Keuken op houten vloer, boven kelder. Draagvermogend?

Asandor

  • #1
Dag mededenkers,

Wij zijn sinds 2 weken de nieuwe eigenaar van een leuke (oude) vrijstaande woning. De keuken stamt uit de jaren 70' en deze gaan wij dus vervangen.
Ik ben benieuwd naar jullie ideeën over mijn situatie. Zelf heb ik al wat mogelijkheden bedacht maar hoe meer suggesties, hoe beter.

De huidige keuken staat precies bovenop de kelder. De keukenvloer wordt gedragen door 3 houten balken in het midden van 200mm (hoog) bij 90mm (breed) met een totale zichtbare lengte (dus van muur tot muur) van 380cm. Ik neem aan (aannames zijn gevaarlijk, ik weet het) dat de balken 400cm zijn. Voor de rest leunen de buitenste vloerdelen op de zijwanden van de kelder.
De nieuwe keuken wordt aanzienlijk zwaarder dan de huidige, geen natuursteenblad of iets dergelijks maar meer apparatuur en zwaardere kasten. Zelf heb ik wat onderzoek gedaan naar de overspanning en dergelijke maar dan weet ik nog steeds niet 'hoe dragend' de vloer is in KG of Newton.

Waarom willen we de vloer verstevigen of vervangen?
De vloer veert te veel door voor ons gevoel, je voelt het bijvoorbeeld al met lopen. De vloer bestaat uit (oude) planken van 3cm dik.
We zijn bang dat als de nieuwe keuken hierop staat, de veerkracht van de balken in werking treedt en je dit verneemt in de keuken (aflopend blad, kieren bij kastdeurtjes).

Mijn eigen mogelijke oplossingen tot zo ver:
- De balken verstevigen d.m.v. dikke lariks balken onder de huidige balken bevestigen, dan aan de zijkant van de muur laten leunen op balken die aan de muur en grond bevestigd zitten.
- De balken vervangen voor stalen H-balken.
- Tussen de huidige balken, meer balken plaatsen. Zodat er niet 3 draagbalken zijn maar 5, 6, of 7.
- Onder elke balk 2 bouwstempels.

kelder.png kelderbalken.png keukenkelder.png
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Hart op hart afstand is idd veel te groot. Ik zou er balken tussen plaatsen. Als je nu 3 balken hebt, dan heb je 4 vakken. In het midden van ieder vak een extra balk. Daarmee wordt het totaal inderdaad 7.
 

Asandor

  • #3
@Walker
Bedankt voor je reactie!
Lijkt mij ook een goed plan, misschien ook wel het meest simpele i.v.m. vergunningaanvraag als we wel een hele constructiewijziging zouden moeten doen.

Is er ook ergens een vuistregel met de H.O.H. afstand?
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Google eens op balkenschuif.
 

Asandor

  • #5
Even een topic-bump aangezien ik nog even over iets twijfel.

De balken zijn berekend, dikte, soort en H.o.h. is allemaal bekend.

Enige waar ik nog mee zit is de opbouw van de vloer..

Er ligt nu nog een 3cm houten vloer op, in eerste instantie wilde ik daar osb/underlayment over plaatsen en daarna een dekvloer (pvc of hout o.i.d.)

Maar wat is wijsheid? Met uitgangspunt: Zo min mogelijk doorveren. (h.o.h = 48cm, overspanning 385cm 75x200 draagbalken douglas)

Bijvoorbeeld: Underlayment direct op de balken, daarna nog een laag underlayment kwartslag gedraaid en daarna de dekvloer/afwerkvloer en van onderen isoleren?

Ergens tussen in nog egaliseren? Zo ja, kan dat op underlayment?
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu