Keuze verdeler - zo weinig mogelijk weerstand

Pigion

  • #1
Ik ben bezig het afgiftesysteem in ons huis om te bouwen en geschikt te maken voor een warmtepomp. Voor de de achterkamer, keuken en een kantoortje heb ik 2 registers in de muur en 4 in de vloer, allemaal 16 x 2 mm met een buislengte van 40 a 42 M. Ik wil in dit systeempje zo weinig mogelijk weerstand, omdat het parallel staat met 10 radiatoren, welke zijn voorzien van in te stellen voetventielen.
Wat voor verdeler neem ik hier voor? Omdat de lengtes slang gelijk zijn, heb ik geen behoefte aan inregelventielen en debietmeters. Deze geven allen maar weerstand en ik moet juist max. flow hebben.
Kies ik voor een verdeler voor verwarming, dan krijg ik de M24 aansluiting met die kogelkranen met knullige zaagsnede. Na 3 x open/dicht is de zaagsnede naar de bliksem em kan je de kogelkraan weggooien. Zijn er geen beter kogelkranen met M24 aansluiting, b.v. met binnenzeskant?
Pigion
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Wat als de bestaande radiatoren in geopende toestand meer weerstand hebben dan het nieuwe afgifte systeem? Dan worden deze nooit meer warm.

Juist daarom is het raadzaam om een regelbare verdeler te nemen. Wellicht zelfs met pomp.
 

Pigion

  • #3
Ik zie nog niet direct een radiator meer weerstand geeft dan 40 M. 16 mm slang. En zo maar een extra pomp erin gooien is zonde van de energie, misschien wel een oplossing voor een niet bestaand probleem voor een onzekere installateur. De circulatiepomp van een WP moet gemakkelijk in 40 M slang vldoende circulatie kunnen brengen.
Ne we gaan weer de verkeerde kant op. Ik wil een verdeler zonder afsluiters en instelventielen. Door het verschil in lengtes van de slangen binnen 10% maken, is geen inderlinge instelling noodzakelijk. Ik denk dat ik de richting op ga van een overgangsnippel M22 naar 1/2", kogelkraan, euroconus 3/4" naar de slang.
Pigion
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #4
Meestal kun je die kraantjes met een inbussleutel en een schroevendraaier bedienen.
Waarom wil je eigenlijk die kogelkranen hebben?

Eventueel kun je natuurlijk ook gewoon zelf een verdeler bouwen uit t stukken met binnendraad. (3/4" x 1/2" x 3/4")
Daar dan kogelkranen in en klaar.

'Sanitair verdelers' zou je ook kunnen gebruiken.

Ik denk overigens dat je met een gewone pomploze verdeler ook prima uit de voeten kunt.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #5
Ik zou gewoon een RVS pomploos verdelertje bestellen. Als je even zoekt vind je die voor een prijs waarvoor je absoluut niet zelf kunt knutselen. Dan heb je ventielen en debietmeters cadeau.
 

Pigion

  • #6
@Hessie,
Ik wil absoluut geen ventielen en debietmeters in dit gedeelte. Ik moet echt gaan voor zeer weinig weerstand omdat deze slangen parallel staan met alle overige radiatoren. Het ontwerp is n.l. zo dat in de 2 registers wandverwarming, de 3 st. vloerverwarming en de radiatoren het water van 35 C naar ca.30 C. gaat. Vervolgens gaat het "afgeroomde" water nog naar een 7 groeps vloerverwarming met eigen pomp en instelventiele. De registers aan deze verdeler zijn allemaal ca. 85 M. echter net 14 mm diameter. Deze registers zijn ingefreesd en onder parket. Een 9 kW. warmtepomp gaat het systeem voeden. De beoogde arbeidsfactor moet ca. 4,2 worden
Inmiddels heb ik een geschikte verdeler gevonden. De verbindingsstrip tussen de balken wordt doorgeslepen en 10 cm verlengd. De balken komen nu ver genoeg van elkaar om de verloopnippel en grotere kogelkraan te plaatsen en dat de 3/4" euroconus aansluiting niet achter de onderste balk komt.
Pigion
 

Freekcv

  • #7
Ga je voor een monovalente warmtepomp?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Denk er wel aan dat je met een warmtepomp niet een al te grote delta t wil.
 

Pigion

  • #9
Er wordt een monovalente WP geinstalleerd in eigen beheer als ik op tijd het certificaat heb. De collector in de grond wordt het systeem "slinky" met import van 32 mm PE RT buis is al geregeld omdat het helaas niet op de Nederlandse markt wordt aangeboden.
Alles is erop gericht max. flow in het afgifte systeem te krijgen en ook een kleine delta T. Eigenlijk krijg ik een getrapt afgiftesysteem. De eerste trap zijn 7 slangenregisters in de muren en vloeren, lengte elk 40 M + of - 5%. Vervolgens gaat het water nog eens door 7 registers elk 80 M. met eigen pomp, actief geschakeld.
Voor warm water heb ik nog geen keuze gemaakt.
Voor de zeer koude periodes kan een accumulerende FinOven nog bijspringen. Deze heeft een constante afgiftecap. van ca. 2 kW. Het jaarverbruik van ons huis is ca. 1600 Kwh. Over het stookseizoen 2016 / 2017 wordt het ca. 1350 Kwh.
Pigion
 

Freekcv

  • #10
Heb je al berekend of een bivalent systeem niet zuiniger zou zijn ivm je geringe jaarverbruik?
 

Pigion

  • #11
@ Freekcv,
Ik heb er globaal wel aan gerekend doch de grote onbekende factor is ff en in welke vorm de saldoregulatie voor de opgewekte stroom blijft bestaan. Ik schat zelf in dat stroom in de zon-armeperiode peperduur word en in de zomer wordt weggegeven. In dat senario is een bivalent systeem zeker aantrekkelijk. En da denk ik aan naast de warmtepomp ook nog pellets of tarwe stoken. Het gas gaat zeker de dur uit, beetje principiëel / hobbie. De investering in de WP zou je dan beperkt moeten houden en wellicht een LWP. Echter ik wil de goeroe's van de grondboringen laten zien dat met een oppervlakte-collector een beter rendement kan worden gehaald. Om dit kunnen en mogen doen moet je gecertificeerd zijn. Nu dat is geen probleem. Installateurs draaien er voor weg, ik ga het doen!
Pigion
H
 

Freekcv

  • #12
Plaats hier je voortgang aub. Ik blijf je bevindingen volgen.
Waneer moet je trouwens op examen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Een helix of korf heeft een veel lagere opbrengst dan een diepe gesloten bron. Een helix komt op maximaal 700 Watt (500-600 is meer gebruikelijk). Een diepe bron van 100 meter doet 40-50 Watt per meter, dus 4 kW.

Niet voor niets is men in Nederland gestopt met het leveren van helix-sondes: De kosten voor meerdere sondes + verdelers wegen niet op tegen de kosten van een diepe boring.
 

Pigion

  • #14
@Walker,
Ik ken het Helix systeem niet. Ik ken wel een huis in de buurt dat 20 korte sondes heeft en dat functoneert goed. De sondes zitten n.l. op de helling van de Hondsrug en in lagen met voldoende horizontale stroming.
Ik ga dat bij mijn huis niet toepassen maar slinkys. Dat is 3 x 300 M 32 mm PE RC buis, ingegraven in een 100 M lange sleuf en in de winter omspoelt door Freatisch grondwater. Dat geeft een zeer goede warmteoverdracht. Tevens heeft dit type collector het voordeel in de zomermaanden geheel te regeneren door regen en zonnewarmte. Verticale boringen hebben het eerste jaar uitstelende opbrengsten, doch dat komt nooit terug omdat er geen volledige regeneratie optreedt op die diepte. Je moet wel een grote tuin hebben voor het slinky-systeem. De investering is ongeveer de helft van boren.
Pigion
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu