, ontvetten met thinner en een MS-polymeerkit aanbrengen.

Als de beweging van de bak echter te groot is, is er een groter probleem (maar dat weet je pas na het vervangen van de kitnaad).

Overigens, naar mijn bescheiden mening, zijn plaatstalen bakken de beste en die acrylbakken, flutdingen. Er zijn hier al veel nare ervaringen met acrylbakken gepost; t/m gaten en breuk aan toe.
 

Dafi

  • #3
Ok, ik ga de boel maar vervangen.

Wat is een MS-polymeerkit? Is dat wat anders dan de speciale sanaitair kit voor acrylbaden (merk amerikaans kuddedier).

En is het dan slim om na het kitten de badkamer even niet te betreden?
 

Fiesiekus

  • #4
MS-polymeerkit is een heel sterke, en overal op hechtende flexibele kit. Ik heb er veel betere ervaringen mee dan acryl-, siliconen- of sanitairkit.

En inderdaad, droog laten drogen :wink:
 

renehi

  • #5
En als dat niet helpt dan maar een email douchebak...deze is toch het meest stabiel. Ook al gebruik je MS-polymeer, na een paar jaar wordt dat ook weer minder flexibel
 

Dafi

  • #6
Oude kitlaag verwijderd, bak en tegelwand gereinigd met thinner en nieuwe kitlaag aangebracht. 2 dagen laten drogen. Helaas met hetzelfde resultaat. De kit lijkt zich überhaupt niet te hechten. Als ik er met mijn vinger langs strijk, kan ik de kit zo opstropen.
De polymeer kit kon ik niet vinden bij de gamma, heb een speciale acrylbakrubsonkit gebruikt. Ik kan me voorstellen dat er verschil zit tussen kit en kit maar het lijkt me toch dat een kit i.i.g. toch moet hechten/uitharden binnen 48 uur???

Ik wil wel weer overnieuw beginnen met kitlagen verwijderen en nieuwe aanbrengen maar wil eerst weten wat ik niet goed doe.

Iemand suggesties?
 

Fiesiekus

  • #7
Ondergrond opruwen?
 

Dafi

  • #8
En met ondergrond bedoel je de rand van de douchebak en de onderkant van de tegels?

Opruwen met? licht schuurpapier?

Aangezien je de polymeerkit adviseerde, weet je toevallig ook waar deze te koop zijn aangezien de reguliere bouwmarkt ze niet schijnt te hebben?

Ik had zelf ook bedacht om de kitrand wat breder te maken zodat ie een stukje over de tegelrand valt, nu valt ie er min of meer op. Hoe maak ik de rand breder? Heb nl. niet zo'n dikke vinger :wink:
 

Fiesiekus

  • #9
Dikke spatel gebruiken. MS-polymeerkit haal je bij de bouwmaterialen- en specifiek verfhandel; google even en bel vantevoren of ze ook aan particulieren leveren.
 

renehi

  • #10
Opruwen? Gebruik bij het verwijderen van de laatste siliconen resten siliconenverwijderaar. Het grootste gedeelte snijd je met een afbreekmesje weg. Daarna schoonmaken met ammoniak, sint marcus of ander verfreiniger. Laten drogen. De ondergrond aftapen en primeren met siliconenprimer. Na droging (15minuten) nieuw kitten. Als je niet te dikke vingers hebt dan kun je bij de bouwmarkt van de handige gele siliconen kit-hulpjes kopen. Je hebt zo ook in ander vormen, ook pvc buisje werken als hulpmiddel. Echter als je een dikke kit-rand nodig hebt adviseer ik de gele kit-vormpjes. Daarmee kan je tot 2 cm nette dikke kitranden maken.


Overigens als de kit vrij dik is aangebracht kan het i.d.d. vrij lang duren dat het kit door en door hard is. Bij sommige ouderwetse kitten zelfs 1mm per dag..
 

Dafi

  • #11
Silconenverwijderaar had ik inderdaad al gebruikt de laatste keer. Ik zal de ' buffalo' nog eens verder sponsoren en er een primer bij halen.

Je kan de primer ook gebruiken bij de ms polymeerkit?

Bedankt voor de tips, ik ga een volgende poging doen.
 

Ceevee

  • #12
Hallo,
Je kunt het beste wat gewicht in de bak leggen voordat je hem afkit, 2 zakken cement bijvoorbeeld, deze laten liggen tot de kit droog is. Hiermee voorkom je dat de bak teveel gaat ''bewegen'' als je er later zelf in gaat staan.
 

Dafi

  • #13
Allemaal handige tips, bedankt voor t meedenken. Heb de bak verzwaard en een flinke brede kitrand aangebracht. Ziet er strak uit nu en ik laat de boel maar eens een aantal dagen drogen.
 

Fiesiekus

  • #14
Hoop dat je een sterk hart hebt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu