Kit ook in de grondverf of niet?

Hebeentuin

 • #1
tsja, hier had ik niet aan gedacht. Maar moet ik de kit ook in de grondverf zetten? Ik wil het wel lakken dus het lijkt mij van wel. Maar ik vraag het toch maar even.
 

Robbie's

 • #2
Is het overschilderbare kit? Je hebt ook kit op kleur. Afhankelijk van de kit die je gebruikt zal er werking zijn tussen kit en verf (verf kan gaan scheuren door werking), etc.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #3
Eerst gronden, daarna kitten en tot slot 2 x aflakken. Desnoods kun je het kitten ook tussen de 2 laklagen in doen.
 

De Bob

 • #4
Kit niet mee schilderen, door de oppervlakte spanning tussen de verschillende materialen gaat de laklaag scheuren. Kit is flexibel en de laklaag niet.
Na het schilderwerk afkitten op kleur
 

Hebeentuin

 • #5
het betreft herstelwerkzaamheden. Het zijn hardhouten kozijnen die bruin zijn afgekit. Inmiddels heb ik de oude beitslaag er af en nu voorbereid voor lakverf.

Bij de meeste ramen is vorig jaar dubbele beglazing geplaatst. Daar zijn allemaal nieuwe glaslatten opgekomen en die zijn ook wit afgekit.

Drie ramen hadden al dubbele beglazing en die hebben bruin kit. Nu heb ik de oude ventilatielatten van deze ramen verwijderd en worden er volgendeweek nieuwe neuslatten opgezet.

De oude kozijnen met de bruine kit heb ik vandaag volledig gegrond, uiteindelijk ook de bruine kit. Hier gaan twee lagen lak overheen.

Ik heb foto's gemaakt van het resultaat tot dusver. Ik zou graag feedback ontvangen. Als je tips hebt, graag, maar wel constructief. Ik heb zelf ook wat vragen:

vraag 1: wat te doen met die kieren tussen het kozijn en de glaslatten? foto 1

vraag2 : ik ga opzoek naar speciale kwasten voor de plekjes waar ik niet normaal bij kan komen (onder dakgoot, en tussen vensterbank en kozijn, er onder dus. suggesties zijn welkom

20200917_173740.jpg 20200917_173645.jpg 20200917_173708.jpg 20200917_173716.jpg


Extra vraag 3: Ik zag dat de neuslatten van vorigjaar op enkele plekken fout zijn gespijkerd, naast het blokje. Dat hout is dus gespleten. Gewoon maar proberen zoveel mogelijk verf er rondom te krijgen?

Extra vraag 4: Ik begreep laatst dat de neuslatten eigenlijk al gelakt hadden moeten worden, aan de onderkant.... Dat is vorig jaar niet gebeurd. Nu maar gewoon proberen met lak zoveel mogelijk te verven aan de onderkant?
 
 • Like
Waarderingen: Dendeis

Hebeentuin

 • #6
Met name vraag 1 is op dit moment belangrijk voor mij. Vanwege de tijd moet ik morgen echt verder met de kozijnen. Als het advies is deze kieren alsnog te voorzien van een beetje kit of iets anders voordat ik er lakverf over ga zetten dan hoor ik het graag.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
 • #7
Die kiertjes kun je gewoon meeschilderen. Als ze na afloop nog open staan kun je er altijd een dun randje kit op kleur inspuiten.
 

Hebeentuin

 • #8
Dankje Bert, de kiertjes zijn inmiddels ook keurig dicht.

Hierboven werd geadviseerd niet over de kit te verven omdat de lak misschien kan gaan scheuren. Waarom wordt er dan zoveel gesproken over kit waar je overheen kunt schilderen, terwijl vervolgens gezegd wordt dat je het beter niet kan doen?

Ik was voornemens het gehele kozijn, inclusief de glaslatten, één kleur te verven. Namelijk antraciet. De woninggevel is nu wit.

Bij plaatsing van nieuw glas en glaslatten is er vorigjaar wit kit gebruikt. (behalve dus bij de drie ramen die niet vervangen zijn) In dit geval moet ik dan dus over die kit heen verven, anders krijg je zo'n witte streep.

Of ik ga de glaslatten wit verven en het kozijn antraciet, maar dit gaat mij veel meer werk kosten. Vandaar mijn vraag of ik niet gewoon de witte kit Antraciet kan verven.

Wat mij verder opvalt is dat de witte kit wel erg snel smerig wordt. Het trekt mega veel stof en zand aan. Binnen een paar maanden is het bijna zwart..... Is dat wel normaal?
 

Ronny

Specialist Verwarming
 • #9
Ik heb ook nog nooit problemen gehad met scheuren in de verf bij het overschilderen van kit.
Niet met gewone bouwmarkt overerschilderbare kit en ook niet met een beter merk en type.
 

De Bob

 • #10
Die kiertjes op de foto kun je vooraf kitten en mee schilderen, wij doen niets anders, maar ruime hoeken/grote kieren/naden dicht plamuren met kit, gaat fout, de verf kan de flexibiliteit.
van de kit niet volgen met het gevolg breuk in de toplaag.
Gewoon plamuren en kitten zoals het hoort, met de optie op kleur kitten bij (dikke/ruime) kitnaden.
 
Laatst bewerkt:

Sebastianvl

 • #11
Kiertjes altijd afkitten, overal waar vocht tussen kan komen is funest voor je houtwerk.

Zelfde geld voor je gespleten neuslat
Spleten dichtplamuren zodat er geen vocht in kan komen.

Witte kit kun je gewoon mee gronden in de kleur. Nooit problemen mee gehae.

Verder zijn er hoekpenselen, ook wel bokkepootjes of lionetjes genoemd.
 

Hebeentuin

 • #12
Die spleten zitten aan de onderkant van de neuslat. Ze hebben daar met het schietpistool naast het blokje geschoten. Ik heb het wel ter sprake gebracht maar kreeg niet een reactie dat dit een probleem was.

Zelf dacht ik dat het wel een probleem was. De glashandel vertelde zelfs dat ik voor plaatsen van de neuslatten deze aan de onderkant ook moet lakken, om optrekkende vocht te voorkomen.

Mijn conclusie is dat ik de latten er af moet halen als ik het goed wil oppakken. Ik kan er niet fatsoenlijk bij met een kwast als ze er op vast zitten.

Ik wilde hier later op terugkomen maar omdat er nu een reactie komt reageer ik alvast.

Bijkomend is dat de neuslatten die laatst geplaatst zijn dus met beglazingkit met siliconen zijn afgekit. Zelfs met siliconendruppels hecht de verf niet op het kit, wel op het hout.
En dan is het mij nog niet duidelijk wat te doen met de zeer ruime kier tussen de neuslat en het kozijn... de glashandel ga aan dat dit niet goed was. Het klusbedrijf sprak over VENTILATIE. zucht
Ik ben er helemaal klaar mee en had min of meer besloten dat ik het zelf wel opnieuw ga doen en de boel gewoon vervang. Eventueel nog ventilatielatten i.p.v. neuslatten. A
Maar goed, dit wilde ik eigenlijk wat later weer oppakken en onderzoeken.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu