Afwerken keukenplafond/wanden

Ribruijn

  • #1
Allen,

Situatie: jaren '50 woning. Keuken aan de achterzijde uitgebouwd, plat dak erboven. Van dak vorige zomer de dakbedekking vernieuwd en "omgekeerd dak" gemaakt (van buitenzijde geïsoleerd). Keuken wordt er op dit moment uitgesloopt. Voorzetwanden zijn wat vreemd gemaakt door vorige eigenaar en gaan er ook uit. Alles weg tot de kale houten vloer, kale muren en kale plafondbalken. Daarna alles weer strak opbouwen, strakke voorzetwanden plaatsen, gipsplafond met spotjes, keuken erin en afwerken.
Vraag 1: buitenmuren keuken zijn spouwmuren uit 1977. Geisoleerd met glaswoldeken in de spouw. Bij het slopen zie ik dat er achter de regels van de voorzetwand aluminium noppenfolie is geplaatst. Een beetje losjes, niet eens afgeplakt. Toch is alles kurkdroog, wellicht door het feit dat de spouw al is geïsoleerd met glaswol. Als ik nieuwe regels plaats voor de gipsplaat, zal ik dan tegen de muur en onder de regels dan weer opnieuw noppenfolie plaatsen, en dit keer wel heel strak in lagen, afgeplakt op de naden met aluminium kleefband? Of maar geheel achterwege laten?
Vraag 2: bij dichtmaken plafond nog een dekentje steenwol/glaswol op de gipsplaten leggen (blijft nog een dikke luchtlaag over tussen wol en dakbedekking) of lekker open laten omdat er toch al een omgekeerd dak is gemaakt en je zo juist het risico loopt om toch weer condens op het dakbeschot te krijgen (wat je juist hebt vermeden door het omgekeerde dak)

Thanks, groeten.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dat de het binnenblad droog is klopt vrijaardig. Komt er geen isolatie bij zou ik het aluminium handhaven het werkt gunstig. Hoe dampdichter je het maakt hoe gunstiger.
Als het plafond er uit ligt kan je zien hoe de spouw is aangesloten tegen de dakvloer. Kijk of er lucht van de spouw naar binnen kan komen. Sluit dat in ieder geval af.
Nog isoleren plafond. Dat gaat wel maar is op het randje. Wat is de afstand bovenkant plafond en onderzijde dakvloer. De dakvloer is van planken of platen. Hoe dik is de isolatie op het dak. Hoe dik zou aan de onderzijde willen.
 

Ribruijn

  • #3
Ok. Er komt geen isolatie meer bij dus er gaat weer folie achter de regels en zal het netjes dichtplakken tot 1 afgesloten geheel. Duidelijk, dank.

Verder: bij het maken van het omgekeerde dak (je hebt het topic 2 dagen terug nog als voorbeeld aangehaald) heb ik de ruimtes tussen spouwmuur en dakbeschot aan de binnenzijde al helemaal dichtgemaakt/dichtgepurd omdat de binnenzijde nu deel uitmaakt van de "warme" constructie. Dat is gedaan.

Plafond: ik hoef hier niet per se te isoleren. Plafond in de keuken is er al uit maar platte dak loopt in de huiskamer nog door. Daar ligt nog altijd de glaswoldeken op de gipsplaat met ca. 10 cm ruimte tussen bovenzijde glaswol en planken dakvloer. Omgekeerd dak bestaat uit bitumen met daarop ca. 5 cm roofmate met glasvlies en dreentegels. Ik kan het plafond in de huiskamer niet meer openmaken op straffe van echtscheiding :D maar kan de glaswol wel verwijderen met een haak of iets dergelijks, het ligt los.

Zal zo vanaf de laptop even wat foto's uploaden voor een beter beeld.

Foto 1: spouw ventileert nu niet meer aan de warme zijde. Voor het door mij gemaakte omgekeerde dak hadden we een "koud dak".



Foto 2: keukenplafond ligt er al uit.



Foto 3: In de woonkamer ligt onder het omgekeerde dak op de gipsplaat dus nog wel glaswol. Dat lag er in de keuken eerst ook ("koud dak")

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Mijn vraag is hoe diep is dat gedeelte waar de glaswol ligt. Dat deel dakvloer zou in principe kouder blijven, wordt minder opgewarmd van binnenuit en het deel vocht blijft hetzelfde.
In een volledige constructie zou het wol in de weg zitten. Er wordt aangegeven dat zodra het buiten rond om de -4 gr is ga je naar het maximaal toelaatbare toe. Is het geen moeite zou ik het voor de zekerheid weg nemen.
Het deel waar de isolatie nog licht is daar misschien al iets te zien of te voelen van condensatie vooral waar de temperatuur het laagst is van het dak.
 

Ribruijn

  • #5
Is geen moeite, kan zo weg. Ik kan er nu alleen niet goed bij. Zal er goed naar kijken als ik met de keuken bezig ben maar zal het voor de zekerheid weghalen, iedere kans op condens aan het dakbeschot wil ik in de kiem smoren, heb er al genoeg ellende mee gehad. Dank!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu