Houten vloer in de keuken is gaan golven

MartijnZ

  • #1
Hallo,

Ik heb wel eens eerder het eea gepost over mijn houtenvloer in de keuken. Ik loop tegen het volgende aan. Ik heb in het verleden een nieuwe houten vloer moeten leggen in de keuken vanwege lekkage. Deze vloerdelen rusten op de balken. Echter, de platen zijn gaan buigen waardoor mijn keukenkastjes in het midden een klein beetje schuin staan. Dat zie je niet in 1x maar de laatjes en kastdeur van het andere kastje raken elkaar bijna en het zit gewoon scheef.

Hoe kan ik dit het beste corrigeren ? als ik meer aan die kasten ga stellen gaat de vloer daar meer buigen. Toen heb ik er een OSB plaat overheen gelegd die dan ook in principe op de balken rust zonder effect. Ik heb ook geen zin om mijn keukenblok er uit te halen en een geheel nieuwe vloer er in te leggen. Iemand een goed idee ? De winkelier die mij de platen verkocht niet meer want die is falliet.
 

Swblom

  • #2
Het klinkt alsof de platen niet voldoende aan de balken vastzitten (hartafstand te groot?), of de verbinding tussen de platen niet massief genoeg is. Dat geeft dan de platen ruimte om te werken.

Kun je de platen nog met meer schroeven aan de balken vastzetten? Of, nog beter, kun je er van de onderkant nog bij om er wat balkjes tegenaan te schroeven?
Een ander idee is misschien om onder de keukenkastjes een flinke balk op de vloer te schroeven. Die zou dan in ieder geval de lijn in de kastjes moeten behouden.

Succes.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Als de vloerdelen / platen doorbuigen, hebben ze te weinig dikte of is de hart-op-hart afstand van de balken te groot. Dus je kan beter het probleem bij de oorsprong aanpakken, anders blijft het aanmodderen.

Heb je een kruipruimte om aan de onderkant wat te kunnen aanpassen?
Wat zijn de afmetingen en h.o.h. van de balken, wat voor vloer zit erop?
 

MartijnZ

  • #4
Binnenkort zal ik de vloer openbreken dan weet ik ook ws de hoh afstand. Vloeren lijken wel door vocht zijn gaan buigen. Kan op de aankoopbon niet meer ontdekken wat voor hout het is. Maar ik ga tm de voorkant van de keuken verwijderen en opnieuw plaatsen. Wat zijn harde vloerdelen en hoe deze vochtwerend maken ? En is er ergens een handleiding op internet hoe je een dergelijke vloer legt ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Vloerdelen gaan volgens mij niet door vocht buigen. Als je het open hebt, kunnen we verder spitten! Plaats dan wat foto's als het kan.

Vochtbestendig maken doe je bv. door het in de grondverf te zetten.
 

MartijnZ

  • #6
Na een kleine inspectie (laminaat weg gehaald) blijkt dat de mes en groeven los geraakt zijn bij de planken. Wellicht te weinig schroeven gebruikt (?) Onder de keuken ook. Ik heb het volgende plan bedacht:

Voor het achterste gedeelte vd keuken leg ik een stuk OSB plaat neer waar de achterste poten op rusten. Deze plaat zal ik vanaf de onderkant van de keukenvloer vastschroeven. Onder de voorste poten zaag ik de vloer weg en leg van daar een nieuwe vloer.

In de bouwmarkt worden er OSB platen met mes en groef verkocht. Het underlayment echter zonder. Is die mes en groef echt zo essentieel ? Kan het ook zonder ? Is 18mm voldoende ? Balken liggen ongeveer 60 cm van elkaar. Is het ook mogelijk om er nog een laag hout overheen te lijmen ?
 

MartijnZ

  • #7
Twee foto's gemaakt van de situatie in de keuken. Onder het keukenblok heb ik een balk gezet omdat de vloer daar is gaan buigen zoals te zien is.


 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu