Keuze nieuwe cv-ketel/combiketel

Hamer

  • #1
Excuseer wanneer ik dit op de verkeerde plek plaats, maar ik zou niet weten waar anders?

Wij hebben thuis een cv-ketel van 33 jaar oud!! Ons huis is van 1930 en u kunt zich voorstellen dat de cv-ketel vaak op volle toeren draait. Nu hebben we gisteren ook de energieafrekening ontvangen en inderdaad, we mogen € 590 bijlappen, voornamelijk omdat het gasverbruik van 3100 naar 4100 is gestegen.

Nu kregen we onlangs correspondentie thuis van ik meen xxxx, en die boden een nieuwe HR+-ketel aan en een onderhoudsservicecontract van ik meen €xx per maand. Dat zou een € 260 aan kostenbesparing opleveren , maar mi.i. ben ik dat weer kwijt aan die 12 x €xx! Of niet? :oops:

Nu de vraag; kan mij iemand adviseren wat het beste is om te kiezen? Ik heb nu een geiser plus een oude cv-ketel en ik twijfel over een geiser + nieuwe HR+ketel óf een combiketel te nemen, al dan niet gehuurd met servicecontract e.d.

Ter uwer info, de voorgaande 4 jaren lag mijn gasverbruik rond de 3300 én dit jaar stappen wij over op inductiekoken, hetgeen weer wat minder gasverbruik (en meer stroom) betekenen zal. Maar ja, gas is 4/5x zo duur dan elektra, nietwaar?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Op dit forum worden geen merk-, type- of prijsgerichte aankoopadviezen gegeven. Dat laten de forumregels niet toe. Ook de afweging "kopen" of "huren" met al of niet een servicecontact is iets, wat je zelf moet beslissen en waarbij hier geen hulp wordt geboden.

Concreet kan er eigenlijk alleen geantwoord worden op de vraag of je beter uit bent met een combi-ketel, of een losse geiser en cv-ketel.

En die vraag is zeer onlangs in Discussie: Geiser / Combi ketel / Boiler aan de orde geweest.
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #3
Hamer schreef:
Maar ja, gas is 4/5x zo duur dan elektra, nietwaar?
Draai het om en je bent er bijna.
Elektra is duurder dan gas. Ook bij nachtstroom is dit nog het geval.

Een andere zaak is het energetisch rendement. Electrische verwarming heeft een rendement van bijna 100%, maar de centrale niet. Slechts ongeveer een derde. Gas daarentegen heeft een rendement van ergens in de 90%. Maar de verliezen bij het bovenhalen en transport zijn klein.
En, voor Nederlanders is het een vestzak-broekzakoperatie. Belgen hebben alleen patatten (!). Voor alle duidelijkheid, ik ben Belg.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Is het in België nog niet doorgedrongen ?
Maar ja, gas is 4/5x zo duur dan elektra, nietwaar?

Hoeveel is 4/5 van 100 ?
Ik zou het zelf niet omdraaien.
 

Evarist

Vaste Beantwoorder
  • #5
Sorry Jan, fout gelezen.Dat komt omdat wij dat anders zouden uitdrukken.
Maar in België is het verschil groter. Elektriciteit 15 ct/kWh dag en 7ct/kWh nacht. Gas 3.5 ct/kWh. Zonder de vaste vergoedingen. Prijs verschilt volgens de provider.
 

Chathanky

  • #6
Gas in kw? :?: :shock:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik heb het gedeelte over gas per kwh en per m³ even afgesplitst als apart onderwerp.

Heeft niets meer te maken met aanschaf ketel.

Graag daarover verder gaan bij: Gas berekening in m³ (NL) of kWh (B)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu