Keuze afkortzaag

Hebeentuin

  • #1
Beste lezer,

Ik maak een apart topic aan waar ik de komende tijd mijn vragen zal stellen betreffende gereedschappen en machines. Dit zal dan een lopend draadje zijn met naar verloop van tijd diverse vragen. Ik zal de moderator vragen of hij mijn laatste zaagtafel en afzuiginstallatie vragen hier onder kan posten. Houdt het zuiver.

bedankt voor eventuele adviezen.
 

Hebeentuin

  • #2
In mijn zoektocht naar een afkortzaag een paar vragen.

Sommige zagen kunnen Links en Rechts in verstek zagen en andere maar één kant. Hoe belangrijk is deze mogelijkheid? Ik stel mij voor dat het wel erg handig is dat je gewoon beide kanten op kunt en dus niet telkens je balk moet omdraaien. Of de positie van je machine moet wijzigen.

Ik lees commentaren dat deze machines lang niet altijd haaks zagen als ze geleverd worden. Dat het vervolgens nog best wat werk is dit 100% goed te krijgen. Dat lijkt mij niet zo te moeten zijn maar hoe erg is dit probleem?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Begin eens te vertellen wat het mag kosten en waarvoor je het gaat gebruiken.
100 of 800,-?
Dikke balken, laminaat, plinten of priegelwerk?

100% goed? Verwacht niks van machines onder de 500,- Je kan mazzel hebben, maar ga er maar niet vanuit dat het goed komt. Daar zijn ze ook niet echt voor gemaakt.
 

Hebeentuin

  • #4
Daar ben ik nog niet helemaal uit. Maar nu ben ik even benieuwd hoe ervaren klussers naar de bovenstaande punten kijken.

\In een ander topic is al een en ander besproken. Omdat het onderwerp steeds meer ging afwijken heb ik deze topic aangemaakt. Mijn vragen startte ergens halverwege.

 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
Mijn ervaring met een afkortzaag en een tafelzaag van < € 200 is dat deze geen van beide haaks of in verstek zagen zoals ze zouden moeten doen.

De schaalverdeling komt niet overeen met hoe er gezaagd wordt. Ook zit er te veel speling op de draaiende delen, zodat het altijd afwijkt. Dat is bijvoorbeeld bij het in verstek zagen van plinten heel vervelend: aan de boven- of onderkant sluit het mooi aan in een hoek, maar aan de andere kant lopen de zaagsnedes van elkaar weg.

PS: timmerman Koos heeft op zijn gelijknamige YouTube-kanaal een timmertip (video) gemaakt over het afstellen van een zaag, omdat deze ook niet perfect uit de verpakking kwam.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Vrijwel geen enkele machine komt 100% goed afgesteld uit de doos. Bij duurdere machines zal het misschien minder erg zijn maar ook die heb ik opnieuw afgesteld.

Als je balkjes, latten enzo voor een verbouwing zaagt dan maakt het vaak niet zo veel uit als het niet exact haaks is. Maar als je meubels gaat maken dan komt het wel echt precies want in een tafelblad ga je het wel zien als er delen niet 100% haaks op elkaar zitten.

Juist toen ik wat meer meubels ging maken voor de hobby, ben ik mijn machines daarom gaan afstellen.

Is op internet inderdaad veel over te vinden. Zo super veel werk is het ook weer niet hoor. Je moet alleen zorgen dat je een goede blokhaak hebt en voor een tafelzaag een hoekmeter die je met een magneet aan het zaagblad hangt.

Twee kanten verstek is wel gemakkelijk maar geen must. Uit mijn hoofd zou ik zeggen dat mijn afkortzaag in de een richting 2 kanten op kan (tafeltje naar links en naar rechts draaien) en in de andere richting 1 kant op (zaag met motor kantelen). Die laatste is denk ik ook niet handig naar de andere kant toe want daar zit de motor in de weg. Als je de zaag dus naar rechts zou kantelen dan komt de motor al snel tegen het werkstuk aan.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Hoe duurder de machine, hoe beter deze afgesteld kan worden, en hoe minder deze afgesteld hoeft te worden :wink:
In de handleiding (meestal al voor aanschaf te downloaden) kan je vinden hoe het afstellen moet. Daar kan je rekening mee houden bij de keuze voor machine. Voor het meeste gebruik (en voor de vaardigheid van de meeste klussers) is exact nauwkeurig niet nodig.

Het is handiger als je per machine een apart onderwerp aanmaakt. Daardoor is het voor iedereen overzichtelijker en later makkelijker terug te vinden. Graag wel eerst even via de zoekfunctie kijken of er niet al soortgelijke vragen zijn gesteld.

Ik verander van deze het onderwerp.
 

Hebeentuin

  • #8
Volgens mij is een blad van 256 voldoende. Dan kom je al op 9 cm diepte.

Sommige machines zijn borstelloos. Dan bedoelen ze die koolstof verbindigen denk ik? Is dit een groot voordeel?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Een goede zaagsnede begint met een goed blad. Bij veel merken is het blad helaas een sluitpost geworden.

Borstelloos wil zeggen dat er geen koolborstel aanwezig zijn.
 

Hebeentuin

  • #10
Koolborstel bedoelde ik. Omdat dit iets is dat slijt lijkt het mij een voordeel als het een borstelloze machine is. Klopt dit? Of is dit verwaarloosbaar?

Sorry, wat bedoel je met dat het zaagblad een sluitpost is? Bedoel je dat je niet moet bezuinigen op een goed blad? Ik heb wel gezien dat er in de maat 256 de meeste zagen te koop zijn.

Het afstellen is iets dat erbij hoort weet ik inmiddels. Ik las wel dat er soms een marge zit bij de zaagsnede, ik begreep het niet helemaal. Maar als ik dat donker groene merk koop zou het goed moeten zijn denk ik.
 
Laatst bewerkt:

Krunnie

Specialist Elektra
  • #11
Of je met een blad van 250/256 mm tot 9 cm diepte komt hangt af van hoeveel ruimte de motor inneemt. Zoals ik al in je andere topic schreef heb ik om die reden een zaag gekocht met een slankere motor met lager vermogen om de diepte die ik nodig had te halen. Mijn zaag is met name voor afkorten van kunststof kozijnprofielen, vandaar dat ik met een lichtere motor toe kan. Die profielen zijn grotendeels hol. Maar wanneer je moeilijker zaagbare producten zaagt is een zwaardere motor misschien juist beter.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #12
Je moet niet bezuinigen op een zaagblad.
De duurste afkortzaag met een slecht blad levert een slechte zaagsnede op.
Een goedkope afkortzaag met een goed blad en goed afgesteld levert een goede zaagsnede op.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Vaak wordt er standaard inderdaad niet zo'n geweldig zaagblad geleverd. Dus het loont wel om meteen te investeren in een goed zaagblad. Het zaagblad is immischien nog wel belangrijker dan de machine zelf.

Koolborstelloze machines zijn wel de trend aan het worden. Je hoeft er inderdaad geen koolborstels te vervangen dus. Zeker met machines die veel vlieguren maken, kan dat zeker handig zijn. Voor een hobbyist is het anders ook weer niet zo dat je ieder jaar nieuwe koolborstels moet monteren hoor.
 

Hebeentuin

  • #14
Bedankt voor de input! Ik heb het meegenomen.

Ik ben er wel uit. Ik kan geen merken etc noemen maar ik post wel even de specificaties als dat geen probleem is. Mocht je het willen bekijken en je valt wat op wil je me dat dan nog even laten weten? alvast bedankt. Ik ga er vanuit dat deze machine ook prima hardhout zaagt. Niet dat ik dit veel ga doen, maar toch. De meeste machines hebben vergelijkbaar vermogen of net iets meer.

Ik kom op deze machine uit omdat het volgens mij voldoet aan de werkzaamheden. Ik heb het zaagblad/ zaagdiepte bepaald en ben gaan vergelijken. De andere vergelijkbare machines van andere merken zijn soms wel 100% duurder. En, het moet ook niet te gek worden, ondanks dat het wel verleidelijk is met de vele opties die mogelijk zijn. Dit is een mooie machine voor de gevorderde beginner voor regelmatig gebruik, is mijn indruk. Nogmaals bedankt.
  • Trekfunctie voor brede werkstukken
  • Compact en lichtgewicht, ook geschikt voor vervoer met één hand
  • Robuuste constructie van aluminium persgietwerk voor zeer zware eisen
  • Eenvoudig transport door ergonomische draaggrepen en zaagkopbeveiliging
  • Doeltreffende spaanafzuiging via geïntegreerde spaanopvangtrechter
  • Snelle en precieze instelling van gangbare hoeken via vergrendelpunten
  • Laser voor de exacte weergave van de zaaglijn (netvoeding, geen batterijen nodig)
  • Traploos uittrekbare tafelverbredingen, afneembaar voor het ondersteunen van lange panelen, lijsten etc.
  • Helder LED-werklicht voor de verlichting van het zaagbereik (netvoeding, geen batterijen nodig)
  • Hoge, zijdelings verschuifbare geleiders voor veilig zagen
  • Materiaalklem voor het goed vastzetten van het werkstuk van boven of van voren
  • Diepteaanslag voor het eenvoudig maken van groeven
  • Zaagkop naar links kantelbaar, met extra hoekbereik voor verdekte zaagsneden
  • Alle schalen en bedieningselementen vanuit de werkpositie zichtbaar en intuïtief te bedienen
  • Eenvoudige zaagbladwissel door asvergrendeling; geen demontage van de pendelbeschermkap noodzakelijk
Afmetingen
790 x 515 x 515 mm
Steunvlak
340 x 775 mm
Max. zaagbreedte 90°/45°
305 / 205 mm
Max. zaagdiepte 90°/45°
92 / 47 mm
Zaagvermogen 90°/90°
305 x 92 mm
Zaagvermogen 45°/45°
205 x 47 mm
Draaischijfinstelling links/rechts
47 / 47 °
Zaagbladhelling links/rechts
47 / 2 °
Zaagblad
54 x 30 mm
Opgenomen vermogen S1 100%
1450 W
Opgenomen vermogen S6 20%
1800 W
Nullasttoerental
4500 /min
Toerental bij belasting
3150 /min
Zaagsnelheid
60 m/s
Gewicht
16.3 kg
Kabellengte
2 m
Geluidsemissie
Geluidsdrukniveau
99 dB(A)
Geluidsvermogensniveau (LwA)
106 dB(A)
Meetonzekerheid K
3 dB(A)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #15
Verkapte merkverwijzing verwijderd - mod

Prima machine, mijn vader heeft dezelfde. Enige puntje is dat de schakelaars voor de laser en verlichting na en tijdje moeilijk kunnen doen door stof. Schoon blazen of contact spray wil dan wel helpen.

Verder goed af te stellen, krachtig en goede stof afvoer. Ga je veel plezier van hebben!
 
Laatst bewerkt door een moderator:

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #16
Apart dat de meeste machines naar links kantelen. Als ze naar rechts zouden kantelen, heb je veel beter zicht op je werkstuk en wordt het veiliger en nauwkeuriger werken. De mijne kantelt beide kanten op, maar die is wel van een hele andere prijsklasse.

Ik zou de genoemde machine in het echt bekijken en even voelen hoeveel speling erin zit. Verwacht geen hele nauwkeurige machine, maar voor de gemiddelde klus prima.
 

132184

  • #17
Alles hangt af van het gebruik.

Ik gebruik een afkortzaag nogal veel in combinatie met een invalzaag omdat ik geen zaagtafel heb.

Maar ik ga de afkortzaag wegdoen een een tafel kopen.

De mijne is een beterkoop duits merk , buiten de lage prijs zijn dit de nadelen;

1 trekfunctie tot 42 cm, dubbele draagarmen, geheel dis te onstabiel en dus speling, koop eentje met max enkele geleiding,

2 gewicht, owv die dubbele geleiding loodzwaar en zeer moeilijk om effe te verplaatsen naar de werkvloer, ook owv die dubbele geleiding tamelijk groot. Let even op het gewicht dus

3 laser snel defect, dat ding zat er op maar gaf al snel de geest, was wel handig toen hij nog werkte

4 afregeling onnauwkeurig, zowel de kantelhoek als de rotatiehoek, zit speling op, enige wat ik kan doen is dus elke keer nameten, zelfs de nul graden en loodrecht is niet te vertrouwen, dat is nu toevallig het belangrijkste van zo een ding en ik vrees dat dat enkel op de beter merken goed zit.

5 afzuiging, heb hier en daar wat moeten aanpassen, stukje uitzagen, plastiekje bijplakken om zoveel mogelijk zaagsel weg te krijgen, maar het is en blijft een gigantische stofboel. Ik zet de zaag buiten als het kan, met afzuiging erop en dan nog...

Conclusie; koop een degelijk merk zodat je tenminste de instelling kan betrouwen, wil je bouwhout zagen, dan geen probleem, maar netjes op maat zagen elke keer opnieuw is niet doenbaar met goedkoop spul.

Goedkoop slechtkoop, ding heeft me nochthans een tiental jaar geleden meer dan 300 euro gekost, was een eindereeks prijs daarenboven.

Toevallig is een buitenfirma hier aan het werk en zij gebruiken japans merk met 2 accus erop, werkt zeer stil en de instelling is top. Trekfucntie meen ik was minder dan die 30 cm van degene die jij wil.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #18
Hehe .... het forum staat vol met 'de gele bouwmarkt', het merk 'Heel Goed' of een @ ipv a etc. maar verwijzen naar een groen merk met een M mag dan ineens niet?

On topic:
Naar rechts kantelen doen machines vaak niet omdat de motor aan de rechterkant zit en die dus al gauw het werkstuk zou raken. Duurdere machines hebben daar weer slimme oplossingen voor.
 

132184

  • #19
Ja ik merk dat zondigen tegen de forumregels onbewust snel gaat. Begrijp wel dat onafhankelijk belangrijk is, maar soms zijn er producten die gewoon veel beter zijn om een resultaat te bekomen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Ja, en daar zijn de meningen dan weer over verdeeld wat goed is.
Ik vind sommige machines helemaal niet zo goed, gewoon jammer van het geld.
Koop zo'n machine bij de grotere zaken met goed onderlegd personeel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu