Parket keuzes

Peter10

  • #1
Op zoek naar een vloer voor de woonkamer van een (nieuwbouw) huis.
Oppervlak 6.9 m breed bij 6.6 lang (plus nog wat kleinere stukken).
Tot nu altijd zelf gelegd, ooit een messing groef lamelparket maar toen (na advies..) messing/groef niet geheel verlijmd waardoor er toch enige naden zijn gevormd (valt nog mee hoor). Ook wel bij anderen kliklaminaat gelegd, werkte prima (ondanks niet ideale kliksysteem van dat bouwmarktmerk).

Maar nu heb ik een paar vragen:
  1. Ik zie af en toe ook klikparket. Ik hoef niet perse massief voor de eeuwigheid (zei hij, duim en wijsvinger over elkaar wrijvend...), dus het spreekt me op zich wel aan. Is dat aan te raden, en zo ja tips en ondervloer voorkeuren?
  2. Voor de afwerking heb ik een eenlaags coating gezien (zal het merk niet noemen), waarvan men zegt dat het spul is dat een chemische verbinding aangaat met het hout (dat dus niet moet worden verzadigd zoals met een olie), en daarna wel locaal is bij te werken, zo nodig. Folders zijn altijd prachtig maar werkt het ook?
  3. Het liefs wil ik (hogere) plinten zonder platte afdeklatjes. Is dat reeel qua werking?
Alvast dank voor jullie advies,
Peter
 

Lance

  • #2
Klikparket is hetzelfde als de ouderwetse vloeren, alleen gebruik je (?) geen lijm meer. (Aanrader is om de kopse kanten wel een druppie lijm te geven.)

De ondervloeren:
- Op beton de ondervloer v/d rol.
- Op hout de groene platen.

De vloeren die kant en klaar worden geleverd zijn fabrieksmatig bewerkt en dit gebeurt vaak dmv een spuittechniek of een oliestraat.
Het gaat om het naderhand onderhouden van een vloer, het belangrijkste!
Olie is het makkelijkste bij te werken omdat het hout vet is en je kunt iets schuren en camoufleren met een beetje olie.

Lak? Een krasje kun je camoufleren door er polish puur in de kras te wrijven zodat je een kunstmatige laklaag krijgt (maar schuren is uit den boze).

Hoge plinten, een gemiddelde hoge plint is qua dikte tussen de 12 en 18 mm.
De aan te bevelen afstand tussen vloer en muur is 1 1/2 cm.
Dus mocht je kiezen voor een hoge plintschroef, deze dan vast aan de muur.
Dat als de vloer gaat uitzetten en klem komt te liggen, dat je deze verwijderen kan en een strookje van de vloer kan zagen
 

H@ns

  • #3
Ik zie af en toe ook klikparket. ... Is dat aan te raden, en zo ja tips en ondervloer voorkeuren?
Klik of lijm maakt niet te veel uit, mijn ervaring is dat lijmbaar makkelijker verwerkbaar is, vooral in hoeken en bij muren.
De ondervloer hangt inderdaad af van de ondergrond en de geluids en warmte isolatie, vraag hiervoor advies aan de verkoper (van de vloerspecialist!)
Voor de afwerking heb ik een eenlaags coating gezien (zal het merk niet noemen), waarvan men zegt dat het spul is dat een chemische verbinding aangaat met het hout ... maar werkt het ook?
Ik ken het niet maar de uitspraak "een chemische verbinding aangaan" is nogal vaag, feitelijk is elke afwerking chemie... Dan is het nog eens zo dat elke houtsoort weer anders is en andere inhoudsstoffen heeft. Ik ben sceptisch en ik ken echt de meeste houtsoorten wel van binnen en buiten!
Het liefs wil ik (hogere) plinten zonder platte afdeklatjes. Is dat reeel qua werking?
Geen probleem, sterker nog sterk aan te raden boven platte plintjes. Bij lamelparket heb je maar een millimeter of 8 tot 10 nodig aan de muurkanten. Geschilderde plinten zijn meestal wat netter dan plinten in de zelfde houtsoort als de vloer, dit vanwege de visuele "bakvorming". Maar smaken verschillen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu