Keuze afkortzaag

132184

  • #21
Die kleur is volgens mij trouwens niet groen...:lol:
 

Hebeentuin

  • #22
Keuzes zijn gemaakt.

Wat betreft die zaagbladen. ik zag dat je positief en negatief getand hebt. Dan bedoelen ze de richting van de tanden als ik het goed heb begrepen. Vervolgens staat de hoek waaronder de tanden staan ook beschreven. Maar kan iemand mij uitleggen in welke situatie je voor de ene of voor de andere kiest?

Ik heb bij de machine wel een goed blad gekocht. Deze is vettig, zit een laag olie op. Is het de bedoeling dat ik die bladen ook onderhoud? Moet ik die smeren ?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #23
Positieve spaanhoek zorgt ervoor dat het blad makkelijk door het hout gaat maar dan wel een ruwere intrede en uittrede geeft.

Een negatieve spaanhoek zorgt ervoor dat het blad meer weerstand ondervindt met zagen maar wel een nettere intrede en uittrede geeft.

Negatief is vooral bedoeld om netjes plaatmateriaal te zagen. Positief juist om snel massief hout te zagen zoals balken.

Je kunt via Google veel info vinden over zaagbladen. Ook over de vorm van de tanden e.d.

Over het algemeen is er weinig onderhoud nodig. Gewoon zorgen dat het spul een beetje schoon blijft. En op zijn tijd een keer laten slijpen.
 

132184

  • #24
hoe slijp je dat? Heb geprobeerd een widea blad te slijpen maar denk dat ik iet sverkeerd deed want ik merkte niks nadien, heb je speciaal gereedschap nodig?

Olie op het blad zal waarschijnlijk af fabriek zijn, als je je materiaal droog bewaart dan moet je normaal niks doen aan een blad, olien zeker niet want dan heb je kans dat die olie op je volgende zaagstuk hangt
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #25
Laten slijpen.
Blad vetvrij maken voor eerste gebruik als je hout zaagt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #26
Laten slijpen inderdaad. Ik gebruik ze hobbymatig dus 1x per jaar slijpen is voor mij meestal voldoende. Ik breng ze dan naar de lokale gereedschappenwinkel en een paar dagen later kan ik ze weer ophalen. Kost maar een paar tientjes, afhankelijk van hoeveel tanden een blad heeft.
 

132184

  • #27
dat is nu mijn nadeel, wil altijd alles zelf kunnen, heeft me al veeeel tijd gekost en waarschijnlijk ook al veeel geld, kan me al inbeelden dat je een diamant schijf of zoiets nodig hebt, heb het geprobeerd met een slijper voor kettngzagen, maar widea metaal is gewoon keihard en je ziet geen verschil.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #28
Iemand die alles zelf wil kan maar beter zorgen dat hij op de hoogte van (on)mogelijkheden van materialen en machines.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #29
  • Like
Waarderingen: Rooster

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #30
Het stof wat vrij komt bij het slijpen schijnt niet echt gezond te zijn, bron oa Wikipedia
Om alle tanden even veel te slijpen is niet eenvoudig. Met als gevolg dat het blad minder goed snijdt
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #31
wil je veilig en nauwkeurig werken dan het zaagblad laten slijpen, er treedt onbalans op, dat merk je de eerste keer waarschijnlijk niet maar de trillingen zijn slecht voor de machine.
Een blad slijpen gebeurt niet zomaar, alle tanden worden stuk voor stuk gecontroleerd met een laser, beschadigde tanden worden vervangen.
Voor weinig geld heb je een z.g.a.n. blad.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #32
Ik zou er inderdaad ook niet zelf aan beginnen. Gewoon laten doen. Of als het zaagblad niet al te duur was deze op enig moment gewoon vervangen.
 

132184

  • #33
OK, die opstellingen lijken perfect op hetgeen ik nu heb, zou dus enkel maar een diamantblad moeten kopen ipv het volle slijpblad
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #34
Dat over het volle slijpblad kan ik niet volgen.
Wat versta onder "enkel maar" een diamantblad.
 

132184

  • #35
De slijptol voor kettingzaag kan ik ook gebruiken voor zaagbladen of heggenscharen, op die tol zit een kleine slijpschijf , een gewone dus geen metalen met een diamanthandel. Maar eentje speciaal om te slijpen, rood van kleur. Lijkt me een soort schuurmateriaal maar is te zacht voor Widia plaatjes.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #36
Ja zonder diamant kun je het sowieso vergeten inderdaad. Al vind ik het dat gedoe niet waard. Zelf ben je een behoorlijke tijd aan het klooien en je krijgt het nooit zo scherp als de professional.

Ter indicatie las ik de stelregel dat laten slijpen vaak 20 a 30 cent per tand kost. Is wel aardig in lijn met wat ik ervoor betaal.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #37
Die schijfjes voor het slijpen van een zaagketting zijn absoluut niet geschikt voor widia.
Zoals ik al eerder schreef; zorg dat kennis hebt van materialen en machines.
Het is trouwens niet de bedoeling onprofessionele reacties te geven, klussers moeten er van op aan kunnen dat reacties voldoende kwaliteit hebben.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu