Keukendeurtjes maken van welk materiaal?

Ronron

  • #1
Beste allemaal,

Hierbij mijn eerste bericht. Momenteel ben ik een camperinterieur aan het maken en natuurlijk werk ik veel met hout. Lang leve hout! Ik heb de volgende vraag.

Het onderwerp 'Keukendeurtjes maken' van Rielroel uit 2007 vermeld dat deurtjes van massief hout krom trekken.
In tegenstelling tot H@ns zijn bericht dat een deurtje gezaagd uit een meubelpaneel krom trekt, lijkt mij dit niet zo te zijn. Ik ben geen expert maar meubelpanelen zijn toch opgebouwd uit verschillende verlijmde lagen en juist gebruikt voor deurtjes?

En stel ik wil die deurtjes toch van vuren of eiken timmermanspanelen maken. Hoe voorkom ik dan dit krom trekt? Of kan ik beter een andere houtsoort gebruiken?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Als je het hebt over verlijmde lagen dan heb je het over multiplex. Dat trekt niet krom. Met timmerpaneel wordt meestal bedoeld plaatmateriaal opgebouwd uit stroken naast elkaar verlijmd, dat kan wel krom trekken, zeker onder invloed van vocht en temperatuur.
 

Ronron

  • #3
Het liefste zal ik met timmerpaneel werken. Gewoon écht hout. Deurtjes daarvan maken is dus geen optie begrijp ik.

De rest van de keuken en kasten ga ik dan wel van timmerpaneel maken.

Kan ik de deurtjes niet verstevigen met een frame erachter of zo? heeft iemand daar ervaring mee?
 

Rene2807

  • #4
Om zoveel mogelijk krom trekken te voorkomen, altijd bijde zijde lakken / verven.

als je 1 zijde (zichtzijde) verft of lakt, en dus de achterkant niet, heb je meer kans op krom trekken.
 

Ronron

  • #5
Ik denk dat ik het opgelost heb en post hier mijn idee om anderen met dit vraagstuk te helpen en natuurlijk om jullie visie hierover te horen! :D

Hoe bouwt men momenteel een camper interieur?
Of: men gebruikt meubelpanelen van 18mm, wat dik en zwaar is.
Of: men koopt de speciale meubelpanelen voor camperbouwers van 15mm. De laatste vind ik nog steeds te dik en zijn heel duur.
Of: men maakt een frame en daar dan triplex op. Dat vind ik echter voor een keuken sowieso een minder goed idee en zeker niet handig met al die balkjes erachter waar je het triplex op vastzet. En het afwerken, vooral de zaagkanten, maar ook de nagels of schroeven is lastiger/minder mooi. En je zit dan nog steeds dat je ook deurtjes moet hebben!
Of: men gebruikt multiplex wat in meerdere diktes verkrijgbaar is. Weer zit je dan met het afwerken, vooral de zaagkanten, dat is lastiger/minder mooi. En de deurtjes?
Of: men gebruikt MDF. Dat vind ik minder omdat het vocht opneemt, zwaarder is én je hebt geen 'tekening' van de houtnerven.

Waarschijnlijk ga ik daarom het volgende doen:
De kasten en andere ombouwen worden van Vuren timmerpanelen 12mm. Via een houthandel heb ik net vernomen dat deze nog niet in de winkel liggen, maar 'toevallig' volgende week wel. Deze 12mm wordt de nieuwe standaard dikte (i.i.g. bij hun). Je kan het natuurlijk ook van een hardere houtsoort maken. Eiken bijvoorbeeld. Dat is wel heel mooi, maar veel duurder en zwaarder. (vuren 14 euro per m2, eiken ca. 50 euro per m2) Dit vurenmateriaal is vrij licht van gewicht.
De afwerking wil ik met een soort whitewash beits gaan doen in de kleur ‘sand’. Hierdoor blijf je de tekening van het hout zien, terwijl je hout kan blijven ademen. Vooral handig als er condens zal vormen tussen het hout en de buswand.
De deurtjes worden van 18mm meubelpaneel. Timmerpaneel zal namelijk volgens diverse deskundigen krom trekken. De bouwmarkt heeft tegenwoordig meubelpanelen met één zijkant afgerond. Dat lijkt wel zo profi vind ik, i.p.v. de standaard rechte hoeken. De zaagkant werk ik dan af met fineerband wat je erop kunt strijken. Uiteraard komt de zaagkant bij de bovenkastjes aan de bovenste zijde en de scharnierkant. Bij de keukenkastjes (onderste) aan de onderzijde en de scharnierzijde. Zo heb je altijd de af-fabriek zijden in het zicht.

Overigens zou je ook met HPL laminaat alles kunnen afwerken. Dan hoef je niet met de meubelpanelen en timmerpanelen te werken. Zo kan je voor alles multiplex gebruiken, bijvoorbeeld 12mm. (search the web: Arpa HPL of Egger HPL). Ik vind dat gelijm wat gedoe en is niet mijn sterkste kant, terwijl ik mezelf het eerder genoemde goed zie doen.

Ik heb meer dan een week zitten tobben en denken (en dromen ’s nachts) welk materiaal het meest geschikt is. :denk:
Daarom hoop ik dat ik hiermee anderen van dienst kan zijn. Mocht je als ervaringsdeskundige een opmerking of vraag hebben, dan lees ik hem hieronder wel (of per pm).

Vriendelijk groet, :super:

Ron
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
18mm spaanplaat deurtjes. Is dat niet onnodig dik en zwaar?

Worden dat soort interieurs meestal niet van berkentriplex gemaakt? Is er in diverse diktes, relatief licht, goed te bewerken en een mooie tekening. Kopse kanten worden wel eens zo gelaten en alleen afgelakt.
 

Ronron

  • #7
Goeieavond allemaal!

Op het camperforum zegt iemand het volgende over het interieurbouwen met vuren timmerpanelen:
Ik ben bang dat je hier spijt van gaat krijgen. Ikzelf heb in mijn eerste camper ook deze vuren meubelplaten gebruikt. Aan beide zijden gelakt met kleurloze lak, (want de houtnerf is zo mooi :-B :-B ) In de zomer geen enkel probleem, maar in de -vochtige- winter was er geen kastje of lade meer open te krijgen. Alles klemde doordat de panelen waren uitgezet, want je weet: "Het enige op deez` aarde dat werkt is hout."

Wat vinden de experts hier op dit forum? (ik ga het niet aflakken maar beitsen zodat het blijft ademen)
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #8
Frank schreef:
Als je het hebt over verlijmde lagen dan heb je het over multiplex. Dat trekt niet krom. Met timmerpaneel wordt meestal bedoeld plaatmateriaal opgebouwd uit stroken naast elkaar verlijmd, dat kan wel krom trekken, zeker onder invloed van vocht en temperatuur.
 

Ronron

  • #9
Yes, I know. Ik zal mijn vraag beter stellen:

Is er iemand die hier ervaring mee heeft? meubelmakers en interieurbouwers werken toch ook met deze platen?
Als het zo zal werken zoals diegene van mijn quote zegt, dan zal toch niemand er mee werken?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu