Keukenkastfronten egaliseren

MeEd

  • #1
Ik heb 6 kleine en 8 grote keukenkastfronten ( bij elkaar toch zo'n 10m2 ) van mdf met verticale gleuven. Ik wil de fronten blijven gebruiken ( mdf is van zeer goede kwaliteit ) en de gleuven dicht "kitten of plamuren of .........?
Dus alle voorbereidingen VOOR het schilderwerk.
Enig idee hoe ik het beste te werk kan gaan en waarmee?

 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Als je het naadloos en strak wilt krijgen is het denk ik het beste de groef rechthoekig uit te frezen en een MDF-lat er in te lijmen.
 

MeEd

  • #3
Nee, Frezen ga ik niet doen. Maakt niet uit als het arbeidsintensief is.....
Ik dacht........ eerst opvullen en dan uiteindelijk plamuren. Maar waarmee?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je al kunt plamuren, dan zul je eerst moeten zorgen dat het 'plamuur' kan hechten. D.w.z. voor lakplamuur zorgen dat er een goed hechtende grondlaag op zit. Of voor een twee componentenvuller het hout kaal maken.

Voor lakplamuur lijkt me het te vullen deel veel te diep. Lakplamuur droogt / hardt uit door verdamping van het oplosmiddel. Wordt gegarandeerd een mislukking. En gaat barsten na droging.

Blijft over een of andere vorm van tweecomponentenplamuur. Bijv. epoxy plamuur (bijv. 'houtrotvuller').

Maar ook daarvan vrees ik dat, zelfs als je eerst het keurig kaal schuurt, het t.o.v. het mdf een verschillende werking zal hebben. Dat betekent dat het er na plamuren en glad schuren + schilderen keurig uitziet, maar dat na verloop van tijd scheuren in komen, precies tussen de laag vulmateriaal en het eigenlijke mdf.

Voor mijn gevoel heeft je plan dan ook weinig kans van slagen, véél minder dan wanneer je de plaatjes mdf gewoon zou vervangen (door een goede kwaliteit mdf).

Vergeet niet dat die tweecomponenten vulmiddelen behoorlijk duur zijn, dat je er een enorme klus aan hebt om het kaal te schuren (het moet echt helemaal kaal hout zijn voor goede hechting), dan het vulwerk dat je meestal niet in één keer goed krijgt. Vervolgens glad schuren, waarna je ontdekt dat er toch nog kuiltjes zitten, dus wéér vullen (en schuren)...

Pas daarna zou je met grondverf kunnen beginnen, met het risico dat de nieuwe stukken een andere structuur krijgen dan de oude. En dus het risico van verschillend werken en dus barsten na verloop van tijd.

Ik zou het wel weten, ook al ben ik best geoefend in het gebruik van plamuurmessen en dergelijke vulmiddelen... :?

Edit: spelfoutjes...
 

MeEd

  • #5
Ja heel moeilijk. Ik denk er ook goed over na. Met " jullie " hulp 😉
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Plamuur gaat niet mooi worden. Lastig om zo'n brede strook echt strak te krijgen en om dezelfde structuur te krijgen als het MDF. Zelfs bij een lat erin lijmen heb je kans dat de naden zichtbaar blijven. Maar volgens mij geeft dat de grootste kans op een mooi resultaat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Ik zou, voor ik begon, een offerte op vragen bij een interieurbouwer of kleine keukenfabrikant wat de kosten van nieuwe deuren zijn en dan beslissen wat te doen.
 

MeEd

  • #8
Dat snap ik. Maar het uitvoeren (......) is een hobby.
Ik denk dat ik overstap op plan B.
Nml. kastfronten omdraaien en alleen de scharniergaten en handgreep( boor) gaten dichtmaken. Veel eenvoudiger M i
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Met de scharniergaten heb je hetzelfde probleem. Het is lastig naadloos te krijgen.

Proberen kan natuurlijk altijd. Eerst eentje is aan te raden.
Als het een hobby is, moet het frezen ook zeker aanspreken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu