Keuzes voor ondergrond laminaat op houten vloer

Theske

  • #1
Hallo,

Voor het plaatsen van dit topic heb ik al verschillende pogingen gedaan om het antwoord te krijgen naar waar ik op zoek ben. Helaas ben ik dit, mede door tegenstrijdige antwoorden, nog niet tegen gekomen. vandaar dat ik hier terecht kom.

Ik wil in mijn huis op de begane grond een nieuwe laminaat vloer leggen. Ik heb een redelijk droge kruipruimte, die matig geventileerd en niet geïsoleerd is. Momenteel liggen er op de houten dwarsbalken/stalen binten, houten planken. Hierop is spaanplaat gelegd waarna er een laag folie (heel dun laagje 'piepschuim' met daar bovenop soort alu-folie). Daarna is de laminaat erop gelegd.

Nu vraag ik me af wat voor materiaal ik het beste kan gebruiken om tussen het laminaat en de spaanplaten (die de vloer mooi uitvlakken) te leggen. Ik heb namelijk mijn twijfels bij de keuze van de vorige eigenaar.
Heb ik folie nodig, of juist niet? (moet het beetje vocht in de kruipruimte juist de ruimte krijgen om bijv. in het huis weg te trekken, of moet het in de houten planken/spaanplaat trekken?)
Heb ik onderplaten/tegels nodig? (sowieso, juist niet of juist wel met folie?).

Ik hoop dat jullie me verder kunnen helpen.
 

Pirke

  • #2
Ik weet niet wat het antwoord is wat je zoekt, maar ik kan je uit ervaring dit vertellen.

1: Het vocht moet niet omhoog komen en in je vloer trekken.
2: Het aluminium ondervloer spul waar jij het over hebt is kl#T3. Bij een zwevende vloer licht het laminaat nooit stil. Schuift als de neten.
3: Je hebt het over uitvlakken, maar als het goed is hebben de spaanplaat platen dat al gedaan, dus niet meer nodig. Bovendien is Laminaat zo flexibele dat het ook uitvlakkende eigenschappen heen.


Dus haal je laminaat eruit en leg er nieuwe in. Het ondervloertje ligt er al, anders zou ik voor die groene tegels gaan. Maar dan zou ik alsnog die alu deken laten liggen als vochtscherm.

Wilde je dit antwoord horen?
 

Mioo

  • #3
Wij hebben -althans- daar lijkt het op dezelfde opbouw van de ondervloer. Planken op balken met daarover iets wat op spaanplaat lijkt. Onze kruipruimte is redelijk vochtig (polder). Omdat we nog niet heel veel wilden investeren in een nieuwe vloer gezien we 5-jaren-plan verbouwing hebben met veel heen en weer geloop, hebben we ervoor gekozen onze oude laminaat vloer mee te nemen en opnieuw te leggen als tijdelijke oplossing.

Bij het opnieuw leggen kwamen ook op jouw vraagstuk terecht... (gezien de houten ondervloer)... folie eronder, of wat anders. Uiteindelijk zijn er groene vezelplaten onder de vloer gegaan zónder folie.
Om kort te gaan: het ligt er na 2,5 jaar nog steeds geweldig in, geen last van vocht etc. (ondanks dat het vreselijk goedkoop laminaat was, krijgen we nog steeds complimenten over de vloer)

Het overgebleven laminaat hebben we opdezelfde wijze toegepast in de aangebouwde hobbyruimte (met betonvloer en beter geïsoleerd) daar echter ligt het laminaat minder mooi en werkt veel meer (komt o.a. omhoog).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu