Kiepkantel raam maken van alleen draaiend raam

SvenNa

  • #1
Ik heb in een nieuwbouw huis ramen met kiep/kantel materiaal van Maco. Heel het huis heeft kiep/kantel, behalve gek genoeg een raam. Het (verborgen) materiaal in het raam ziet er hetzelfde uit als de andere ramen, echter dit raam kan alleen draaien en niet op de kiepstand.
Nu zie ik als ik het raam open een klein plaatje zitten, vrij hoog (met een Torx schroef) die voorkomt dat het palletje verder naar onder kan, als ik de handgreep probeer verder naar boven te draaien
Kan ik nu door dat plaatje weg te halen er een kiepkantel van maken? of werkt het niet zo en moet er meer gebeuren?
Wie kan me helpen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Heeft dit wellicht te maken met de ventilatie in de woning? Zit het raam dicht bij een afzuigpunt?
 

SvenNa

  • #3
Er vlakbij zit wel een toekomstig ventilatie opening, maar die zit in een koof 20 cm onder de bovenstandig van het raam. Weet alleen nog niet of deze zuigt of blaast. Maakt het uit? Ik bedoel: openen van het raam draaiend vs kiepstand. De lucht wordt dan in beide gevallen van buiten afgezogen?
61A96BBA-5950-4A3E-B243-4ED254CED0FF.jpeg
heb nog wel foto van het ijzerwerk:
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Een raam zal vaker op de kiepstand staan dan volledig open. En dus zal het ventilatie-systeem niet goed werken. Een goed werkend ventilatiesysteem is een vereiste volgens het BouwBesluit. Wellicht dat daarom op de bouwtekeningen is aangegeven dat dit raam alleen open mag draaien. En dus heeft de tifa zo gemaakt in opdracht van de aannemer.

Maar bel Maco even, met de vraag of dit inderdaad de kiep-blokkering is.
 

SvenNa

  • #5
Ok. Doe ik! Dank u wel
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu