Twee (IKEA) keukendeurtjes aan elkaar monteren

NickM

 • #1
Goedemorgen,

Ik heb even jullie hulp nodig. Ik heb een keuken van IKEA en daarin heb ik een inbouwkoelkast gemonteerd. Bij de keuken zijn voor de koelkast twee bedekkingsdeuren geleverd omdat 1 bedekkingsdeur te klein was voor de kast. Nu wil ik deze twee bedekkingsdeuren met elkaar verbinden, maar durf ik dit nog niet helemaal aan omdat de twee panelen met de scharnierne net iets anders draaien (waarschijnlijk omdat de scharnieren gewoon ook net wat anders zitten). Hoe kan ik op een veilige manier (dus zonder de deurpanelen te beschadigen) de twee deuren verbinden?

Ben benieuwd naar jullie meningen.
 

Nth

 • #2
Normaal gesproken kan je een dun plaatje aan de achterkant van beide panelen schroeven.

Maar begrijp ik goed dat als je beide deuren tegelijk open doet, je dan de panelen van elkaar ziet verschuiven? in dat geval zou ik de scharnieren opnieuw zetten.
 

NickM

 • #3
Klopt inderdaad, ik heb een verbindingsstukje waarmee ik de panelen aan elkaar kan verbinden. Maar het klopt dat je de panelen van elkaar ziet verschuiven. Zou je de scharnieren dan opnieuw stellen?
 

Nth

 • #4
Als de deuren blijven bewegen van elkaar zou ik me ergeren, maar dat is persoonlijk.
Daarbij kan misschien je vingervelletje tussen de deuren komen.
Je wilt ook de deur als een geheel vast hebben, andere oplossingen zal denk ik gaan zwabberen.
Een andere oplossing kan ook om 2 planken over de hele lengte (verticaal) aan beide deuren vastzetten, en dan van de kleinste deur de scharnieren weg. MAAR, dat kan alleen als 1 deur echt klein genoeg is. anders trekt i na verloop van tijd je scharnieren eruit door het valse gewicht. Ik denk dat dat in jouw geval dus ook geen oplossing is.

Kan je anders wat fotos maken?
 

NickM

 • #5
Ja, het ergert zeker dus de deuren dienen sowieso aan elkaar te worden gemonteerd. De deur boven (de "kleine") is inderdaad nog wel wat te zwaar om zonder scharnieren te laten hangen. Ik zal sowieso vanavond een foto maken. Ik ben bang als ik de deuren nu aan elkaar monteer, dat ik de deuren kapot trek omdat ze niet evenredig bewegen van elkaar.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #6
Zijn het wel dezelfde scharnieren? IKEA heeft een paar soorten die verschillende hoeken open kunnen afhankelijk van de toepassing.

Met exacte dezelfde scharnieren zouden de deuren gelijk open moeten gaan lijkt me.
 

NickM

 • #7
Het zijn exact dezelfde scharnieren, maar ze zijn net iets anders afgesteld (mogelijk zelf schuldig aan), waardoor ze niet helemaal gelijk lopen. Ik wil ze wel gelijk stellen, maar dat lijkt een vrij nauwkeurig en pittig klusje. Ik dacht, miscshien zijn er makkelijkere oplossingen.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
 • #8
Dan zijn maar een paar schroefjes. Eventueel draai je ze bij 1 scharnier er helemaal in en hou je bij hoeveel slagen je maakt. Dan terug zetten en de andere scharnieren op dezelfde manier stellen.

Als je even rustig de handleiding doorleest zodat je snapt welk schroefje wat doet is het niet zo spannend.
 

Nth

 • #9
Ik mijn vorige post noemde ik "zetten" maar bedoelde afstellen. Nu ik teruglees kan dat wat verwarrend zijn geweest.

Als het dezelfde scharnieren zijn en ze hebben op dezelfde afstanden in het hout dan kan je ze "afstellen". Een waterpas komt dan goed van pas. Als de afstanden in het hout anders zijn van elkaar, dat moet je ze opnieuw plaatsen/monteren.
 

NickM

 • #10
Hoi allen, dank voor de tips. Het is inmiddels gelukt. Heb de scharnieren gewoon allemaal op dezelfde stand uitgedraaid en toen waren de deuren precies gelijk! Dank voor de hulp
 
 • Like
Waarderingen: Nth

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu