KIM chip - hogere modulatie?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Cv ketels hebben idd met regelgeving te maken. Als een fabrikant zijn produkten op een andere markt wil slijten, zal dat produkt aan de eisen van dat land moeten voldoen.
Dit zelfde geldt voor auto's. Anders zouden we in Nederland alleen maar in Dafjes mogen rijden en Mitsubishi en Volvo's???
 
Het toestel brandt meer dan één uur per start. Dat is niet slecht. Voor een goed geïsoleerde woning heb je inderdaad meestal niet zoveel CV vermogen nodig. Het probleem is dat iedereen ook veel warm water wil. En daarvoor heb je wel weer een hoog vermogen nodig.
 
Met 15kw krijg je nog altijd je water warm hoor. Warm water is hier enkel nodig om te baden en/of douchen en dit enkel 's morgens of s avonds. Ook al moet je ketel een uur stoken om je water warm te krijgen, is dit niet erg. Aangezien je vv een voldoende buffer heeft...

Bij deze temperatuur brandt de ketel idd meer dan een uur, maar bij 10° zal hij dat nietmeer doen...
 
Dat is alleen zo bij een lossen cv gevoedde boiler, een combiketel heeft echt veel meer vermogen nodig om 6l/min@60graden te leveren.
 
Ik ken de systemen in Duitsland, Zwitserland enz.
Wij(waar ik werkte) hebben in Duitsland een 10 kW ketel en in Zwitserland zelfs een 7kW ketel.
De 10 kW in Dld, mag met een geveldoorvoer, grotere niet.
In Zwitserland gaat het om subsidies, hoe lager het vermogen hoe hoger de subsidie.
Men heeft daar ook speciale regelingen op de ketel. 's nachts na 24.00 uur wordt de boiler( vaak 300ltr.) opgewarmd.
In Nederland moet alles zo goedkoop mogelijk.
En België zit er tussen in.
Veel Belgen willen in Ned. een ketel kopen omdat deze goedkoper is.
En willen de luxe van de Duitsers.
Kwestie van onderhandelingen met de importeur.
 
Er zijn ook reeds ketels met een hogere modulatie; ik vermoed dat bij de buderus/ketels deze in realiteit ook een stuk hoger kan liggen maar dat er een grote veiligheidsmarge op zit. zo zijn er ketels die 1:10 kunnnen moduleren. Mijn buderus haalt slechts 1:5. 's Nachts is het idd perfect mogelijk om je boiler op te laten warmen, zodoende dat je voldoende warm water hebt door de dag.
Hoop toch nog altijd dat er een mouw aan te passen is.
 
Het doel van een modulerende ketel is ervoor te zorgen dat er gestookt wordt met lagere temperaturen en ook het aantal start en stops wordt geminimaliseerd.

Dit betekent echter niet dat er geen start en stops meer voorkomen. Dat is niet te voorkomen. Het gaat ook om minimaliseren, niet uitsluiten. U heeft immers een bepaald piekvermogen nodig bij het opstoken in koude periodes met alle radiatoren en vloerverwarming aan.

Dat de warmtevraag kleiner kan zijn dan de ketel in laaglast kan leveren is onvermijdelijk. Zelfs met een 15kw ketel zou deze niet altijd door kunnen branden. Dat is geen probleem trouwens, een aan/uit ketel gaat hier ook niet stuk van.

Het gaat maar om een verschil van 2.5 kw dat de 15kw variant verder terug kan moduleren. Dit geeft echt geen meetbaar verschil meer in gasverbruik.

U heeft nu eenmaal een 24kw variant en dat was op dat moment het laagst leverbare vermogen. De door u aangehaalde 15kw variant is een nieuw model met een heel andere wisselaar. Kortom prima keuze destijds. Uw installateur valt dan ook niets te verwijten. Dat er nieuwe producten op de markt komen op een later tijdstip heb je altijd.

Ketel vervangen voor een 15kw is economisch onverantwoord. Wees blij met een installatie die ten alle tijden voldoende warmte kan leveren en ook snel het tapwater kan opwarmen zonder te hoeven wachten tot de nacht.

Wat denkt u zelf trouwens nog extra te kunnen besparen als u zou beschikken over een 15kw variant?
 
Er is maar 1 ketel die tot 10% kan terugmoduleren en dat is de Remeha Gas 210 ECO. De kleinste is 80kW en moduleert tot 8kW. terug.
Dit toestel is helaas uit de produktie genomen. De opvolger is weer tot 18%.
 
Deze kan het ook

https://www.klusidee.nl/pdf/thision.pdf

@MN22 ik weet niet waarom je je zo druk maakt, je bent misschien zelf installateur? Het feit dat zelfs bij lagere buitentemperatuur maar op een 20 tot 30% deellast draait vind ik persoonlijk niet efficiënt genoeg.
Bij -10° verwacht je toch dat een correct gedimensioneerde ketel op 50 of 60% vermogen draait, wat gaat hij anders wel niet doen bij 10° buitentemperatuur?
Sommige personen streven nu eenmaal graag naar perfectie, ik kan het ook niet helpen. Bijkomend gegeven er is ook nog zoiets als het prijsverschil tussen een 24 en 15 kw ketel, of niet. Het feit dat in het buderus gamma deze ketel vorig jaar niet beschikbaar was, wil niet zeggen dat er geen andere merken deze in het gamma hadden....
 
Leuk deze ketel.
In Nederland kennen we deze niet.
Zoals ik al zei: In Duitsland bestaat van onze fa. een ketel van 10kW.
Dit zijn ook alleen solo-toestellen.
De combi van de Thision begint ook bij 23 kW.
Ik zie op de folder de datum van 2005, jammer, dat u deze ketel niet heeft genomen.

Volgende keer beter....???
 
Nou, ik ben geen installateur hoor. ik ben fiscaal jurist en doe daarnaast nog wat technisch beheer. Het is echter de vraag of het probleem dat u heeft, namelijk dat de ketel niet ver genoeg terug kan moduleren wel een probleem is.

Dit gezien de volgende feiten:

1 De 24kw ketel hangt op zijn plek. Deze is technisch niet om te bouwen. De 15kw brander en warmtewisselaar zijn van een heel ander ontwerp. Zou neerkomen op het kopen van een nieuwe ketel.

2 U heeft destijds zelf de keuze gemaakt voor de 24kw buderus. Dit na overleg met de installateur. Op dat moment was het de kleinste ketel van buderus leverbaar in belgie. Wellicht was er wel een ander merk met een lager vermogen. Feit blijft wel dat de buderus ketel die u nu heeft van een heel degelijke kwaliteit is. Bovendien wordt een 24kw ketel algemeen toegepast in de woningbouw. Van een verkeerd advies van de installateur is dus geen sprake. De geplaatste ketel voldoet prima aan de eisen die je daaraan mag stellen. Richting de installateur heeft u dus geen poot om op te staan.

3 Uw standpunt dat de 24kw ketel niet efficiënt genoeg is is onzin. Besparing met een 15kw ketel zal amper meetbaar zijn als deze er al is. Het is namelijk ook nog zo dat wanneer je een warmtevraag hebt van bijvoorbeeld 8kw de 24kw ketel een hoger rendement haalt dan de 15kw ketel. Dit omdat de 24kw ketel dan op een lager percentage van zijn maximale vermogen brandt dan de 15kw ketel. Hoe kleiner de vlam ten opzichte van de wisselaar, hoe hoger het rendement.

Op grond hiervan ben ik van mening dat u geen probleem heeft. U heeft een goed werkende installatie met optimale efficiëntie. Met een mooie degelijke ketel. Wat betreft perfectionisme, ik heb mijn installaties ook graag optimaal. Een 15kw was wellicht wat mooier geweest omdat die wat langer brandt en misschien een paar cent goedkoper in de aanschaf.

Aanpassing naar 15kw is niet reeel. Dit kan alleen door de ketel te vervangen. dit kost veel geld en dit kunt u op niemand verhalen. Deze kosten zult u bovendien nooit terug kunnen verdienen door gasbesparing.

Vandaar mijn conclusie dat als er al sprake is van een probleem, het niet loont om er wat aan te doen. Het is simpelweg te duur omdat er maar een oplossing is en dat is de ketel vervangen. En dat slaat natuurlijk nergens op.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan