Keukenplafond verlagen

Gilles

 • #1
Hallo, ik ben op deze site gekomen via Google, en heb al diverse topics gelezen ;) Leuke site!

Ik zal het "probleem" even omschrijven.

Oude situatie:
De ruimte (keuken) is 2m35 breed bij 3m65 lang en 2m65 hoog.
Het is een appartement uit 1960 en alle leidingen waren nogal zichtbaar aanwezig. Het appartement beschikt over een centrale afzuiging en een CV ketel in mijn keuken. Helaas heb ik geen foto's van de ruimte.

Huidige situatie:
Er is een nieuwe keuken besteld. Bij de nieuwe keuken komt een afzuigkap met motor. De slang hiervan zal via het verlaagd plafond naar buiten geleid zal worden. De diameter van deze afzuigkap-slang zal 15cm bedragen, volgens opgave keukenbedrijf.

De leidingen zijn compleet herlegd door een goede vriend van me, hij heeft de leidingen keurig zo dicht mogelijk tegen het plafond gelegd. Deze leidingen wil ik ook graag wegwerken onder een verlaagd plafond.

Gewenste situatie:
Het plafond zal ongeveer 17cm verlaagd moeten worden. Tegen de verlaging zullen stucplaten worden gemonteerd waarna er door een stucadoor een schuurwerk laag tegen zal worden gezet. Vervolgens zal het e.e.a. worden afgewerkt met structuurverf. Verder zullen er in het verlaagde plafond een aantal halogeenlampjes worden gemonteerd.

Mijn vragen aan jullie:
 1. Hoe kan ik het beste dit plafond verlagen? De balken (?) met beugels tegen de zijmuur bevestigen, of tegen het plafond boren met hoekprofielen?
 2. Hoe moet ik vervolgens de stucplaten tegen de houten balken monteren? Kan dit door een lijm-schroef verbinding of is er een andere / betere manier?
Ik heb geen twee linkerhanden en ben 24 jaar. Echt veel geklust heb ik nog niet in mijn leven maar wil wel graag dingen leren!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Bedankt voor het compliment over de site.

  Ik denk dat u voor advies het beste een timmerman kunt opduikelen, we moeten een complete plattegrond hebben om een goed advies te kunnen geven, een timmerman kan het ter plaatste bekijken en misschien even helpen waar nodig.

  Succes.
   

  Gilles

  • #3
  Daar zat ik niet op te wachten. ;) Maar toch bedankt voor je reactie.

  Voor een plattegrond zie onderstaand plaatje:  - De leidingen zijn rood (linksonder). Deze leidingen lopen wel dichter bij
    de muur, maar voor het gemak heb ik ze wat van de muur getekend.
  - De CV is blauw gekleurd.
  - De afzuigkap komt boven midden van de muur en loopt via de pijlen
    straks naar buiten.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Heel duidelijk, daar kan ik wat mee.

  Schroef een plank langs de lange zijdes aan de muur en zet daar de balkjes tussen op 40 cm afstand, dat is de breedte van de stucplaten.
  Dit kan ook met balkdragers maar dit is veel boorwerk dat precies op de goede hoogte moet zitten, een boor wil nog wel eens weglopen.

  Persoonlijk zou ik er voor kiezen om het plafond niet te veel te laten zakken, het plafond wordt dan wel erg laag, u kunt overwegen om voor de afvoer van de afzuigkap een koof te maken en de rest van het plafond op balkdikte te verlagen.

  Balkdikte aanhouden van 10 x 5 cm, bezuinig niet op de kwaliteit van het balkhout, dit mag gewoon vuren zijn maar wel goed recht.
  Op de plaatsen waar de c.v. leidingen lopen kunt een inkeping maken in de balk.

  Denkt u er ook aan om de stopcontacten voor de spots op de goede plaats te zetten zodat u er ook bij kunt ?
  Moet u met de elektrabuis door de balken doe dit dan zo dicht mogelijk bij de muur, het komt de stevigheid ten goede en die paar meter doen er niet zoveel toe.

  Succes.
   

  Ace

  Specialist Wanden
  • #5
  Je kunt het plafond ook verlagen met 27/60 blik en u30 profielen, en dan de platen erop schroeven. Dit systeem kun je afhangen met directhangers of nonius onder en bovendelen. Systeem op zich is snel en strak te monteren.

  Met dit systeem hoef je maar maximaal 3 cm onder het laagste punt (de afzuiging) te zitten. Is volgens mij ook goedkoper dan hout en sneller te verwerken. Hoef je iets in te kepen.

  Groetjes Richard
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu