Keukenwasbak niet verstopt loopt zeer langzaam leeg

8taurus8

  • #1
Daar is er weer 1 :lol:



Ugh hoe een klein probleem zulke frustratie kan opwekken!! :mrgreen:

Ik weet wat de issue denk ik is maar ik begrijp gewoon niet waarom.

De stukken en zowel de afvoer zijn niet verstopt. Dit weet ik omdat ik de stukken er af heb gehad om te kijken of ze verstopt zaten en heb water direct door de afvoer gedaan en geen problemen.

Na een beetje wat gelijke berichten gelezen te hebben denk ik dus dat het met lucht te maken heeft maar ik snap gewoon niet waar het probleem zit.

Zoals jullie zien een vrij simpele constructie en daarom frustreert het mij zo dat ik het niet voor elkaar krijg dat ie normaal water afvoert.

Als ik water laat lopen dan loopt het weg tot het eerste stuk vol is en dan loopt het verder in de wasbak vol.

Heb de afvoer van de wasbak in mijn badkamer ook weleens eraf gehaald om schoon te maken en weer aangesloten en geen probleem maar de keuken afvoer wil me maar niet lukken.

Wat mis ik?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Een beginnende verstopping vanaf het deel wat de muur in gaat.
 

8taurus8

  • #3
Ik kan het mij niet voorstellen. Ik heb daar hele liters direct doorheen gespoeld en het liep allemaal direct weg.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Een ontluchtingsprobleem, de lucht in de pijp kan niet weg en daardoor loopt het water aleen mar langzaam of helemaal niet weg.

Staat tig keer beschreven op het forum.
 

8taurus8

  • #5
Ja staat tig keer beschreven zoals ik al zei maar ik zie geen oplossing met de constructie die ik heb dus als jij die hebt hoor ik het graag.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Tja, ik ben geen helderziende dus ik kan niet zien hoe de leiding verder loopt.
Plaats even een tekening van het leidingverloop.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #7
IK denk dat 8taurus8 bedoeld dat hij geen mogelijkheid ziet in deze constructie een beluchter te plaatsen.

Maar met een beluchte sifon is dat probleem denk ik opgelost.
 

8taurus8

  • #8
De leiding loopt links diagonaal af en daarna 5 cm boven de vloer rechtstreeks het gebouw in.

Ik heb een keer de grijze pijp die met een rubber de muur in loopt omlaag gedrukt en toen hoorde ik lucht ontsnappen en liep het water ook direct weg dus zou die sifon daarbij helpen?

Dat het met beluchting te maken had was ik achtergekomen door andere berichten hier maar ik snap alleen niet waarom het eerst wel werkte en nu pas als ik lucht laat ontsnappen.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Meest waarschijnlijk is toch dat er verderop een (beginnende) verstopping zit.

Als jij er 'los' water doorheen laat lopen heb je volledige beluchting. Dus kun je dat niet als maatstaf gebruiken om vast te stellen dat er geen verstopping zit.

Ik zou er toch mooi even een ontstoppingsveer doorheen halen of een hogedrukspuit met rioolhulpstuk. Is (zo te zien) relatief makkelijk te doen omdat je veel los kunt halen.

Misschien denk je dat het wel meevalt met wat er in zo'n gootsteenafvoer aankoekt. Nu ik kan je zeggen: ik heb een (ouderwetse) vetvangput op ca 2 meter van de gootsteen en die gootsteen zit daar als enige op. Terwijl wij erg zorgvulding zijn met borden en pannen eerst even afvegen, zodat er zo min mogelijk vet in de gootsteen wegspoelt, staan we elke 2 jaar dat we die put leegscheppen verbaasd hoeveel vet er in dat ding is blijven hangen.

Het hete water waar vet in opgelost is koelt bij jou verderop in de leiding af, koekt dan aan tegen de zijwanden en dan vernauwt zich de afvoer steeds maar weer. In het begin krijg je dan het genoemde effect dat het traag wegloopt of alleen met extra beluchting, naderhand gaar het helemaal niet meer. :wink:

Een beluchte sifon bestaat er trouwens ook in de uitvoering zoals die er bij jou op zit:

 

8taurus8

  • #10
Ok klink logisch. Heb net de corporatie gebeld of een loodgieter onder de service kosten valt en volgens hun wel dus ik laat het maar aan de pro's over.

Bedankt voor de reactie.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Nou dat zou mooi zijn. Laat je het resulaat nog even weten?

PS. Het is echt niet nodig steeds de tekst die er direct boven staat te quoten. Maakt het alleen maar slecht leesbaar. :wink:
 

8taurus8

  • #12
Ahja, ik zit dagelijks op een drukbezochte forum waar elkaar quoten de standaard is zodat mensen een melding krijgen als je op hun reactie reageert maar die forum software verkort lange berichten in quote automatisch maar hier is dat niet dus zal het onthouden.

Wat betreft even laten weten hoe het gegaan is, sure, als je dat interessant vind zal ik later nog even berichten over hoe en wat.
 

8taurus8

  • #13
Ik zou er nog even op terug komen.

De loodgieter is net vertrokken en ben blij dat ik die heb laten komen.

Ongeveer 8 meter in de leiding zat het aangekoekt, wat een lucht kwam eruit :mrgreen:

Enfin, hij loopt nu nog beter dan toen ik hier kwam wonen dus opgelost.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #14
Zelden meegemaakt dat zo'n (vaak lastig) probleem waarover hier gevraagd werd, zó snel werd opgelost.

Bedankt voor de terugmelding! :prima:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Mooi dat het opgelost is.

Een beluchter heeft geen enkele zin, de ophoping van lucht zat in de liggende leiding verderop, een beluchter voert lucht aan achter de massa water, een ontluchter, zoals ik eerder schreef, voert de lucht af naar het hoofdriool zodat er dan geen tegendruk is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Walker schreef:
Een beginnende verstopping vanaf het deel wat de muur in gaat.
Als dingen ineens niet meer werken zoals voorheen zul je moeten zoeken naar mogelijke oorzaken door veranderingen. Als je zelf niets hebt gewijzigd, zul je het moeten zoeken in dingen die "spontaan" wel kunnen wijzigen. Een (beginnende) verstopping was in dit geval het meest voor de hand liggend.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu