Kimband bij bestaande douchebak

elbarto

  • #1
Hoi medeklussers,

Ik heb een douchebak in een u geplaatst en verlijmd op de poten. Stom, kimband vergeten in de hoeken. Nu ga ik dat nog doen in alle binnenhoeken. Maar, hoe zal ik dat aansluiten op de douchebak?
Kimband zover mogelijk tussen de naden (tussen muur en douchebak) insmeren of juist klein randje op de douchebak bevestigen?
Of, naad tussen gips en douchebak goed kitten, kimband in de hoeken gewoon laten eindigen net boven douchebak. Tegels erover en dan goede laag kit? Of ook horizontaal aanleggen op douchebak?

En nog een vraag, zie ook een vrij forse naad tussen douchebak en gips.... zelfs een tegel gaat dat misschien niet dichten en dan wordt de kitlaag wel heel belangrijk? Misschien extra laag gipsplaten om meer op de bak te eindigen met tegelen?

16764110045582221211863090925806.jpg 1676411037838198575950324877517.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je kimband wilt plaatsen, doe je dat op aansluiting wand / vloer. Tegels over de rand van de douchevloer uit laten steken en afkitten.
 

elbarto

  • #3
Hoi, Dank voor antwoord, maar zoals ik schreef staat de douchebak al vast.....
Dus kimband muur vloer (onder de douchebak) is geen optie, tenzij boel weer openbreken....

Wat wel kan is kimband in hoeken totaan douchebak. Zit ik alleen met horizontale kimband, die ik kan proberen iets op de douchebak te laten liggen, maar of de tegels daar dan helemaal overheen komen is ook de vraag gezien er 0.5 tot 1cm ruimte zit tussen muur en douchebak.

Ik kan het wel ter hoogte muur net boven douchebak plakken en vervolgens eerste kitlaag aanleggen tussen muur en douchebak, maar dat heeft misschien niet zoveel meerwaarde?
 

Haplo

  • #4
Kimband sowieso in de hoeken tot op de bak. Douchebak dan rondom helemaal afkitten. ruimte tussen douchebak en tegels ongeveer 3mm. Als er dan gevoegd is, de bak/tegels afkitten. Knappe waterdruppel die dan nog onder de bak komt. Niet te zuinig zijn met kit. Zelf vind ik de kit met de Merk verwijderd - mod zeer fijn.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Nee, zoals je uit m'n reactie kon halen zie ik het nut niet van kimband tot op de bak. Een randje op de bak proberen te plakken zie ik echt niet werken. Kijk maar in de verwerkingsvoorschriften, het moet meerdere cm's overlappen. Als je dit gaat proberen, gaat er nooit een fatsoenlijke kitnaad gemaakt worden (want die valt dan op de kimband ipv op de bak), waardoor juist het lekkagerisico toeneemt.
 

Haplo

  • #6
Mijn vogel in het vorige bericht is verwijderd, maar is geen merknaam. Alleen een logo van het merk.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
elbarto schreef:
Dus kimband muur vloer (onder de douchebak) is geen optie, tenzij boel weer openbreken....

Wat wel kan is kimband in hoeken totaan douchebak
Nee, dat heeft geen nut. Kimband is de afdichting achter de tegels.

Je hebt 2 opties:
- niets doen, met kans op lekkage én vochtschade
- openbreken, alles goed maken en opnieuw inbouwen en tegelen.
 

elbarto

  • #8
Hoi, Dank voor jullie antwoorden.
Ik probeer toch een beetje logisch te redeneren om het te begrijpen. Kimband verticaal in de hoeken en horizontaal op het huidige groene gips doorlopend op de cementdekvloer onder de bak zou theoretisch vocht dat door de tegels/voegen/kitlaag komt vandaan opvangen. Maar dan loopt dat toch gewoon de dekvloer op waar het kimband niet meer zit?

Ik probeer het principe te begrijpen van de kimband. In de hoeken snap ik, werkende muren, verloren gaan werking kitlaag, extra waterwerend. Horizontaal onder bak, werking vloer/muur, verloren gaan werking kitlaag, extra waterwerend. Maar als het al achter je bak omlaag komt, omdat we dat deel en de werking bak vs muur alleen met kitlaag kunnen opvangen, dan moet het toch ergens heen en komt het uiteindelijk toch vanzelf op een plek waar geen kimband zit? Of maken jullie de gehele vloer ook dicht met de pasta die erbij zit en blijft het water daar dan opstaan?

Sorry voor de vragen maar ik probeer te begrijpen wat nu precies de werking is van die kimband.....
Stiekum natuurlijk om de risico's in te schatten als ik de bak niet los ga halen.....Dan geef ik liever iets extra aandacht aan de kitlaag tussen bak en muur. Dan wordt het kimband in verticale hoeken, horizontaal op niveau bak probeer ik de muur in te smeren met de pasta en daar na droging dan een eerste dikke kitlaag tussen muur (met pasta) en bak. Dan tegels tot op de bak (3mm ruimte) en een tweede kitlaag tussen tegels en bak. Dan ben ik toch aardig waterdicht als ik die kitlaag maar goed houd?

Vr gr
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
De cementdekvloer is ook waterdicht. Het kimband is er om te voorkomen (als de primaire kitnaad niet meer goed afdicht) dat water op plekken komt waar je het niet wilt hebben, en schade kan opleveren.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu